Pages

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τσιπ στο ανθρώπινο σώμα με σύνδεση στο Διαδίκτυο – κίνδυνοι από χάκερ;




Καθώς το «Internet of Things» εξελίσσεται και περνά στο στάδιο του «Internet of Us», η Kaspersky Lab συνεργάζεται με τη BioNyfiken, μια σουηδική bio-hackingκοινότητα, με σκοπό να αποκαλύψει τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με την πιθανή διασύνδεση του ανθρώπινου σώματος με το Διαδίκτυο.
Ενώ κάποτε η έννοια του «διασυνδεδεμένου σώματος» περιοριζόταν στις χολιγουντιανές ταινίες και στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, σήμερα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν «αναβαθμιστεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χάρη στην εφεύρεση και την ευρεία υιοθέτηση εμφυτεύσιμων βοηθημάτων, όπως οι βηματοδότες, οι αντλίες ινσουλίνης, τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα συστήματα για εν τω βάθη εγκεφαλική διέγερση, ο κόσμος γεμίζει με ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εν μέρει μηχανές.



Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές περιγράφουν ένα νέο είδος «αναβαθμισμένων ανθρώπων», οι οποίοι εμφυτεύουν τεχνολογία στο σώμα τους όχι για ιατρικούς λόγους, αλλά απλώς για μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για άτομα που φέρουν «έξυπνα εμφυτεύματα», τα οποία τους βοηθούν να ελέγχουν κλειδαριές στις πόρτες, να πραγματοποιούν αγορές και να έχουν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών, με ένα απλό κούνημα του χεριού τους. Σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πότε επιτρέπουμε στο σώμα μας να περιέχει αυξανόμενες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να υποκλαπούν από χάκερ; Υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας;

Η BioNyfiken, μία bio-hacking κοινότητα με έδρα τη Σουηδία, ηγείται της αποστολής για ομαλοποίηση του φαινόμενου αυτού, γνωστού ως «chipping», με στόχο να το καταστήσει πιο προσιτό στις μάζες. Η άποψή τους είναι ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (Near Field Communication - ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας κοντινής απόστασης), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών.



Ο Patrick Mylund Nielsen, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Η βασική τάση στον τομέα του Internet of Things ήταν να δημιουργούνται προϊόντα που διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Η ασφάλεια αποτελεί συχνά δεύτερη σκέψη, ενώ μερικές φορές δεν αποτελεί ζήτημα για κάποιους. Μάλιστα, παρότι η βιοπροσθετική τεχνολογία έχει υπάρξει βασικό θέμα για την επιστημονική φαντασία, λίγες είναι οι ιστορίες που ασχολούνταν με τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα. Τι συμβαίνει όταν τα ιδιωτικά κλειδιά μας βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί κάποιος να γίνει ένα δικό μου «εικονικό αντίγραφο»μέσω μιας απλής χειραψίας; Μπορεί κάποιος να με ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνω; Η λέξη "nyfiken" σημαίνει "περίεργος" στα Σουηδικά και όταν πρόκειται για τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, είμαστε πράγματι περίεργοι να μάθουμε τι συμβαίνει».

Από την πλευρά του, ο Hannes Sjoblad, ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken, δήλωσε: «Η τεχνολογία είναι ήδη πραγματικότητα. Βλέπουμε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων που πειραματίζεται με εμφυτεύματα τσιπ, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν διάφορες καθημερινές εργασίες γρήγορα και εύκολα, όπως η πρόσβαση σε κτίρια, το ξεκλείδωμα προσωπικών συσκευών χωρίς τη χρήση κωδικών PIN και η πρόσβαση σε διάφορους τύπους αποθηκευμένων δεδομένων Θεωρώ την απογείωση της τεχνολογίας αυτής ως μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ιστορία της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, παρόμοια με την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή ή της πρώτης οθόνης αφής. Η αναγνώριση μέσω αφής είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Οι κωδικοί PIN και οι κωδικοί πρόσβασης αντιθέτως δεν αποτελούν φυσική διαδικασία. Και κάθε επιπλέον συσκευή που πρέπει να έχουμε μαζί μας για να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας, όπως τα μπρελόκ ή οι ηλεκτρονικές κάρτες, αποτελούν απλώς άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί περιπλοκότητα στη ζωή μας».



Συμπληρώνοντας, ο κύριος Sjoblad σχολίασε: «Για το λόγο αυτό, θεωρήσαμε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με έναν κορυφαίο ειδικό σε θέματα ασφάλειας, που κατανοεί πραγματικά την τεχνολογία και να μπορεί να μας βοηθήσει να αναλύσουμε τους κινδύνους. Η Kaspersky Lab είναι ο ιδανικός συνεργάτης για την έρευνα της BioNyfiken, καθώς δεν απαρτίζεται μόνο από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας που χαίρουν υψηλής εκτίμησης και θεωρούνται ηγέτες, αλλά έχει υπάρξει στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών και της έρευνας αιχμής από την ίδρυσή της. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους ειδικούς της Kaspersky Lab σε ένα ανοικτό ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να εξερευνήσουμε τα τρωτά σημεία αυτών των τσιπ σε καθημερινές και ανθρώπινες καταστάσεις. Αν εντοπιστούν τρωτά σημεία, θα πρέπει φυσικά να βρούμε τους τρόπους για την αντιμετώπισή τους».

Πέρα από την έρευνα της με τη BioNyfiken, η Kaspersky Lab θα συνδιοργανώσει εκδηλώσεις με την ευρύτερη bio-hacking κοινότητα στη Σουηδία και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο να θέσει τις πτυχές της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής στην ατζέντα της σχετικής συζήτησης. Υπάρχουν ήδη μια σειρά από hi-tech κτίρια στη Σουηδία, όπως το Epicenter, το οποίο φιλοξενεί προοδευτικές επιχειρήσεις, όπου τα NFC εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται τακτικά για διάφορες δραστηριότητες, αντικαθιστώντας κάποιες επιπλέον συσκευές.



Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Προσωπικά, θα προτιμούσα να μην υιοθετήσω το chipping. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να παρεμποδιστεί και ότι θα υπάρξουν κάποιοι πρωτοπόροι, που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τον κίνδυνο να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας και να πειραματιστούν στα δικά τους σώματα. Θα προτιμούσα να το κάνουν έχοντας τα μάτια τους ανοικτά και βάζοντας ψηλά με το θέμα της ασφάλειας, αντί να αντιμετωπίσουν την ασφάλεια ως μία εκ των υστέρων σκέψη, όπως συμβαίνει συχνά».

Ο κύριος Kaspersky κατέληξε σημειώνοντας: «Γι’ αυτό το λόγο, είμαι ικανοποιημένος που η BioNyfiken έχει επιλέξει εμάς ως συνεργάτες στην έρευνα σχετικά με τα πιθανά ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν από τη διασύνδεση του σώματός μας με το Διαδίκτυο. Είναι πιθανό οι ερευνητές μας να μη βρουν λόγο ανησυχίας, αλλά αν πρόκειται να τοποθετηθούν τσιπ τύπου NFC σε ανθρώπους, θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι οι ειδικοί μας έχουν διερευνήσει πλήρως όλες τις συνέπειες».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου