Pages

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Επιβίωση το χειμώνα | Συμπτώματα υποθερμίας



Πως να αναγνωρίζετε την υποθερμία στο ανθρώπινο σώμα
Ο χειμώνας είναι μία εποχή όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και λόγο αυτών η υποθερμία "τρομοκρατεί", μάλιστα σε μερικές των περιπτώσεων αυτός που έχει υποθερμία μπορεί να μην το αντιληφθεί με αποτέλεσμα ακόμα και το θάνατο του. Αυτό συμβαίνει λόγο του ότι η υποθερμία "εγκαθίσταται" προοδευτικά και όσο αυτή εξελίσσεται ο παθών δεν την αντιλαμβάνεται ώσπου σε κάποιο σημείο καταλήγει να βρίσκετε σε σύγχυση.

Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ενήμεροι, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη κατάσταση, είτε αφορά εμάς είτε κάποιο δικό μας άνθρωπο, άσχετα αν βρισκόμαστε στο βουνό για χειμερινό κάμπινγκ, πεζοπορία κ.ο.κ ή στο σπίτι.


Επίσης για να γίνει περισσότερο αντιληπτός ο κίνδυνος της υποθερμίας αρκεί να αναφερθεί ότι δεν χρειάζονται ακραίες θερμοκρασίες ώστε να κινδυνέψει κάποιος. Μία θερμοκρασία περιβάλλοντος που κυμαίνετε λίγο κάτω από το 0 έως και 10 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Θα έλεγα ότι η γνώση αυτή είναι καθαρά θέμα για την επιβίωση το χειμώνα, άσχετα αν είμαστε σε βουνό ή στη πόλη, συνεπώς θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε υποχρεωτικά σε κάποια χειμερινή δραστηριότητα στη φύση για να απειληθεί η ζωή μας από την υποθερμία.



Λειτουργία ανθρώπινου οργανισμού




Σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε γενικά στο πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα όσον αφορά την διατήρηση της θερμοκρασίας του, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας που θα αναφερθούν σε επόμενο άρθρο από τη Διαβίωση, για να μείνουμε ασφαλής από το κρύο και την υποθερμία, αλλά και για να καταλάβουμε το πως λειτουργεί ο οργανισμός μας, ακόμα και για καλύτερη κατανόηση σε μερικά συμπτώματα της υποθερμίας.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι :


ο οργανισμός μας ρυθμίζει από μόνος του τη θερμοκρασία στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα ανθρώπινα όργανα με τρόπο υγιές
από οργανισμό σε οργανισμό υπάρχει κάποια απόκλιση +- .4, το ίδιο συμβαίνει και για την ώρα της μέρας που παίρνουμε τη μέτρηση (τα χαμηλότερα επίπεδα είναι στις 6 το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα) αλλά και το σημείο από όπου εξάγουμε τα δεδομένα,
για να θεωρήσουμε ότι κάποιος έχει υποθερμία η θερμοκρασία σώματος του πρέπει να είναι κάτω από 35 βαθμούς.

Το κύριο ρόλο στη διατήρησης της θερμοκρασίας, έχει η εμπρόσθια περιοχή του εγκέφαλου (βρεγματικός λοβός) που λειτουργεί αδιάκοπα συγκρίνοντας την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος με την εξωτερική και καταφέρνει να κρατήσει την θερμοκρασία του οργανισμού σταθερή στους ~36,6.
Ουσιαστικά επικοινωνεί διαμέσου του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ) με τους θερμό-υποδοχείς που βρίσκονται στο δέρμα και αν κρίνετε απαραίτητο χρησιμοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, με σκοπό την πτώση ή την αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, αυτό επιτυγχάνεται μέσω από :


το μυϊκό σύστημα μέσω συστολής και διαστολής να βοηθήσει στο να ρυθμιστή η θερμοκρασία του σώματος αποφεύγοντας.
τα μηνύματα που στέλνει στους ιδρωτοποιούς και στα αιμοφόρα αγγεία, αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος και αντίστοιχα προκαλείται εφίδρωση ή διαστολή-συστολή των αγγείων.
Η διαδοχική αντίδραση που προκαλείτε για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί έναν από τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος μας.




Ας συνεχίσουμε όμως με την αναφορά στα συμπτώματα της υποθερμίας, με σκοπό να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας απ' την υποθερμία μέσω της σωστής εκτίμηση της κατάστασης,

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αν απλά θέλουμε να κάνουμε κάποια χειμερινή δραστηριότητα στην φύση όπως χειμερινό κάμπινγκ, πεζοπορία κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε βουνό και όχι μόνο ή αν απλά βρισκόμαστε στο σπίτι μας, να προστατευθούμε αλλά και να προστατεύσουμε άλλους, αφού όπως αναφέρθηκε, συνήθως το άτομο που παθαίνει υποθερμία αδυνατεί να το αντιληφθεί


Συμπτώματα υποθερμίας
Πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι το σώμα μας βρίσκετε σε κατάσταση υποθερμίας, υπάρχουν κάποια σημάδια σαν πρώιμο στάδιο που μας προειδοποιούν ότι ο οργανισμός μας προσπαθεί να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του, αυτά τα σημάδια είναι τα εξής :



Ρίγος (Τρέμουλο ή ανατριχίλα του σώματος)
Ταχυκαρδία (Αυξημένος καρδιακός σφυγμός)
Ταχύπνοια (Αυξημένη συχνότητα αναπνοής)
Αρτηριακή υπέρταση (Αύξηση πιέσεως)
Συχνοουρία

Εφόσον ο οργανισμός μας δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της θερμοκρασίας, δηλαδή η απώλεια είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή θερμότητας του οργανισμού μας, τότε είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο επικίνδυνα στο να επέλθει η υποθερμία. Τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε αυτό αλλά και τρόπους αντιμετώπιση σε κατάσταση υποθερμίας θα αναφερθούν μελλοντικά όπως αναφέραμε από τη διαβίωση στη φύση

Γενικά η υποθερμία χωρίζεται σε μορφές, ανάλογα τι μορφή που έχουμε προκύπτουν και κάποιες αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, μερικές από αυτές είναι προοδευτικές.



Ήπια υποθερμία
Αυξημένο ρίγος
Μικρή διανοητική σύγχυση (Άρνηση υποθερμίας)
Προοδευτική ψυχρή διούρηση (Μειωμένη παραγωγής ούρων)
Ταχυκαρδία (Αυξημένος καρδιακός σφυγμός)
Ταχύπνοια (Αυξημένη συχνότητα αναπνοής)
Αρτηριακή υπέρταση (Αύξηση πιέσεως)
Παγωμένα και μουδιασμένα άκρα
Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (χλόμιασμα)
Κούραση
Πείνα
Έλλειψη συντονισμού (Παραπάτημα, δυσκολία αναρρίχησης κ.ο.κ.)
Δυσκολία στην ομιλία

Μέτρια υποθερμία
Το ρίγος γίνετε πιο βίαιο και δεν ελέγχεται
Ψυχρή διούρηση (Μειωμένη παραγωγή ούρων)
Έντονη αλλαγή του χρώματος στο δέρμα αλλά και σε σημεία (μπλε “μύτη, αυτιά, χείλια, δάχτυλα”)
Αυξημένη διανοητική σύγχυση (απάθεια, κρίση, παράδοξο γδύσιμο)
Αυξημένη προοδευτική υπνηλία
Αυξημένη δυσκολία στο συντονισμό κινήσεων (Δυσκολία για απλά πράγματα)

Βαριά υποθερμία
Νύστα
Παραισθήσεις
Αμνησία
Πτώση καρδιακού ρυθμού
Χαμηλός αναπνευστικός ρυθμός
Πτώση αρτηριακής πίεσης
Πλήρως αποπροσανατολισμός
Απώλεια ρίγους
Το δέρμα γίνετε μπλε
Ακαμψία των μυών (μη δυνατότητα βάδισης)
Απώλεια αισθήσεων

Όμως σε κάθε περίπτωση που παρατηρούμε αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε ένα γιατρό, ο οποίος αυτός πρέπει να είναι που θα αποφανθεί για τη διάγνωση και την αγωγή που θα ακολουθήσουμε, καθώς γενικά πίσω από μια αυξομείωση της θερμοκρασίας του σώματος μας και ειδικά όταν δεν ευθύνονται οι συνθήκες του περιβάλλοντος, μπορεί να κρύβετε κάποια άλλη πάθηση του οργανισμού μας που να έχει σαν σύμπτωμα την υποθερμία.

Επιβίωση το χειμώνα | Συμπτώματα υποθερμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου