του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με αφορμή την χθεσινή αμερικανική επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ εκ των οποίων μονάχα οι 23 βρήκαν τελικώς στόχο (αυτό είναι μια άλλη συζήτηση) υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο με την περιβόητη επίθεση στην Ιντλίμπ στην οποία η Δύση αναγνώρισε την χρήση του θανατηφόρου νευροτοξικού αερίου Σαρίν.
Οι «διασώστες» που έφτασαν στην περιοχή για να περιθάλψουν τα θύματα δεν έχουν καμία προστατευτική στολή και πιάνουν τα θύματα με γυμνά χέρια ή το πολύ κάποιο γαντάκι... κηπουρικής
Το αέριο Σαρίν επιζεί στο περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά συνεπώς όποιος έρχεται σε επαφή με θύμα που έχει κτυπηθεί με το αέριο αυτό μαθηματικά θα υποστεί τις ίδιες νευρολογικές βλάβες.
Και όμως στην φωτογραφία φαίνεται ότι οι «διασώστες» δεν έχουν καμία προστασία.
Αντίστοιχα σε άσκηση που έγινε στο Τόκιο του οποίου το μετρό έχει κτυπηθεί στο παρελθόν με αέριο Σαρίν από παλαβούς τα σωστικά συνεργεία είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με προστατευτικές και αεροστεγείς στολές.
Η βιασύνη με την οποία η Φεντερίκα Μονγκερίνι και η ΕΕ καταδίκασαν χωρίς έρευνα τον Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ για επίθεση κατά αμάχων με αέριο Σαρίν προκαλεί υποψίες. Διότι τελικά προκύπτουν ενοχλητικά ερωτήματα.
Αυτό που είδαμε ήταν επίθεση με Σαρίν; Πριν πει κάποιος ότι οι ισλαμιστές της Ιντλίμπ δεν διαθέτουν εξοπλισμό αυτοί που στις εικόνες περιθάλπτουν τα θύματα είναι οι περιβόητοι White Helmets οργάνωση διασωστών που δρα σε περιοχές κυριαρχίας του φιλοτουρκικού FSA και διαθέτει χρηματοδότηση από την Άγκυρα για όλα τα απαραίτητα.
Σε μια χώρα που διέθετε μεγάλο χημικό οπλοστάσιο οι προστατευτικές στολές ήταν μείζονος σημασίας.
Εντύπωση προκαλεί και ο «γιατρός» στο νοσοκομείο ο οποίος έβρισκε το χρόνο να τουιτάρει βίντεο και εικόνες από τα θύματα και ενώ το νοσοκομείο ήταν γεμάτο με επιμολυσμένους από το τοξικό αέριο.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε στην Ιντλίμπ. Ήτάν όμως τελικά επίθεση με Σαρίν; Και ας το δούμε με την κοινή λογική. Τι θα κέρδιζε ο Άσαντ αν σκότωνε γυναίκες και παιδιά; Οφθαλμίατρος είναι ο άνθρωπος και μορφωμένος δεν είναι κανένας χαζός για να μην ξέρει ότι θα δεχτεί επίθεση από την «ανθρωπιστική» Δύση.
Συν τοις άλλοις κυκλοφορεί απο το λιβανέζικο Al Masdarnews η αναφορά ότι πριν μια εβδομάδα είχαν απαχθεί 250 άτομα από τις πόλεις Majdal και Khattab από εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και τοπικοί πληροφοριοδότες λένε ότι τα θύματα προέρχονται από τους απαχθέντες.
It is known that about 250 people from Majdal and Khattab were kidnapped by Al-Qaeda terrorists last week. Local sources have claimed that many of those dead from the chemical weapons were those from Majdal and Khattab.
Το σαρίν είναι οργανική ένωση του φωσφόρου με χημικό τύπο (CH3)2CHO]CH3P(O)F. Είναι διαυγές, άχρωμο, άγευστο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα. Έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Η παραγωγή και αποθήκευση σαρίν είναι παράνομη από την Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων του 1993
Όπως και άλλοι νευροτοξικοί παράγοντες, το σαρίν προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Σταματά την ενεργοποίηση των νεύρων των μυών. Ο θάνατος συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα της ασφυξίας λόγω της αδυναμίας των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή να λειτουργήσουν.
Το σαρίν έχει υψηλή πτητικότητα (ευκολία με την οποία ένα υγρό μπορεί να μετατραπεί σε αέριο) σε σχέση με παρόμοιους νευροτοξικούς παράγοντες, και ως εκ τούτου η εισπνοή του μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, ακόμα και αν οι συγκεντρώσεις ατμών μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα αμέσως. Τα ρούχα ενός ατόμου μπορούν να απελευθερώσουν σαρίν για περίπου 30 λεπτά μετά την επαφή με το αέριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση των άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι που απορροφούν μη θανατηφόρο δόση, αλλά δεν λαμβάνουν αμέσως κατάλληλη ιατρική θεραπεία μπορεί να υποφέρουν από μόνιμες νευρολογικές βλάβες.
Ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, το σαρίν μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο θάνατος μπορεί να ακολουθήσει μέσα σε ένα λεπτό μετά την άμεση κατάποση μιας θανατηφόρου δόσης εκτός και αν χορηγηθεί γρήγορα αντίδοτο, τυπικά ατροπίνη και πραλιδοξίνη.
Η ατροπίνη, ένας ανταγωνιστής στους μουσκαρινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης, χορηγείται για τη θεραπεία των φυσιολογικών συμπτωμάτων της δηλητηρίασης. Επειδή η μυϊκή απόκριση προς την ακετυλχολίνη πραγματοποιείται μέσω νικοτινικών υποδοχέων ακετυλχολίνης, η ατροπίνη δεν δύναται να εξουδετερώσει τα μυϊκά συμπτώματα. Η πραλιδοξίμη μπορεί να αναγεννήσει τις χολινεστεράσες εάν χορηγηθεί εντός περίπου πέντε ωρών.
Η βιπεριδένη, ένας συνθετικός ανταγωνιστής της ακετυλχολίνης, έχει προταθεί ως εναλλακτική λύση στην ατροπίνη καθώς διεισδύει περισσότερο στον αιματεγκεφαλικό φραγμό και είναι πιο αποτελεσματική.
Το σαρίν εκτιμάται ότι είναι πάνω από 500 φορές πιο τοξικό από το κυάνιο.Η LD50 (θανατηφόρος δόση για το 50% των θυμάτων) με υποδόριο ένεση σαρίν σε ποντικούς είναι 172 μg/kg.
Το σαρίν εφευρέθηκε το 1938 στο Βούπερταλ της Γερμανίας, από επιστήμονες της IG Farben σε μια προσπάθεια να κατασκευαστούν ισχυρά εντομοκτόνα. Είναι ο ισχυρότερος νευροτοξικός παράγοντας της σειράς G που παρασκευάστηκε στην Γερμανία. Η ουσία, η οποία ανακαλύφθηκε μετά το ταμπούν, πήρε το όνομά της από τους επιστήμονες που την ανακάλυψαν: Schrader, Ambros, Rüdiger και Van der Linde.
Στα μέσα του 1939, παραγγέλθηκε για την μαζική παραγωγή για την χρήση σε πόλεμο. Κατασκευάστηκαν κάποιες πιλοτικές εγκαταστάσεις και μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευαζόταν μια μονάδα μεγάλης παραγωγής. Αν και το σαρίν τοποθετηθήκε σε κεφαλές πυραύλων, δεν χρησιμοποίηθηκε εναντίον των συμμάχων.
Το σαρίν ήταν ανάμεσα στους νευροτοξικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με χημικά όπλα στην κουρδική πόλη Χαλάπτζα στο Ιράκ και λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν τον Μάρτιο του 1988. Υπολογίζεται ότι 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Η ιαπωνική θρησκευτική σέχτα Aum Shinrikyo χρησιμοποίησε το ακάθαρτο σαρίν δύο φορές. Το 1994 στην πόλη Ματσουμότο, με αποτέλεσμα το θάνατο 8 ανθρώπων και τις 20 Μαρτίου 1995 στο Μετρό του Τόκυο, με 13 θανάτους.
Στις 21 Αυγούστου 2013 έλαβε χώρα επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία, πιθανόν με σαρίν, κατά την διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου. Οι αναφορές κάνουν λόγο για 322 μέχρι 1729 θύματα.
Στις 5 Απριλίου 2017 η πόλη Ιντλίμπ της Συρίας σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα έχει πληγεί με ψεκασμούς του θανατηφόρου αερίου Σαρίν. Μέσα σε μία βδομάδα αυτού του είδους οι επιθέσεις σκότωσαν 58 ανθρώπους, από τους οποίους 11 ήταν μικρά παιδιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου