Υπάρχουν πέντε βασικοί μύθοι για τη θεραπεία, που μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις διανοητικές και συναισθηματικές δυνάμεις κάποιου και να κάνουν τη θεραπεία σχεδόν αδύνατη.
Καθένας απ’ αυτούς υποστηρίζει τη συνείδηση της τραυματολογίας, η οποία πιο πολύ αδυνατίζει το σώμα παρά το αποκαθιστά. Αυτές οι αντιλήψεις είναι τόσο ισχυρές που καμιά φορά μοιάζουν πιο δυνατές από την αισιοδοξία μας ότι θα θεραπευτούμε.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι θετικές, αισιόδοξες σκέψεις αφορούν το μέλλον, κάτι που είναι πιθανόν, ενώ η ασθένεια είναι μια πραγματικότητα και οι μύθοι που την υποστηρίζουν αναφέρονται στο παρόν.
Η θεραπεία είναι κάτι το απροσδιόριστο, ενώ την ασθένεια τη βλέπεις και την αισθάνεσαι.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξεφύγετε από την κατευθυντήρια δύναμη ενός μύθου είναι να αναγνωρίσετε ότι προσωπικά τον πιστεύετε κι ότι, αν και μοιράζεστε αυτή την αντίληψη με άλλους, είναι μια αντίληψη και όχι απαραίτητα ένα γεγονός. Μετά εργαστείτε συνειδητά ώστε να αποσπαστείτε από την επιρροή του.
Καθώς θα διαβάζετε για καθένα από τους πέντε μύθους, αναρωτηθείτε: “Εγώ το πιστεύω αυτό;”
Αν ανακαλύψετε ότι το πιστεύετε, θα σας προσφέρω τρόπους - μέσα από προσευχές και άλλες τελετές - να χαλαρώσετε τη θηλιά τους γύρω από το μυαλό σας.
Κανένας μύθος δεν φεύγει από την ψυχή χωρίς μάχη, αν όμως σκοπεύετε πραγματικά να θεραπευτείτε, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να μπείτε σ’ αυτή τη μάχη και μετά να αναπτύξετε άλλους τρόπους σκέψης για να τους αντικαταστήσετε και να στηρίξετε την υγεία σας.
Οι 5 μύθοι για την θεραπεία
Πρώτος μύθος: Η ζωή μου ορίζεται από το τραύμα μου
Δεύτερος μύθος: Υγιής σημαίνει μόνος
Τρίτος μύθος: Να νιώθεις πόνο σημαίνει να καταστρέφεσαι από αυτόν
Τέταρτος μύθος: Κάθε ασθένεια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής ενέργειας, και όλοι κρύβουμε κακία στον πυρήνα μας
Πέμπτος μύθος: Η πραγματική αλλαγή είναι αδύνατη
Σπάνια, για να μην πω ποτέ, συναντώ κάποιον άνθρωπο που να μην πιστεύει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους μύθους. Και όπως είναι τόσο διαδεδομένοι, η απελευθέρωση από αυτούς και τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που τους συνοδεύουν είναι πολύ σκληρή δουλειά. Θα έπρεπε να σας παρηγορεί, όμως, η επίγνωση ότι αυτός δεν είναι ένας δρόμος που τραβάτε μόνοι σας.
Το μονοπάτι είναι πιο πολυσύχναστο απ’ ό,τι φαντάζεστε, και οι περισσότεροι από τους συνοδοιπόρους σας δυσκολεύονται όσο κι εσείς. Για να αρχίσετε τη θεραπεία, δοκιμάστε μερικές από τις θετικές μεθόδους που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο. Προσθέστε όποιες άλλες μεθόδους πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις σημαντικές εσωτερικές αλλαγές που θα στηρίξουν τη θεραπεία σας.
Μη φοβηθείτε την απόγνωση ή την εξάντληση που αναπόφευκτα θα νιώσετε στην πορεία. Κανένας δεν μπορεί να παραμένει δυνατός και αισιόδοξος συνέχεια, ακόμη και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Τα βιβλία καμιά φορά κάνουν τη θεραπεία να μοιάζει παιχνιδάκι — άλλαξε το μυαλό σου, κράτα θετική στάση, δραστηριοποιήσου, και τρώγε σωστά. Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Αλλά δεν είναι.
Ξανά και ξανά, πρέπει να ψάξετε μέσα σας, να αντιμετωπίσετε τους μύθους στους οποίους πιστεύετε και να αποβάλετε τους φόβους και τα αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς σας. Πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό ακόμη και αφού θεραπευτείτε. Ακόμη κι αν δεν φταίτε εσείς για την ασθένειά σας, θα χρειαστεί να στραφείτε μέσα σας για να μάθετε να την αντιμετωπίζετε, να βρείτε κάποιο νόημα σ’ αυτή, να ζήσετε μαζί της αλλά και πέρα απ’ αυτή, να τη θεραπεύσετε.
Πού αλλού θα μπορούσαμε να στραφούμε; Μπορούμε να στυλώσουμε το βλέμμα στον ουρανό, αλλά τελικά θα μένουμε πάντα μέσα στο σώμα μας. Αναρωτιόμαστε για το ρόλο μας στο θεϊκό σχέδιο, αναρωτιόμαστε για τη φύση του Θεού, αναρωτιόμαστε για τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι στ’ αλήθεια αυτές οι ερωτήσεις διαφορετικές από εκείνες που κάνουμε όταν εργαζόμαστε εσωτερικά, όταν ψάχνουμε για την αρνητική μας ενέργεια ή για εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που αγνοήσαμε για χρόνια;
Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πλησιάσουμε πιο πολύ από ποτέ τον εαυτό μας — η μόνη διέξοδος, όπως λέει μια έκφραση, είναι να μπεις μέσα.
Μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι η ασθένεια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουμε σε επαφή και να εξουδετερώσουμε τους φόβους που κρύβονται πίσω από τους πέντε μύθους· είναι απλά ένας από τους πιο βίαιους. Η ίδια η ζωή είναι ένα ταξίδι μέσα απ’ αυτούς τους μύθους, και σε πολλές στροφές του δρόμου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους ίδιους φόβους, είτε στη διάρκεια μιας επαγγελματικής κρίσης, ενός γάμου που καταρρέει, του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου είτε ακόμη και μιας ξαφνικής επιτυχίας, που μπορεί να μας γεμίσει φόβο ότι οι φίλοι μας θα μας φθονήσουν και θα μας εγκαταλείψουν.
Κάθε εμπειρία της ζωής μας τραβάει όλο και πιο βαθιά στον εαυτό μας, γιατί, είτε πετύχουμε είτε αποτύχουμε, θα προβληματιστούμε αν γινόμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι και μετά θα αναρωτηθούμε ποιο κομμάτι μας αλλάζει και επηρεάζεται περισσότερο. Η ασθένεια απαιτεί να στραφείτε προς τα μέσα και να αποκτήσετε συνείδηση του εαυτού σας.
Karoline Myss
Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται"
"και πως Μπορούν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου