Σχεδόν τα τρία τέταρτα θέλουν μια «υπερεθνική οργάνωση να λαμβάνει εκτελεστικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο»
Μια σημαντική νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή και μεγάλες απειλές.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την ComRes εξ ονόματος του Ομίλου Παγκόσμιων Προκλήσεων της Στοκχόλμης, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) του κοινού επιθυμούν να δημιουργηθεί ένας νέος «υπερεθνικός οργανισμός που θα λαμβάνει εκτελεστικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο» για τις μεγάλες απειλές στην ανθρωπότητα.
Σε κάθε χώρα, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν να δουν μια παγκόσμια κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες των ασθενειών, η τεχνητή νοημοσύνη που στρέφεται κατά της ανθρωπότητας, τα όπλα μαζικής καταστροφής, η φυσική καταστροφή και οι αστεροειδείς.
Η διατύπωση της συγκεκριμένης ερώτησης στην έρευνα ήταν η ακόλουθη:
Ένας υπερεθνικός οργανισμός είναι ένας διεθνής οργανισμός που αποτελείται από διαφορετικά κράτη μέλη. Δεν αντικαθιστά τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά θέτει τα παγκόσμια συμφέροντα πάνω από εκείνα των εθνικών κρατών. Παραδείγματα υπερεθνικών οργανώσεων περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος υπερεθνικός οργανισμός για να καταστήσει εκτελεστές παγκόσμιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων;
Όπως αναφέρει η Independent του Λονδίνου, σχεδόν το 70% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε την ιδέα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, ενώ το 62% δήλωσε ότι θεωρεί ότι είναι «παγκόσμιος πολίτης».
Ένα ακόμη 54% των Βρετανών δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει με ευχαρίστηση την εθνική κυριαρχία, ώστε οι παγκόσμιες απειλές να αντιμετωπιστούν ευκολότερα από ένα παγκόσμιο όργανο.
Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες από 8.100 άτομα σε οκτώ χώρες, καλύπτοντας το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτές οι χώρες ήταν η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Διαπίστωσε ότι η στήριξη για μια «υπερεθνική οργάνωση» ήταν μεγάλη σε όλα τα παραπάνω κράτη, με την μεγαλύτερη υποστήριξη να έρχεται από την Ινδία (84%), την Κίνα (78%) και τη Νότια Αφρική (76%).
Στις ΗΠΑ, το 67% δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα για την αντιμετώπιση απειλών. Η χαμηλότερη στήριξη μετρήθηκε στη Γερμανία, ωστόσο το ποσοστό ήταν ακόμη μια σημαντική πλειοψηφία της τάξης του 62%.
Πάνω από το 60% σε κάθε χώρα δήλωσαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους «παγκόσμιο πολίτη». Στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν 67%.
Συγκεκριμένα, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ένα τεράστιο 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αλλάξουν το βιοτικό τους επίπεδο προκειμένου να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.
«Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συναντώνται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 7, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη επιθυμούν να συνεργαστούν και να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν λύσεις για αυτές τις κρίσιμες απειλές για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Mats Andersson. «Τα επόμενα 50 χρόνια θα διαμορφώσουν το μακρινό μέλλον μας για τα επόμενα 10.000 χρόνια και πέρα», είπε.
Η έρευνα ανατέθηκε στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για νέες προτάσεις για την «επανεμφάνιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων του 21ου αιώνα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.
Ζητά από τους συμμετέχοντες να «συμμετάσχουν στην παγκόσμια συζήτηση. Βοηθήστε να αλλάξετε τη μορφή των μελλοντικών θεμάτων».
Το Ίδρυμα Global Challenges ιδρύθηκε από έναν πρώην έμπορο χρηματιστηριακών συναλλαγών, τον ουγγρικής καταγωγής Σουηδό δισεκατομμυριούχο Laszlo Szombatfalvy πριν από πέντε χρόνια.
Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για την κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στην άποψη ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά ένα έως τρεις βαθμούς Κελσίου στο προσεχές μέλλον.
«Ακόμα και σε μεσαίας κλίμακας σενάρια, ολόκληρα οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν, θα χαθούν πολλά αγροτικά εδάφη, όπως και οι πιο αξιόπιστες πηγές γλυκού νερού, οδηγώντας σε μεγάλης κλίμακας ταλαιπωρία και αστάθεια», δηλώνει.
«Μεγάλες παράκτιες πόλεις – η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη και η Βομβάη – θα βρεθούν σε μεγάλο βαθμό κάτω από το νερό και οι πληθυσμοί των παράκτιων περιοχών που βρίσκονται σε χαμηλά ύδατα – σήμερα περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – ενδεχομένως να χρειαστεί να μετεγκατασταθούν.
«Σε σενάρια υψηλού επιπέδου, η κλίμακα καταστροφής είναι πέρα από την ικανότητά μας να λειτουργούμε με μεγάλη πιθανότητα να τελειώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός», καταλήγει η έκθεση.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου