Από την Ηλιάνα Φασόλη.
Εξαπολύεις την οργή σου στον άλλο σε μια προσπάθεια να σε καταλάβει, αλλά το μόνο που κάνεις είναι να σε ελέγχει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βρεθεί σε κατάσταση θυμού έστω μια φορά στη ζωή σου. Μπορεί ο λόγος να ήταν ευτελής, μπορεί ο λόγος να ήταν σπουδαίος αλλά όλοι βιώνουν ένα από τα βασικότερα συναισθήματα καθημερινά, το θυμό.
Θυμώνεις γιατί άργησε το λεωφορείο και άργησες κι εσύ στη δουλειά σου. Θυμώνεις γιατί το super market δεν έχει το γιαούρτι που χρειάζεσαι για τη σάλτσα που θες να φτιάξεις. Θυμώνεις γιατί δεν έγραψες καλά σε ένα διαφώνισμα.
Αλλά ας το παραδεχθείς πως τις παραπάνω καταστάσεις ή παρόμοιές τους μπορείς να τις ελέγξεις. Μπορείς να ξυπνήσεις νωρίτερα και να προλάβεις στην ώρα του το λεωφορείο. Μπορείς να δεις από πριν τα υλικά της συνταγής και να πας νωρίτερα στο super market. Μπορείς να διαβάσεις λίγο παραπάνω και να βγεις το Σαββάτο για να γράψεις καλύτερα στο διαγώνισμά σου.
Πολλά μπορείς, αλλά τι κάνεις; Οι καταστάσεις σου ξεφεύγουν και εσύ θυμώνεις. Και τις παραπάνω καταστάσεις μπορείς να τις ελέγξεις εν μέρει. Άλλες όμως δε μπορείς. Γιατί προκύπτουν έτσι ξαφνικά. Και η αντ`ιδρασή σου ποια είναι; Θυμώνεις. Πετούν καπνή από τα αυτιά σου, κοκκινίζεις σαν παντζάρι και δε βρίσκεις και το δίκιο σου.
Εξαπολύεις την οργή σου στον άλλο σε μια προσπάθεια να σε καταλάβει, αλλά το μόνο που κάνεις είναι να σε ελέγχει. Ναι αυτό ακριβώς. Όποιος σε θυμώνει σε ελέγχει. Γιατί; Γιατί του δίνεις αξία και μέσα από τα λόγια του σε χειρίζεται. Μπορεί να σε κατευθύνει όπου επειδιώκει εκείνος και να βγει και από πάνω ακόμα και να έχει άδικο.
Να εκφράζεις το θυμό σου με λόγια και να μην τον κρατάς μέσα σου αλλά φρόντισε να είναι με άτομα που πιστεύεις ότι αξίζει. Να μαλώνεις για να σώσεις κάτι και όχι να μαλώνεις για να μαλώσεις. Γιατί να χαλάσεις τη ζαχαρένια σου για κάποιον που ξύπνησε στραβά;
Σώφρονος ανδρός έχθραν φυλάττεσθαι και οργήν, Πλούταρχος. Κάτι θα ήξερε και ο Πλούταρχος που είχε υποστηρίξει να μένουμε μακριά από την έχθρα και την οργή.
Πηγή: elpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου