Pages

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Εαρινές βιολογικές καλλιέργειες



Οδηγίες για τον καλοκαιρινό βιολογικό λαχανόκηπο

Περιμένουμε να στεγνώσει το χώμα για να αναλάβουμε δράση, όμως αυτή δεν μπορεί να είναι αποσπασματική αν θέλουμε να καλλιεργούμε βιολογικά, αλλά μέρος ενός μακρόχρονου σχεδίου. Αυτό που κάναμε χθες θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της σημερινής μας προσπάθειας και αυτό που κάνουμε σήμερα, της αυριανής.
Θα μας βοηθήσει πολύ αν κάνουμε ένα σχεδιάγραμμα του χώρου και κάθε χρόνο καταγράφουμε αυτά που καλλιεργούμε, γιατί η αμειψισπορά όσο και η απολύμανση του εδάφους, μας βοηθούν πολύ για να χρειαζόμαστε λιγότερες επεμβάσεις.
Εξ ίσου σημαντικά είναι η κατάλληλη λίπανση, το σωστό πότισμα, η στήριξη και το κλάδεμα προστασίας άλλα και παραγωγικότητας των φυτών μας.
Όλα αυτά θα έχουν τον χώρο τους στην κουβέντα που θα κάνουμε...

Αµειψισπορά, λίπανση, πότισµα, στήριξη, κλάδεµα παραγωγικότητας, πρόληψη ασθενειών και ηλιοαπολύµανση.

Στην ομιλία του ο κ. Σαββίδης ανέπτυξε τεχνικές για το πως μπορεί να οργανωθεί ένας μικρός ή μεγάλος βιολογικός λαχανόκηπος και ανέλυσε θέματα όπως η αμειψισπορά, η απολύμανση των κήπου, το σωστό πότισμα του κάθε φυτού, το κλάδεμα προστασίας, αλλά και τρόπους για να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο την παραγωγικότητα των φυτών μας.

Όπως τόνισε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ίδια η αρχιτεκτονική ενός λαχανόκηπου και συγκεκριμένα το πού θα φυτεύσουμε το κάθε είδος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τόσο τη φορά του ήλιου, όσο και τις καλλιέργειες που είχαμε την περσινή χρονιά στο ίδιο σημείο.

Όσον αφορά στην εναλλαγή των καλλιεργειών, την αμειψισπορά, ο κ. Σαββίδης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει να αλλάζουμε θέση στα είδη των φυτών που επιλέγουμε να καλλιεργήσουμε, καθώς έτσι μειώνουμε την πιθανότητα να προσβληθούν τα φυτά μας από περσινές ασθένειες και συγχρόνως ξεκουράζουμε κάποιο σημείο του κήπου μας. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η ηλιοφάνεια, καθώς είναι απαραίτητο τα φυτά μας να καλλιεργούνται σε σημεία που να υπάρχει τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιοφάνειας.

Επίσης, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στους ενδεδειγμένους τρόπους λίπανσης, στη διατήρηση του σωστού ph του χώματος, αλλά και στην αντιμετώπιση της προσβολής των φυτών μας από τα νηματώδη, με φυσικό τρόπο.





Χρήστος Σαββίδης (Chris De Per) Βιοκαλλιεργητής - αρθρογράφος (ftiaxno.gr)
http://motherearth.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου