Pages

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Φαρμακοβιομηχανίες απομονώνουν ουσία αρχαίου φυτού που καταπολεμά το διαβήτη, για να παράξουν τη συνθετική μορφή του




Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα καταπληκτικό φυτό στη χώρα τους, το οποίο συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα ή ενέσεις. Αντί όμως η επιστημονική ομάδα να συστήσει το φυτό ως θεραπευτική μέθοδο στους ασθενείς, συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για την απομόνωση της δραστικής ουσίας του ώστε να μπορέσει να συντεθεί και να μετατραπεί σε ένα φάρμακο κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το φυτό αυτό είναι γνωστό ως Chiliadenus iphionoides και αποτελείται από ένα κοντό, παχύ και χνουδωτό κοτσάνι που βγάζει αγκαθωτά κίτρινα λουλούδια. Στα κυτταρικά και ζωικά μοντέλα, τα εκχυλίσματα από αυτόν τον αρωματικό θάμνο παρουσίασαν αντιδιαβητική δράση βοηθώντας στη βελτίωση της απορρόφησης της ζάχαρης από τα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα καθώς και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, όπως αναφέρονται στο περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology», το συγκεκριμένο φυτό φαίνεται ότι είναι απροσδόκητα ωφέλιμο για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία αποτελεί την 7η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ σήμερα. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να το βρείτε στο τοπικό σας φαρμακείο.

Ολόκληρο το φυτό δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γι’ αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες θα απομονώσουν ένα συστατικό προκειμένου να υπάρξουν οφέλη από αυτό. Δεν φταίει το γεγονός ότι το Chiliadenus iphionoides δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του διαβήτη, αλλιώς οι ερευνητές που το ανακάλυψαν δεν θα είχαν δηλώσει στη μελέτη τους τα εξής: «Το εκχύλισμα Chiliadenus iphionoides αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης στα κύτταρα s καθώς και την πρόσληψη γλυκόζης στα λιποκύτταρα και τους σκελετικούς μυοσωλήνες. Το εκχύλισμα εμφάνισε επίσης υπογλυκαιμική δραστηριότητα στους διαβητικούς αρουραίους της ερήμου. Το φυτό Chiliadenus iphionoides παρουσιάζει σημαντική αντιδιαβητική δράση, αν και ο μηχανισμός δράσης του δεν έχει ακόμα καθοριστεί».

Αυτό σαφώς αποτελεί ένα θετικό κλινικό αποτέλεσμα, αλλά δεν αποφέρει πολλά χρήματα στους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα στελέχη της βιομηχανίας φαρμάκων που έχουν κέρδος μόνο όταν τα φαρμακευτικά συστατικά απομονώνονται και συντίθενται. Δεδομένου ότι ένα φυτό δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (τουλάχιστον όχι ακόμα), δεν υπάρχει κέρδος από την πώληση ολόκληρου του φυτού.

Έτσι, οι επιστήμονες πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να απομονώσουν το δραστικό συστατικό του φυτού, πράγμα που από μόνο του είναι εσφαλμένο αφού τα φυτά περιέχουν μια σειρά από βιοενεργά συστατικά που λειτουργούν συνδυαστικά για να έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα. Η πολυπλοκότητα αυτών των συνδυασμών είναι πολύ ανώτερη απ’ ό,τι οποιοσδήποτε επιστήμονας θα μπορούσε ποτέ να κατανοήσει, όπως άλλωστε και ολόκληρο το μυστήριο των φυσικών θεραπειών. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία όταν υπάρχει στη μέση το κέρδος.

Η βιοπειρατεία αποτελεί την ουσία της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Τα φυτά και τα βότανα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δεν αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων!

Στην περίπτωση του φυτού Chiliadenus iphionoides οι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό των μεγιστάνων της βιομηχανίας φαρμάκων θα εντοπίσουν αυτό που πιστεύουν ότι αποτελεί το ενεργό συστατικό του και στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσουν για να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να πωληθεί για δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν κάποιος προσπαθήσει να το πουλήσει με μορφή φαρμάκου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) σίγουρα θα επέμβει και θα χαρακτηρίσει το φυτό «μη εγκεκριμένο φάρμακο».

Τέτοιου είδους σενάρια είναι από τα πιο συνηθισμένα στον χώρο της βιοπειρατείας, αφού έτσι λαμβάνεται από τη φύση ό,τι καλύτερο διαθέτει με σκοπό να μετατραπεί για λόγους κερδοσκοπίας είτε σε χάπι είτε σε εμβόλιο. Αυτό λοιπόν είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φαρμακευτική βιομηχανία. Το ίδιο ακριβώς έκαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μυρτιά της Μαδαγασκάρης, ένα παραδοσιακό φάρμακο από την Αφρική που λειτουργεί ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Έχει επίσης αποδειχτεί αποτελεσματικό στη θεραπεία της λευχαιμίας, πράγμα που όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες το ανακάλυψαν πούλησαν τα συστατικά του φυτού μέσω της βιοπειρατείας αποφέροντας τεράστια κέρδη.

Η Yoke Ling Chee από το δίκτυο του Τρίτου Κόσμου αναφέρει τα εξής: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη βιοπειρατεία. Αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στους καταναλωτές ώστε όταν χρησιμοποιούν κάποια προϊόντα να γνωρίζουν ότι πιθανόν είναι αποτέλεσμα βιοπειρατείας».




enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου