Pages

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και ο ρόλος της φωνής




Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

Η ομιλία αποτελεί τη βασική μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε.

Είμαστε όλοι ικανοί να παράγουμε μία ευρεία γκάμα ήχων με την οποία εκφράζουμε τους εαυτούς μας, αλλά είναι αρκετά εύκολο να υποτιμήσουμε τη δύναμη της φωνής μας. Με το που ανοίγουμε το στόμα μας για να μιλήσουμε μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα ο ακροατής βγάζει καθοριστικά συμπεράσματα για τη διάθεση μας, τη δυναμικότητα μας, τις γνώσεις μας , την ψυχοσύνθεση μας.


Άρα η φωνή αποτελεί το όχημα μας για τον εξωτερικό κόσμο.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να προβάλλουμε την προσωπικότητα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουμε το λόγο σε μία κατάσταση αποκαλύπτει πάρα πολλά πράγματα , τόσο στον εαυτό μας όσο και στους ακροατές, σχετικά με τα συναισθήματα μας . Για να χρησιμοποιηθεί ο λόγος αποτελεσματικά πρέπει να :


α. Διαθέτουμε ψυχραιμία
β. Εχουμε αυτοπεποίθηση
γ. Είμαστε εστιασμένοι στο τι θέλουμε να μεταδώσουμε στους ακροατές
δ. Βρισκόμαστε σε μία ισορροπημένη πνευματική κατάσταση , ούτε υπερβολική έπαρση αλλά ούτε και τελείως ξεψυχισμένη ομιλία.

ε. Σωστή χρήση της αναπνοής

Με τη κατάλληλη εξάσκηση και εμπειρία , μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας τόσο ώστε να διεγείρουμε αισθήματα ενθουσιασμού και όρεξη για δράση στους άλλους όσο και με τη χρησιμοποίηση απαλών τόνων και ήπιων λέξεων ώστε να προκαλούνται αισθηματα χαλάρωσης στον ακροατή όταν αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.





Η φόρμουλα του Αρμένιου Mehrabian έχει πολεμηθεί και εγώ δεν σύμφωνω ως προς τα ποσοστά που παρουσιάζει. Ωστόσο μπορείτε να καταλάβετε το γενικότερο συμπέρασμα. Οι λέξεις και οι έννοιες που μεταφέρετε μέσω της ομιλίας παίζουν το μικρότερο ρόλο, αποτελούν το τελευταίο τροχό της αμάξας. Κάθε καλός NLPer γνωρίζει πως στην ολοκληρωμένη επικοινωνία σημασία δεν έχει η μεταφορά των πληροφοριών αλλά η επιτυχημένα μεταφορά συναισθήματος. Πως λοιπόν μεταδίδεται επιτυχημένα το συναίσθημα;


Μα μέσω της τονικότητας της φωνής και της γλώσσας του σώματος, των εκφράσεων του προσώπου και της στάσης του σώματος.


Πόσες φορές έχετε κάνει μια δήλωση και μερικά λεπτά αργότερα ένα άλλο μέρος της παρέας είπε ακριβώς τα ίδια λόγια ελαφρώς παραλλαγμένα και όλοι συμφώνησαν μαζί του ενώ εσάς σας αγνόησαν; Αυτό συνέβη γιατί μπορεί η δήλωση σας να ήταν ολόσωστη αλλά αποτύχατε να την μεταφέρετε σωστά στους συνομιλητές σας

Σωστή χρήση της φωνής

Η φωνή πηγάζει είτε από το λαιμό , είτε απο το στομάχι.

Μιλώντας κυρίως από το λαιμό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη τονικότητα. Τα πλεονεκτήματα της ομιλίας απο το λαιμό είναι πως μπορείς να μιλήσεις γρηγορότερα και να επεκτείνεις τον ήχο περισσότερο αλλά συνήθως δεν συνηχεί με τον περισσότερο κόσμο.

Αντίθετα στην ομιλία από το στομάχι , οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν περισσότερο το ηχόχρωμα της φωνής σας και να συντονιστούν μαζί της κάτι που διευκολύνει τη μεταφορά συναισθημάτων


Τεχνικές

Εξαλείψτε τα 'ααα' και τα 'εεεμ' από την ομιλία σας.

Συνήθως για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα αρκετοί χρησιμοποιούν συνδετικές εκφράσεις για να γεμίζουν το κενό της σκέψης και της ομιλίας τους. Ωστόσο κάθε φορά που κάνετε χρήση μιάς συνδετικής έκφρασης για να γεμίσετε τον "κενό αέρα" αυτό εκλαμβάνεται σαν αδυναμία συνέχειας απο τους συνομιλητές με αποτέλεσμα να αρπάζουν την ευκαιρία και να ξεκινούν να μιλούν αυτοί μην αφήνοντας σας να ολοκληρώσετε.

Έτσι η συνδετική πρόταση αντί να συνδέει , καταλήγει να τερματίζει την πρόταση σας.


Η σιωπή

Όποτε βρίσκεστε στην κατάσταση όπου δεν ξέρετε πως να συνεχίσετε στη ροή του λόγου σας αφήστε τη σιωπή να συμβεί!

Στην αρχή οι άλλοι μπορεί να νιώσουν όλοι αμηχανία όμως τα κενά σιωπής , η παύση του λόγου ειναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο στην ανθρώπινη επικοινωνία. Χτίζει ένα κλίμα άγχους κάτι που μεταφράζεται ως περισσότερη προσοχή και αυξημένη ένταση καθώς και μία έντονη αίσθηση επείγοντος.

Επίσης όταν ο λόγος σας περιέχει αρκετά δύσκολες πολύπλοκες έννοιες η παύση επιτρέπει στο μυαλό του συνομιλητή σας , να καθίσουν όλα όσα θέλετε να μεταφέρετε .


Η ύπνωση στην ομιλία

Οι περισσότεροι φαντάζονται την ύπνωση σαν μία τρομακτική συνειδησιακή κατάσταση παρόμοια με το βαθύ ύπνο την οποία μας έχει επιβάλλει κάποιος σκοτεινός τύπος με προσωπο και μούσι αλά Ρασπούτιν.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και ο ρόλος της φωνής




Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας βιώνουμε μία μορφή ήπιας ύπνωσης αφού βρίσκουμε τον εαυτό μας να αγνοεί εξωτερικά ερεθίσματα όπως φωνές που μας απευθύνουν το λόγο κάτι που οφείλεται στο γεγονός οτι είμαστε υπερβολικά απορροφημένοι απο μία συγκεκριμένη σκέψη.

Εκείνη τη στιγμή η συγκεκριμένη σκέψη αποτελεί τη μοναδική πραγματικότητα για εμάς και την βλέπουμε στην οθόνη του μυαλού μας αγνοώντας τα μηνύματα απο την εξωτερική όραση.


Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί με την ομιλία!

Οι ικανοί υπνωτιστές μιλούν ομαλά και αβίαστα καθώς οι φράσεις τους δεν έχουν κάποιο αισθητό τέλος αφού συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους . Επίσης υπάρχει συμφωνία μεταξύ αυτών που λένε και του τρόπου που τα λένε δηλαδή των κινήσεων του προσώπου , τη τονικότητα της φωνής και της γλώσσας του σώματος. Δεν μπορείς να περιγράφεις πόσο ήρεμος ήσουν σε ένα συμβάν ενώ η φωνή σου ειναι υστερική και μεταδίδει νευρικότητα!


Το σώμα μας και ο εγκέφαλος ειδικότερα επηρεάζεται απο τα συναισθήματα.

Όταν είστε σε αρνητική διάθεση για παράδειγμα, έχετε τη τάση να κοιτάτε στο έδαφος ή να αποφεύγετε οπτική επαφή με τρίτους και να καμπουριάζετε ελαφρως. Οι άνθρωποι λόγω του ζωικού μέρους του εγκεφάλου τους έχουν τον τρόπο να "μυρίζουν" τις διάθεσεις του συνομιλητή, ικανότητα που αναπτύχθηκε κυρίως για λόγους επιβίωσης. Έτσι λοιπόν το συναίσθημα αναγνωρίζεται αυτόματα αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφέρεται αυτοματα.

Άρα λοιπόν για να μεταδώσετε σωστά όλα όσα θέλετε , ρυθμίζετε τη τονικότητα της φωνής καθώς και τις εκφράσεις του προσώπου σας ανάλογα με το περιεχόμενο του λόγου σας. Η χρήση συγκεκριμένων ρημάτων εστιάζει το μυαλό του ακροατή καταλληλότερα στο περιεχόμεο του λόγου σας αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο ένα άρθρο.

Σε γενικές γραμμές όταν κάνουμε μια ερώτηση ο τόνος της φωνής ανεβαίνει προς το τελος
Όταν κάνουμε μια ουδέτερη δήλωση, ο τόνος της φωνής δεν παρουσιάζει διακύμανση
Όταν δίνουμε μία εντολή , ο τόνος της φωνής κατεβαίνει προς το τέλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου