Νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της πόληςΣαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς επτά παιδιά ηλικίας από 2 ως 10 ετών και μία 18χρονη από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας ήρθαν με ίκτερο και νοσηλεύονται με ηπατίτιδα Α.
Ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Αχιλλέας Καλεμκερίδης επιβεβαιώνει το γεγονός και δηλώνει στο protothema.gr ότι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
-Είναι το νοσοκομείο σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το γεγονός;
Πιστεύω ότι τα παιδιά θα ήταν φρόνιμο να μεταφερθούν άμεσα σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα τον περασμένο Μάρτιο που είχαμε ανάλογο περιστατικό πάλι από καταυλισμό προσφύγων το κρούσμα είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
-Υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό;
Τόσο οι ασθενείς όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και έχουν πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.
-Έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας;
Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.
Οπως λέει ο κ. Καλεμκερίδης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα δηλωθέντα κρούσματα ηπατίτιδας Α ήταν 86 το 2014 και το 62 το 2015. Μέσα σε ένα δεκαήμερο έχουν δηλωθεί και νοσηλεύονται 8 κρούσματα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
«Μέσα σε 10 μέρες είχαμε 8 κρούσματα»
«Σαν εργαζόμενοι είχαμε επισημάνει τις άθλιες συνθήκες που διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και τα θέματα υγιεινής που προκύπτουν και δυστυχώς επαληθευόμαστε καθώς σε 10 μέρες είχαμε 8 περιστατικά», τόνισε o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Τριανταφυλλίδης Βασίλειος και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα θέματα υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να εξαπλωθούν. Παράλληλα τόνισε πως το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, δεν έχει την ανάλογη υποδομή.
Τι είναι η ηπατίτιδα Α
Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει παγκόσμια κατανομή. Ετησίως εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο. Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης.
Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α;
- την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή
- τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή
- σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών
Πώς εξελίσσεται η ηπατίτιδα A;
Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).
Υπάρχει ειδική θεραπεία;
Ενώ τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν να βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό με ξεκούραση και σωστή διατροφή, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Eισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτείται μόνον εάν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα (επίμονοι έμετοι, επιπλοκές) ή υποψία κεραυνοβόλου ηπατίτιδας.
Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α;
Για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, που προέρχεται από αδρανοποιημένο ιό. Aπαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών που επιτυγχάνουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (20 χρόνια).
Πότε αρχίζει η προστασία μετά τον εμβολιασμό ;
Η προστασία αρχίζει μετά από τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου ενδημεί η ηπατίτιδα Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου