Pages

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

To matrix είναι ΕΔΩ ...!!! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να «φορτώνουν» γνώσεις στον εγκέφαλο

Σε μια εξέλιξη που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να «τροφοδοτούν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο με νέες γνώσεις και δεξιότητες.


Επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου HRL Laboratories, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα προηγμένης τεχνολογίας που τροφοδοτεί πληροφορίες απευθείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο και «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο επάνω σε νέες δεξιότητες σε ελάχιστο χρόνο.



Όταν η ζωή μιμείται την τέχνη...

Το επίτευγμα των Αμερικανών επιστημόνων θυμίζει έντονα την επιτυχημένη τριλογία The Matrix, με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί λογισμικό που θα επιτρέπει τη «στιγμιαία μάθηση», όπως στην ταινία. Βέβαια, οι δυνατότητες στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιο περιορισμένης κλίμακας από αυτές που είδαμε στη μεγάλη οθόνη.



Πιλότος μέσα σε λίγα λεπτά!

Στο πλαίσιο των σχετικών δοκιμών, οι επιστήμονες μελέτησαν τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά σήματα εκπαιδευμένων πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας και στη συνέχεια «τροφοδότησαν» τα δεδομένα σε αρχάριους, καθώς αυτοί μάθαιναν να πιλοτάρουν με τη βοήθεια ενός εξαιρετικά ρεαλιστικού προσομοιωτή.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience, η εγκεφαλική διέγερση των «πρωτάρηδων» μέσω ειδικής κάσκας με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια οδήγησε σε εντυπωσιακή βελτίωση των δεξιοτήτων τους.




«Το σύστημά μας είναι το πρώτο του είδους του. Πρόκειται για ένα σύστημα εγκεφαλικής διέγερσης», εξηγεί ο Δρ Μάθιου Φίλιπς. «Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, όμως το σύστημα έχει ισχυρή επιστημονική βάση», συμπληρώνει ο επιστήμονας.
Ο Μάθιους αναφέρει ότι το εγχείρημα εστίασε στο χειρισμό αεροσκαφών, καθώς αποτελεί πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί άριστο συνδυασμό γνωστικών ικανοτήτων αλλά και κινητικών δεξιοτήτων. Ο επιστήμονας εικάζει πως η εγκεφαλική διέγερση θα μπορεί στο μέλλον να εφαρμοστεί για ποικίλες δραστηριότητες, από την οδήγηση μέχρι την εκμάθηση ξένων γλωσσών.


onmed.gr

1 σχόλιο: