Pages

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το μηλόξυδο και οι χρήσεις του




Το ξύδι από μήλα είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γνώριζαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο και ως ένα είδος διατροφής. Εκτός από αυτά τα πολλά οφέλη του για την υγεία, αφαιρεί και τις οσμές.
Περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, κάλιο, ένζυμα και πηκτίνη. Επιπλέον είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, τα προβλήματα των οστών, τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και μερικές μορφές των αλλεργιών.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, περιέχει Aldzrin (βήτα καροτίνη), βιταμίνες Α, Β, Β3, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, φθόριο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες ρυθμίζουν την πέψη και βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την διόρθωση των γαστρεντερικών προβλημάτων. Είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση με ένζυμα και ευεργετικά βακτηρίδια και έτσι ωφελεί το πεπτικό σύστημα. Προστατεύει τον εντερικό σωλήνα, σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια και βελτιώνει την διαδικασία της πέψης.

Διαλύει το ουρικό οξύ το οποίο έχει κατατεθεί στις αρθρώσεις λόγω υπερβολική πρόσληψης σε όξινα τρόφιμα και συμβάλει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης διότι περιέχει ευεργετικά ένζυμα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στις αλλεργίες, την αρθρίτιδα, τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης, τα εγκαύματα, τη δυσκοιλιότητα, το βήχα και το κρυολόγημα, τη διάρροια και τη κεφαλαλγία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι μήλου που προέρχονται από οργανικά μήλα.
Συνταγές από μηλόξυδο:

- Αναμείξτε τρεις κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε τρία φλιτζάνια βραστό νερό και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε λεπτά τουλάχιστον.

- Αναμείξτε τα τρία μέρη της μηλόξυδο με ένα μέρος του αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Το μείγμα χρησιμοποιείται για μασάζ.

- Κρύα και ζεστά επιθέματα: μια πετσέτα βουτηγμένη σε τρία τέταρτα ένα φλιτζάνι μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι κρύο νερό ή ζεστό. Χρησιμοποιήστε το σε μία πετσέτα και τοποθετήστε πάνω στο σημείο του πόνου.

- Για την ενίσχυση των οστών

- Πιείτε χυμό μήλου με το φαγητό για καλύτερη πέψη. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό όταν ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα.

- Για τη θεραπεία των εγκαυμάτων: μείγμα δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μικρό ποτήρι νερό και ανακατέψτε Θα ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσουν τις κυψέλες που προκαλείται από τα εγκαύματα.

- Για να αφαιρέσετε την πιτυρίδα: στο τριχωτό της κεφαλής άμεσα ξύδι μήλου με μασάζ. Στη συνέχεια, πλύνετε με σαμπουάν.

- Για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε λίτρα νερό και το βράζουμε στη φωτιά. Εισπνεύστε τον ατμό για το χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15 έως 45 λεπτά.

- Τσιμπήματα εντόμων: χρήση με ψυχρά επιθέματα μηλόξυδου πάνω στο τσίμπημα αρκετές φορές.

- Παχυσαρκία: Αναμίξετε μια κουταλιά μηλόξυδου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε το πρωί όταν ξυπνάτε. Μπορείτε να αυξήστε ή να μειώσετε το ποσό του ξιδιού, όπως επιθυμείτε. Πάρτε ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο με κάθε γεύμα, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση του ποσού της διατροφής.

- Toner: Βούτηξε ένα βαμβάκι στο μηλόξυδο και με απαλές κυκλικές κινήσεις, πέρασε όλη την επιφάνεια του προσώπου. Έτσι, θα καθαρίσεις τέλεια την επιδερμίδα και θα μειώσεις τυχών φλεγμονές (π.χ. από ακμή).

- Μάσκα αποτοξίνωσης: απλά ανάμειξε ίσα μέρη μηλόξυδου και μαγειρικής σόδας. Εφάρμοσε το μείγμα στην επιδερμίδα και άφησε το να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Δεν θα πιστεύεις πόσο λείο και καθαρό θα δείχνει το δέρμα σου!

- Μύκητες στα πόδια: απαλλάξου από τους μύκητες και από άλλα δερματικά προβλήματα, κάνοντας 2 φορές την ημέρα κομπρέσα με μηλόξυδο και καθάρισε την επιδερμίδα. Ακόμα και ο πιο «επίμονος» μύκητας θα εξαφανιστεί.

- Αποσμητική δράση: ξέχνα το αποσμητικό και απαλλάξου από τη δυσοσμία και τον ιδρώτα στις μασχάλες με λίγο ξύδι. Βούτηξε ένα βαμβάκι στο μηλόξυδο και σκούπισε τις μασχάλες σου. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να ισορροπήσεις το pH της περιοχής, «εξοντώνοντας» τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία.

Πηγές: http://www.bioathens.com/, http://www.mpoufakos.com//

ftiaxno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου