Pages

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ



Θέλετε να μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ; Το πανίσχυρο αυτό φυτό προέρχεται από την Ινδοκίνα αλλά πλέον καλλιεργείται σε αρκετές τροπικές περιοχές. Υπάρχουν ποικίλες χρήσεις και διαφορετικές ποικιλίες του τζίντζερ, όμως οι καλύτερες προέρχονται από την Ινδία, την Τζαμάικα και την Αυστραλία. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και στην γαστρονομία. Ας μάθουμε λοιπόν για τα ευεργετικά οφέλη του ώστε να το προσθέσουμε στο διατροφολόγιό μας.


Εσωτερικές χρήσεις του τζίντζερ

Βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος: πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ιδιότητες του τζίντζερ. Διεγείρει το πάγκρεας αυξάνοντας τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη και ενισχύει την απορρόφηση των τροφών.

Βοηθάει στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων: λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης προλαμβάνει τις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.
Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας: πρόκειται για την καλύτερη θεραπεία ενάντια στη ναυτία, από οποιονδήποτε λόγο και αν προέρχεται. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδίου (με πλοίο, αυτοκίνητο, λεωφορείο κλπ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες, τις εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης (σε αυτή τη περίπτωση, η θεραπεία δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια) καθώς και για μετεγχειρητική ναυτία.




Θεραπεύει το έλκος και ταυτόχρονα αποτρέπει την ανάπτυξή του. Λόγω της αντιβακτηριακής του δύναμης, εξαλείφει τα βακτήρια Helicobacter Pylori τα οποία εκκρίνουν αμμωνία. Το τζίντζερ είναι εξαιρετική φυσική θεραπεία για την γαστρίτιδα και τον περιορισμό των υπερβολικών στομαχικών οξέων.
Μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα: εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Ταυτόχρονα αυξάνει την εντερική περίσταλση, η οποία προωθεί τις εντερικές κινήσεις σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις: είτε πρόκειται για ανακοπή, θρόμβωση, στηθάγχη του θώρακα.
Προωθεί την καλή κυκλοφορία στα άκρα: περιορίζει τους πόνους στα πόδια ή αλλά συμπτώματα στα δάχτυλα που προκαλούνται από την ασθένεια Raynaurd.




Βοηθάει στην αναγέννηση ιστών στις πληγές και στα κρυοπαγήματα.
Αποτελεσματικό κατά της γρίπης: το τζίντζερ μειώνει τον πυρετό, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται λόγω της γρίπης. Αν έχετε κάποιο κρύωμα, μειώνει την πίεση στο στήθος που προκαλείται από την συσσώρευση βλεννογόνων. Αυτό ισχύει και για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση.

Θεραπεύει την χρόνια κόπωση: Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Το άτομο αισθάνεται πάντα κουρασμένο και αδύναμο παρά τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση.
Ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό: ευεργετικό για την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, τον πόνο στις αρθρώσεις και τις φλεγμονές που προκαλούνται από τραυματισμούς. Ευεργετικό επίσης για όσους πάσχουν από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Εξωτερικές χρήσεις του τζίντζερ
Για τον πονόδοντο: μασήστε μια πολύ λεπτή φέτα.
Μειώνει την κακοσμία του στόματος: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος. Το τζίντζερ αναζωογονεί το στόμα μετά από τα γεύματα και καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που έχουν πάντα ξηρό στόμα.




Δυνατό αφροδισιακό: μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει σεξουαλική επιθυμία και να αυξήσει τα επίπεδα της λίμπιντο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το τζίντζερ;

Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από όλες τις ιδιότητες του τζίντζερ, θα πρέπει να μάθετε για τους διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσής του. Μερικές θεραπείες απαιτούν μια συγκεκριμένη μέθοδο κατάποσης αλλά γενικότερα μπορείτε να επιλέξετε αυτή που θεωρείται καλύτερη ή την απλούστερη.

Αναλόγως της πάθησής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφεψήματα από φρέσκους ή αποξηραμένους βολβούς, κάψουλες, smoothies, αιθέρια έλαια κλπ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαζί με το τζίντζερ και άλλα θεραπευτικά φυτά για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα.



Αν θέλετε να καταναλώσετε ωμή τη ρίζα τζίντζερ, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:


Αρχικά πλύνετε και καθαρίστε το καλά. Στη συνέχεια, τρίψτε το ή κόψτε το σε κύβους για να το προσθέσετε σε σούπες, σάλτσες ή βραστά (με αυτό το τρόπο δεν το τρώτε ωμό). Θα μπορούσατε να μουλιάσετε μια αποξηραμένη ρίζα σε νερό, ζωμό ή χυμό και να την προσθέσετε στις συνταγές σας. Μπορεί επίσης να είναι συνοδευτικό στο σούσι καθώς και σε άλλα εξωτικά πιάτα.

Το ξίδι χρησιμοποιείται συχνά για τη παρασκευή πίκλας από τζίντζερ. Για τη διατήρησή του, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, αλάτι μαζί με ξίδι, ή λάδι. Μπορείτε επίσης να το τρίψετε και να το προσθέσετε σε γλυκά, κάρυ, τηγανητά, κάθε είδους αρτοσκευάσματα και σε σάλτσες. Θα μπορούσατε επίσης να το κρυσταλλοποιήσετε, βράζοντας το σε νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το και σε μια κατσαρόλα προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας νερό και τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και βάλτε το να βράσει. Αφήστε το να βράσει μέχρι εξατμιστεί όλο το νερό.

Η πιο κοινή εναλλακτική για την κατανάλωση του τζίντζερ είναι σε μορφή αφεψήματος. Είναι όμως ελαφρώς πικρό. Θα χρειαστείτε περίπου 85 ml τζίντζερ, 700 ml νερό και μια γλυκαντική ουσία της επιλογής σας (όπως η στέβια, το μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή μαύρη ζάχαρη). Πλύνετε και στεγνώστε καλά τη ρίζα, καθαρίστε από τη φλούδα και κόψτε τη σε λεπτές φέτες. Βράστε νερό, προσθέστε το τζίντζερ και αφήστε το να βράσει για μερικά λεπτά. Άλλη μια επιλογή είναι να βάλετε τη ρίζα σε ένα μπολ και να ρίξετε καυτό νερό μέχρι να το καλύψετε. Αφήστε το έτσι για 5 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση στραγγίξτε και πιείτε το. Αρκετοί άνθρωποι προσθέτουν και φέτες από λεμόνι ή χυμό από λεμόνι, κυρίως όταν έχουν κάποιο κρύωμα. Για επείγουσες περιπτώσεις, μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε τρίμματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου