Pages

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να αντιμετωπίσετε το φθινοπωρινό κρυολόγημα με εναλλακτικούς τρόπους




Το φθινόπωρο είναι επίσημα εδώ! Λίγο οι βροχές, λίγο οι αλλαγές του καιρού που σε κάνουν να μην ξέρεις τι να φορέσεις… δεν είναι δύσκολο να βρεθεί κανείς με κρυολόγημα τις μέρες αυτές. Υπάρχουν όμως φυσικοί τρόποι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε αυτό το φθινόπωρο.



Πρώτα απ’ όλα ροφήματα από βότανα που βοηθούν είναι η εχινάτσια, το χαμομήλι, η μέντα, το θυμάρι, το μελισσόχορτο και το φασκόμηλο. Αν όμως προτιμάτε το τσάι, το οποίο είναι πολύ καλό αντιοξειδωτικό, προσέχετε να μην το παρακάνετε γιατί είναι διουρητικό. Ή σε αυτή την περίπτωση αυξήστε το νερό που πίνετε, γιατί για να είναι ισχυρός ένας οργανισμός πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος. Για τον ίδιο λόγο θα βοηθούσε να περιορίσετε και την κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης όλοι ξέρουμε ότι η βιταμίνη C είναι χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται όμως να πίνετε ατέλειωτους χυμούς πορτοκάλι προσπαθώντας να προστατεύσετε τον οργανισμό σας. Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε και σε άλλες τροφές γι’ αυτό μπορείτε να καταναλώσετε φράουλες, λεμόνια, ακτινίδια, ντομάτες, μαϊντανό, κουνουπίδι και μπρόκολο. Άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα γιατί περιέχουν χρήσιμα για τη υγεία μας βακτήρια.

Από τα κλασσικά γιατροσόφια είναι η κοτόσουπα, το σκόρδο, το μέλι και οι γαργάρες με αλατόνερο και είναι όλα τους αποτελεσματικά. Η κοτόσουπα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υδατάνθρακες, που είναι κι αυτοί χρήσιμοι γιατί μας δίνουν ενέργεια. Σαν σούπα είναι καταπραϋντική και ενυδατική, ότι πρέπει για το κρύωμα. Το σκόρδο και το μέλι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα το μέλι βοηθά σημαντικά στον βήχα και τον πονόλαιμο.

Στα γιατροσόφια ανήκουν και οι γαργάρες με αλατόνερο που επίσης βοηθούν στην αντισηψία του λαιμού και της στοματικής κοιλότητας. Εξίσου καλές είναι και οι πλύσεις με αλατόνερο για να ανακουφιστείτε από μια μπουκωμένη μύτη. Τέλος, οι εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα για να ξεβουλώσει τη μύτη, μπορούν να γίνουν τόσο με αιθέρια έλαια όσο και με φύλλα μέντα και ευκαλύπτου.

Πέρα από τα μικρά tips που μας θυμίζουν σε τι να δίνουμε προσοχή, πάντα μια γενικότερη φροντίδα του οργανισμού με σωστή διατροφή και άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μια διατροφή με ποικιλία, όπως είναι γνωστό, μας παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα διατροφής. Επίσης ένα κρύωμα δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το γυμναστήριο, αν και εφ’ όσον βλέπουμε ότι αντέχει ο οργανισμός μας, η ήπια άσκηση θα βοηθήσει να γίνουμε γρηγορότερα καλά.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο απλό κρύωμα και στη γρίπη, την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε με γιατροσόφια. Μπορούμε όμως να δώσουμε προσοχή στην υγιεινή μας. Με τα γιατροσόφια δεν θα καταφέρουμε να μην μην κολλήσουμε όμως θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας ώστε να είναι δυνατός και να αποβάλλει τον ιό πιο γρήγορα και λιγότερο δυσάρεστα. Όσο για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε συγκεντρώνονται σε τρία-τέσσερα απλά πράγματα. Να φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, πάντα πριν και μετά τα γεύματα, πριν και μετά την τουαλέτα. Να καθόμαστε σε καλά αεριζόμενους χώρους και να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια. Επιπλέον, αν κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος προσέξετε και καθαρίστε τα καθημερινά κοινόχρηστα αντικείμενα όπως τα πόμολα, τους διακόπτες και τα τηλεχειριστήρια.

Βαλεντίνη Πολίτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου