Pages

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η Triquetra


Ένα σύμβολο με διαφορετικές ερμηνείες. Ένα σύμβολο επίσης παρεξηγημένο από αρκετούς, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σύμβολα άλλωστε. Στην εποχή μας έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω της χρήσης του στο εξώφυλλο του «Βιβλίου των Σκιών» το οποίο το χρησιμοποιούσαν οι τρεις αδερφές της αμερικανικής σειράς «οι Μάγισσες». Επίσης είναι ένα από τα τέσσερα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στο Led Zeppelin IV, όπου και συμβόλιζε τον μπασίστα του συγκροτήματος John Paul Jones. Το συγκρότημα Payable on Death (P.O.D.) χρησιμοποιεί το σύμβολο αυτό στα περισσότερα εξώφυλλα των cd τους.

Και όταν λέω παρεξηγημένο τι εννοώ; Ορισμένοι συγγραφείς ευαγγελικών φυλλαδίων και θεωρητικοί συνομωσιών αρέσκονται στο να βάζουν μία ετικέτα στο σύμβολο της Triquetra ως σατανικό, ισχυριζόμενοι ότι ακολουθεί το στυλ του 666, ότι περιέχει μία νύξη του «αριθμού του Θηρίου» της Αποκαλύψεως. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο είναι άτοπο και η διαδεδομένη αυτή «σατανική» ερμηνεία του συμβόλου είναι μία μοντέρνα ευαγγελιστική παρέμβαση.

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά συμβολίζει η Triquetra

Καταρχάς η λέξη triquetra είναι μία λέξη λατινική που προέρχεται από το λατινικό “tri” (τρία) και to “quetrus” (στριμωγμένος σε γωνίες). Η πρώτη της ονομασία ήταν απλά «τρίγωνο» και χρησιμοποιούταν για να γίνει αναφορά σε διάφορα σχήματα με τρεις γωνίες.


Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως παγανιστικό θρησκευτικό σύμβολο του κέλτικου παγανισμού και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από τους νεοπαγανιστές – ιδιαίτερα του Γουικανούς. Οικειοποιήθηκε ακόμη και από την χριστιανική εκκλησία πριν μία χιλιετία περίπου και σήμερα χαρακτηρίζεται ακόμη και ως πρώιμο χριστιανικό σύμβολο.

Όπως και ο τρισκελής έτσι και αυτό το κέλτικο σύμβολο συσσωματώνει τον ιερό αριθμό 3, αντιπροσωπεύοντας τις τρεις φάσεις της Θεάς και τα τρία στοιχεία της φύσης. Κατά τη διάρκεια του πρώιμου χριστιανισμού η Triquetra απέκτησε και έναν επιπλέον συμβολισμό, ως αυτόν της αγίας τριάδας.

Στον χριστιανισμό το ισόπλευρο τρίγωνο είναι το σύμβολο της Αγίας Τριάδας. Άλλα γεωμετρικά σχήματα τα οποία αντιπροσωπεύουν την αγία τριάδα είναι το τριφύλλι, η triquetra, ένας κύκλος μέσα σε τρίγωνο, ένα τρίγωνο μέσα σε κύκλο και η triquetra με τον κύκλο. Ενώ πολλοί χριστιανοί θα θεωρούσαν κάθε 

είδους σύνδεση με παγανιστικά σύμβολα ως αίρεση, αντιλαμβάνονται ότι η χριστιανική θρησκεία όπως είναι γνωστή στην εποχή μας είναι εξαπλωμένη από τους Ρωμαίους. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός είναι «υπεύθυνος» για την υιοθέτηση τέτοιων συμβόλων. Πολλοί Θεοί της αρχαίας Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο ρωμαϊκό πάνθεο και παρομοίως αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε και με τα παγανιστικά σύμβολα από τη στιγμή που ο ρωμαϊκός πολιτισμός δέχτηκε τον χριστιανισμό ως βασική θρησκεία. Έτσι λοιπόν η triquetra σχεδιάστηκε νωρίτερα από τον χριστιανισμό από τους παγανιστές ως σύμβολο της Θηλυκής Τριάδας και από Ιουδαϊκούς μυστικιστές για τις καβαλιστικές ιεροτελεστίες (στην περίπτωση αυτή το συμβολίζει την αγνότητα).

Η Triquetra συμβόλιζε σύμφωνα με την κέλτικη φιλοσοφία ότι τα πάντα έχουν τρία αλληλοσυνδεόμενα επίπεδα – το σαρκικό, το πνευματικό και το πνευματιστικό. Όταν οι Κέλτες δέχτηκαν τον χριστιανισμό χρησιμοποίησαν το σύμβολο αυτό για να απεικονίσουν την Αγία Τριάδα. Έτσι λοιπόν κατέληξε να αντιπροσωπεύει για τους χριστιανούς την Αγία τριάδα: Πατήρ, Υιός, και Άγιο πνεύμα – τρεις οντότητες δύναμης – δόξας – τιμής ως έναν Θεό.


 

 Τρία ίσα τόξα που αντιπροσωπεύουν την ισότητα, και μία συνεχής γραμμή που εκφράζει την αιωνιότητα, και η μεταξύ τους αυτή συνύφανση αντιπροσωπεύει το αδιαίρετο, το ενιαίο. Ακόμη ο συμβολισμός της ως την Αγία Τριάδα είναι ιδιαίτερα απλή καθώς οι τρεις τοξοειδείς γραμμές μπορούν να ταυτιστούν εύκολα με το χριστιανικό σύμβολο του Ιχθύος.

Και έτσι από την κέλτικη φιλοσοφία, το πέρασμά του συμβόλου στον χριστιανικό κόσμο, φτάνουμε και στην εποχή μας ως σύμβολο νεοπαγανιστικό. Σύμβολο που αντιπροσωπεύει την τριπλή φύση της Θεάς ως Παρθένα, Μητέρα και Σοφή Γριά. Συμβολίζει τη ζωή, το θάνατο, και την αναγέννηση, τις τρεις δυνάμεις της φύσης: γη, αέρας, και νερό. Οι εσωτερικοί τρεις κύκλοι αντιπροσωπεύουν το θηλυκό στοιχείο και τη γονιμότητα.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από τα ευαγγέλια του 9ου αιώνα κάθε triquetra 

σχεδιάζεται μονοκονδυλιά για να συμβολίζει τη δύναμη και να δίνει προστασία σε αυτόν που το φοράει.
Έτσι από όποια οπτική γωνία όμως και αν το μελετήσουμε συμβολίζει ένα πράγμα: την ένωση των τριών σε ένα. Άλλωστε πολλοί λαοί και θρησκείες θεωρούν τον αριθμό 3 ως ιερό ή θεϊκό…

Σύμβολο δύναμης και προστασίας συνεπώς έχοντας ουδεμία σχέση με σατανισμό όπως ορισμένοι αρέσκονται να υποστηρίζουν.







teleiosagnostos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου