Στις 1:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψήφισης του προυπολογισμού για το 2016 εν μέσω για ακόμα μια φορά εντάσεων μεταξύ του κυβρνητικού συνασπισμού από την μία και το σύνολο της αντιπολίτευσης από την άλλη.
Εκπλήξεις για την κυβέρνηση δεν υπήρχαν καθώς διατήρησε την πλειοψήφία της αλλά τις εκπλήξεις θα δούν οι φορολογούμενοι καθώς ακόμα ένας προϋπολογισμός φέρνει επιπλέον μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ κάτι που κανένας δεν γνωρίζει αν η κοινωνία μπορεί να τα σηκλωσει μετά από 5 μνημονιακών χρόνια(και βαδίζοντας στον 6ο).
Η πενθήμερης διάρκειας κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή ψηφοφορίας που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί την δύναμη των 153 βουλευτών του.
Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, υπερ του κρατικού προϋπολογισμού ψήφισαν 153 ενώ 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
«Οχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απουσίαζε (με πρόθεση ψήφου θα ψήφιζε «όχι», αλλά δεν μετρά). Επιστολική ψήφο έδωσαν ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με «ναι» στον προϋπολογισμό, όπως ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα, η Αννα Βαγενά και η Κατερίνα Ιγγλέζη.
Α.Τσίπρας: "Να στηριχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη"
«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.
Όχι από την αντιπολίτευση
Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί «να συσκοτίσει, να εξαπατήσει και να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής του καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε».
Η κυρία Γεννηματα άσκησε κριτική στην ανακεφαλαιοποίηση, κάνοντας λόγο για μεγάλη μείωση της αξίας των μετοχών και πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πώς φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, του 2ου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προαναγγέλλει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί «να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός
Πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.
Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος αφορά μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες για επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως:
- νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
- αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
- αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- αύξηση των συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων.
- αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
- κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.
- κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
- σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
- αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
Και έπεται συνέχεια με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, και ενώ παραμένουν και "απροσδιόριστα" μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. (και έως 3 δισ.) για να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν, με ορίζοντα το 2017-2018.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ’ αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.
Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.
Αναλυτικότερα:
1. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, η οποία επιβλήθηκε από τις 20 Ιουλίου 2015 σε πλήθος αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα ύψους 883 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς θα ισχύσει για ολόκληρο το επόμενο έτος, ενώ φέτος εφαρμόζεται μόνο για χρονικό διάστημα 5 μηνών και 10 ημερών (από 20/7 έως 31/12).
2. Το 2016 αναμένονται πρόσθετα έσοδα:
· 314 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό προβλέπεται να εισπραχθεί κυρίως με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι οποίοι νομοθετήθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 στα ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
· 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα ανέβει από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν βιβλία απλογραφικά.
· 324 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα και τα κέρδη των εταιριών.
· Για τα ενοίκια αναμένεται να καθιερωθεί νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. Το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 142 εκατ. ευρώ.
· Για τα αγροτικά εισοδήματα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.
· Για τα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των λοιπών νομικών προσώπων προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνσή τους με φόρους 150 εκατ. ευρώ στο επόμενο έτος.
3. Επιπλέον, το 2016 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κλίμακες φορολόγησης των διαφορετικών πηγών εισοδήματος και την μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τα χαμηλά στα μεσαία και στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Εναλλακτικά εξετάζει την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.
4. Περίπου 367 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν επίσης από τα ακόλουθα μέτρα:
· Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 190 εκατ. ευρώ, καθώς οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την αρχική υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα απέδιδε 350-450 εκατ. ευρώ!
· Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, που εφαρμόζεται ήδη από το 2015.
· Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων.
· Κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
· Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της αποχής από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα Κ.Τ.Ε.Ο.
· Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
· Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
· Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
-Λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
Στο σκέλος των δαπανών, 1,4 δισ. ευρώ (επιπλέον του 2015) προβλέπεται να εξοκονομηθεί από περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
Από τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να περικοπούν 400 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 89 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου