Pages

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σύνδρομο Μαντέλα και ο “χαμένος” ήρωας του Charlie Brown







Πόσοι γνωρίζετε τι είναι το “Σύνδρομο Μαντέλα” που κυκλοφόρησε τελευταία;



Το «Σύνδρομο Μαντέλα» (γνωστό ως Mandela Effect) περιγράφηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2010, από μια blogger που ονομάζεται Fiona Broome.

Η Broome περιγράφει μια εμπειρία που είχε σε ένα συνέδριο, όπου ανακάλυψε ότι μοιραζόταν μια λανθασμένη με πολλά άτομα μαζί: Όλοι θυμόνταν ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στη δεκαετία του 1980.

Στην πραγματικότητα, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν τότε ακόμα ζωντανός και πέθανε το 2013.

Έκτοτε η συζήτηση γύρω από αυτό το φαινόμενο της μαζικής λανθασμένης μνήμης έχει πάρει φωτιά, δίνοντας του την ονομασία το «Σύνδρομο Μαντέλα». Ψυχολόγοι και ψυχίατροι προσπαθούν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία, ωστόσο δεν λείπουν οι πιο «προχωρημένες» θεωρίες, ότι αυτή η μαζική λανθάνουσα μνήμα οφείλεται στην ύπαρξη παράλληλων συμπάντων.

Η θεωρία των παράλληλων συμπάντων ως εξήγηση του φαινομένου, βασίζεται στην ιδέα ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων τυγχάνουν να έχουν παρόμοιες εναλλακτικές αναμνήσεις για γεγονότα του παρελθόντος. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίζονται ότι αυτές οι συλλογικές εμπειρίες μπορεί να είναι αληθινές, η δομή της πραγματικότητας πρέπει να έχει μετατοπιστεί σε κάποιο σημείο στο παρελθόν και ως εκ τούτου, όχι μόνο υπάρχουν παράλληλα, κατοικήσιμα σύμπαντα, αλλά ότι είμαστε συνεχώς σε μια εναλλαγή μεταξύ τους. (βλέπε σήριαλ Fringe).




Από την ώρα που “εντοπίστηκε” το φαινόμενο, κι άλλα παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι υπάρχει στ’ αλήθεια το «Σύνδρομο Μαντέλα» ή κάποιοι παίζουν με το μυαλό μας;
Πρόσφατη προσωπική εμπειρία

Πριν από λίγες μέρες, ένας φίλος μου δίνει μέσω φέις ένα βίντεο με βροχή να πέφτει καταρρακτωδώς σε ένα μόνο σημείο:


Χαχαχα, απαντάω, μου θυμίζει εκείνον τον πιτσιρικά της παρέας του Charlie Brown που είχε μονίμως ένα συννεφάκι που έβρεχε πάνω από το κεφάλι του, κι ας ήταν ολόγυρα μπλε και καθαρός ο υπόλοιπος ουρανός.

Θυμόμουν τον χαρακτήρα, θυμόμουν την εικόνα, αλλά όχι το όνομα του. Έτσι έκανα google για να βρω ποιος είναι. Αυτό ήταν… Ξαφνικά βρέθηκα στη Ζώνη του Λυκόφωτος!!!

Όχι μόνο δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος ήρωας ΠΟΥΘΕΝΆ, αλλά έπεσα πάνω σε καμιά 10 δημοσιεύματα που… τον έψαχναν! Για παράδειγμα, στο Yahoo, ρωτάει κάποιος, ποιος είναι ο ήρωας με το βροχερό συννεφάκι πάνω από το κεφάλι; Και άλλοι απαντούν, δεν υπάρχει τέτοιος χαρακτήρας, τον μπερδεύεις με τον άλλο, τον Pig Pen, που σηκώνει σκόνη καθώς περπατάει.

Κι αυτή η ίδια ερώτηση με την ίδια ακριβώς απάντηση θα την βρείτε σε πολλά σάιτ, που σημαίνει ότι δεν είναι λίγοι που μοιράζονται αυτή τη “λάθος” μνήμη. Μάλιστα κάποιος που το παίζει και ειδικός της συγκεκριμένης σειράς καρτούν, έχει γράψει ολόκληρο άρθρο με τις “παρεξηγήσεις” σχετικά με την πολυετή σειρά κι εκεί αναφέρει σχετικά:

The Peanuts character who walked around with a cloud over his head … but who isn’t Pigpen.
This is a funny one, which has been gathering steam for the past several years … funny in the sense that I can’t imagine why, how or where the rumor could have started.
For the record, then, there’s no such character in Peanuts.
It’s a persistent rumor, but wholly unfounded. I suspect bad memory: Folks are conflating Pig Pen — with his ubiquitous dust cloud — with an actual character from Al Capp’s Li’l Abner, who walked around with a constant raincloud over his head. That character’s name was Joe Btfsplk…

OK, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα. Πρώτον, δεν γνωρίζω καθόλου τον κο Joe Btfsplk που αναφέρει, δεύτερον έχω μνήμη ελέφαντα, τρίτον δεν με έχει απασχολήσει το θέμα εδώ και έτη φωτός σχεδόν από τα παιδικάτα μου που διάβαζα τη σειρά μετά μανίας, και τέλος, δεν ζω στην Αμερική για να έχω πέσει θύμα “φήμης” ούτε τόσο καιρό μίλησα ή έψαξα στο διαδίκτυο για τους ήρωες της σειράς. Μόνο το έργο είδα, το οποίο θεώρησα εξαιρετικά προδοτικό ως προς την όλη φιλοσοφία της σειράς Charlie Brown, κι έγραψα ένα άρθρο πέρσι, Είμαστε όλοι Charlie Brown!, παραφράζοντας το Είμαστε όλοι “Charlie Hebdo”.

Πως γίνεται, λοιπόν, να ανήκω στην ευρεία ομάδα των “εξαπατημένων”;

Το πράγμα χειροτερεύει όταν ρωτάω τρεις ελληνίδες συνομήλικες μου που ξέρω ότι σίγουρα είχαν διαβάσει μικρές, αλλά κι έναν αμερικάνο συνομήλικο φίλο του φέις, αν θυμούνται τον ήρωα με το βροχερό συννεφάκι και η απάντηση… ήταν ξεκάθαρα ΝΑΙ!!!

Μη φεύγετε… το πράμα χειροτερεύει!

Ψάχνοντας απελπισμένα να βρω τον ήρωα σε επίσημα και ανεπίσημα σάιτ και δεν τον βλέπω πουθενά, πέφτω πάνω στη μελέτη ενός σιωνιστή σχετικά με την “μοίρα” του Κράτους του Ισραήλ, με τον εξής καταπληκτικό τίτλο: The ‘Charlie Brown Rain Cloud Effect’ in International Law.

Ο εν λόγω αναλυτής, προσπαθεί να παρομοιάσει το Κράτος του Ισραήλ με τον “κακότυχο” Charlie Brown, τον οποίο κυνηγάει μονίμως ένα βροχερό συννεφάκι πάνω από το κεφάλι – τρίτη εκδοχή!

Ο Charlie Brown, όμως μόνο κακότυχος δεν ήταν, ούτε είχε και κανένα μόνιμο συννεφάκι. Ήταν αναζητητής, είχε έναν εξαιρετικά εσωστρεφή χαρακτήρα, ασύμβατο με τα λοιπά αμερικανόπουλα, που τον έκανε μοναδικό στη σκέψη και τους υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Κάποιος παίζει με το μυαλό μας για να αρχίσουμε να πιστεύουμε στα παράλληλα σύμπαντα, ή κάποιος όντως παίζει με τον χωροχρόνο;

Θα πάω με το πρώτο, από ένστικτο, αλλά και λογική. Φτάσαμε στο 2010, και…ξαφνικά, σκάει μύτη το Σύνδρομο Μαντέλα! Γίνεται αρκετά διάσημο και κατόπιν ακολουθούν ανάλογα “κρούσματα”. Μέχρι που μια μέρα σου συμβαίνει με αυτόν τον περίεργο τρόπο, εκεί που ούτε καν το περιμένεις.

Γιατί, του ότι θυμάμαι τον ήρωα, που δεν ήταν από τους κύριους χαρακτήρες αλλά ΥΠΉΡΧΕ στην μικρή κοινωνία της σειράς, θυμάμαι και πολύ καλά τις αναφορές και σχολιασμούς που κάναμε γι’ αυτόν με τον πατέρα μου. Άντε, καιρός τώρα να μου πείτε ότι δεν ήταν αυτός ο πατέρας μου, αλλά κάποιος άλλος, που δεν είχε την τρέλα με τα βιβλία και την κόλλησε και σε μένα.

Καιρός να μου πείτε ότι ήταν και εξωγήινος!

Δείτε κι ένα βίντεο με “επεξήγηση” του Συνδρόμου Μαντέλα:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου