Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση εκκένωσης της Ειδομένης από τους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες μισθωμένα λεωφορεία και τις τελευταίες ώρες αποχωρούν από τον καταυλισμό δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε εθελοντική βάση. Παράλληλα ενισχύεται η αστυνομική παρουσία ενώ απομακρύνθηκαν και απαγορεύτηκε πλέον η πρόσβαση στον καταυλισμό σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Απομακρύνονται επίσης εθελοντικές ομάδες, ΜΚΟ και διάφορα άτομα που δηλώνουν αλληλέγγυοι.
Όλα δείχνουν ότι στη φάση αυτή γίνεται η προετοιμασία για την κύρια επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που αναμένεται τις επόμενες ώρες, ίσως και τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά με λεωφορεία των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην επιχείρηση αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Σε ότι αφορά το χρόνο της επιχείρησης, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.
Αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ” όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.
Δείτε φωτογραφίες με τα δεκάδες λεωφορεία από το seleo.gr
Η Κομισιόν για την εκκένωση της Ειδομένης
Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.
Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες. Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.
Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ενώ όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτορπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.
Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν» (1:1), επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα. Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου