Pages

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Κινέζικα βότανα & Γονιμότητα


Τα κινέζικα βότανα έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι πρώτες αναφορές για την χρήση των βοτάνων στην θεραπεία της υπογονιμότητας χρονολογούνται από το 200 μ. Χ.

Το πρώτο βιβλίο για την αποτελεσματικότητα και δράση των βοτάνων στις γυναικείες παθήσεις, γράφτηκε το 1237 μ. Χ.



ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κανένα μεμονωμένο βότανο δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την θεραπεία ή βελτίωση της γονιμότητας.

Μόνο ο συνδυασμός, 10 ή περισσότερων βοτάνων από ένα σύνολο 150 διαφορετικών διαθεσίμων βοτάνων, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας με σκοπό την διόρθωση ενός λειτουργικού ή οργανικού προβλήματος που προκαλεί την υπογονιμοτητα.

Συνταγές για τους άνδρες και για τις γυναίκες τείνουν να είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχει σημαντική επικάλυψη στον κατάλογο των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Ο σχεδιασμός των συνταγών διαφέρει κάπως στο πέρασμα των αιώνων, με βάση τις επικρατούσες θεωρίες, τους διαθέσιμους πόρους και τους μεμονωμένους ιατρούς που είχαν μια προτίμηση για συγκεκριμένα βότανα.

Αν και το αποτέλεσμα για οποιοδήποτε συγκεκριμένο άνθρωπο δεν μπορεί να προβλεφθεί, οι κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα δείχνουν ότι περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας (άνδρες και γυναίκες) που αντιμετωπίζονται με κινέζικα βότανα οδήγησε σε εγκυμοσύνη ή την αποκατάσταση της γονιμότητας.



Αναλόγως με την συγκεκριμένη μελέτη και την σχετική συνταγή βοτάνων τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονταν από περίπου 50% έως 90%.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία περιπτώσεις υπογονιμότητας που αφορούν απόφραξη των σαλπίγγων, αμηνόρροια, απουσία ωορρηξίας, ενδομητρίωση, ινομυώματα της μήτρας, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, μη κανονική ή καθυστερημένη υγροποίηση του συμπυκνωμένου σπέρματος και άλλες αιτίες.



Στην Κίνα, λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας με τη χρήση βοτάνων και την ικανότητα να ενσωματώνει άμεσα τις παραδοσιακές με τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, καθώς και την προθυμία των ατόμων να καταναλώνουν σχετικά μεγάλες δόσεις βοτάνων, τα ποσοστά επιτυχίας είναι ίσως κάπως υψηλότερα από ότι μπορεί να επιτευχθεί στον δυτικό κόσμο.



ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αλλαγές στη διατροφή και η άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν την βότανοθεραπεία ή όποια άλλη θεραπευτική μέθοδο για να είναι αποτελεσματική. Στις κλινικές μελέτες, η καθημερινή ή ή περιοδική χρήση των βοτάνων συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της γονιμότητας μέσα σε 3 έως 6 μήνες. Εάν η εγκυμοσύνη δεν επιτευχθεί μέσα σε περίπου 8-9 μήνες, τότε η θεραπεία ήταν ανεπιτυχής.

Στην Ιαπωνία, όπου οι γιατροί δίνουν χαμηλότερες δόσεις βοτάνων , ο χρόνος θεραπείας είναι συνήθως περισσότερο από 6 - 15 μήνες. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες.


ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ο μηχανισμός δράσης των βοτάνων δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, και αναμφίβολα ποικίλλει ανάλογα με το είδος του προβλήματος υπογονιμότητας που αντιμετωπίζεται και τον συνδυασμό βοτάνων που χρησιμοποιείται. Η παραδοσιακή κινεζική σκέψη θεωρεί ότι η στειρότητα προκύπτει από τρεις συγκεκριμένες αιτίες.



ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Τα βότανα για την πρόκληση γονιμότητας συνήθως διακόπτεται μετά την υποψία εγκυμοσύνης ή επιβεβαίωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες με ιστορικό αποβολών ή υψηλό κίνδυνο για αποβολή (κάπως πιο διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών που έχουν υποστεί παρατεταμένη υπογονιμότητα) μπορεί αν επιθυμούν να λάβουν τα βότανα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε τέτοιες περιπτώσεις και μετά την εγκυμοσύνη. Ορισμένα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ενισχύσουν την υγεία της μητέρας και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρωινής αδιαθεσίας.



ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΥΗΣΗ

Απειλή αποβολής, αν οφείλεται σε οργανική ανισορροπία της μητέρας (όχι όμως αν οφείλεται σε γενετικά προβλήματα με το έμβρυο), μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των βοτάνων και πιθανώς συμπληρωματική θεραπεία με θερμοθεραπεία (moxa) ή βελονισμό.



ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

Οι ανεπιθύμητε αντιδράσεις όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ξηροστομία, ναυτία, μετεωρισμός, ή αλλαγή στις συνθήκες του εντέρου είναι σπάνιες και συνήθως μπορούν να αποφευχθούν με μικρή προσαρμογή στη σύνθεση ή στη μέθοδο χορήγησης.

Σε κάθε περίπτωση, με την διακοπή της χρήσης των βοτάνων, οποιαδήποτε από αυτές τις αντιδράσεις θα εξαφανιστούν αμέσως. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε βότανα είναι σπάνιες.
 
ΒΟΤΑΝΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση έρευνας που αποδεικνύει ότι η δράση της παραδοσιακή χρήσης της βοτανοθεραπείας σε συγκριση με την αντίστοιχη κλασική ιατρική φαρμακολογική δράση συχνά συμπίπτουν.

Ωστόσο, η δράση της βοτανοθεραπείας είναι διαφορετική από την ιατρική φαρμακευτική δράση (φαρμακευτικά σκευάσματα), αφενός λόγω της πολυπλοκότητας των βοτάνων, με αποτέλεσμα η βοτανοθεραπεία να έχει πολύ πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα από το φαρμακευτικό προϊόν που αποτελείται από μονωμένα ενεργά συστατικά και συνεπώς τα βότανα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και αφετέρου επειδή τα βότανα συνήθως συνταγογραφούνται σε συνδυασμό, τα διάφορα συστατικά ενός βοτάνου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ισορροπούν το ενα με το άλλο με το άλλο και η συνέργεια αυτή αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ενισχύει την ασφάλεια.

Τέλος, η φυτοθεραπεία επιδιώκει πρωτίστως να διορθώσει εσωτερικές ανισορροπίες παρά να θεραπεύσει συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα η θεραπευτική παρέμβαση τους έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη διαδικασία της αυτοθεραπείας ή αυτοίασης.



ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ- ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΕΞΩΣΟΜΑΤΙΚΗΣ)

Η συνδυασμένη χρήση των σύγχρονων φαρμάκων ή άλλων δυτικών ιατρικών τεχνικών, μαζί με την κινέζικη ιατρική μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όταν εφαρμόζονται οι σύγχρονες μέθοδοι, θεραπείας, η βότανοθεραπεία δεν χρειάζεται συνήθως να μεταβληθεί σε σύγκριση με την περίπτωση όπου χρησιμοποιούμαι αποκλειστικά την βότανοθεραπεία.

Ευάγγελος Μουστακάκης MD, MSc Ιατρός, Βελονιστής













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου