Pages

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Οι Τοξίνες του Εγκεφάλου και το Πνευμονογαστρικό Νεύρο …




Από: Μαρία Πέππα

Όπως και τα άλλα όργανα στο σώμα, ο εγκέφαλος πρέπει να καθαρίζει τακτικά τις τοξίνες προερχόμενες από τους ιούς και τα βαρέα μέταλλα. Είναι κατά τη διάρκεια των ωρών του ύπνου μας που ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποσυνδεθεί και να αποτοξινωθεί, καθώς είναι συνεχώς απασχολημένος κατά τη διάρκεια των ωρών που είμαστε σε εγρήγορση.

Ενώ κοιμόμαστε, η μεταβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι περίπου 10 φορές πιο ενεργή. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό κινείται γρήγορα και σαρωτικά στον ιστό του εγκεφάλου γύρω από τους νευρώνες, αφαιρώντας τις τοξίνες, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Στην συνέχεια εξέρχεται κατά μήκος των φλεβών. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο συρρικνώνονται κατά περίπου 60% για να κάνουν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό να κυκλοφορεί μέσα στον εγκέφαλό μας.

Πώς συσσωρεύονται οι τοξίνες στον εγκέφαλο …

Τοξίνες, όπως βαρέα μέταλλα, παθογόνα, λοιμώξεις και ιοί, μπορούν να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο από μικρόβια στο στόμα που δεν ανήκουν φυσιολογικά εκεί. Για παράδειγμα, οι χρόνιες φλεγμονές των αμυγδαλών ή των ιγμορείων, των οδοντικών αμαλγαμάτων, των μολυσμένων ριζικών καναλιών, των ούλων ή των κοιλοτήτων στο οστό της γνάθου δημιουργούν τοξίνες που στη συνέχεια πρέπει να αποστραγγίζονται από τον εγκέφαλο από τα κανάλια των λεμφαδένων στο πλάι του λαιμού. Συνεπώς, το λεμφικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο για να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον εγκέφαλο.

Εάν σκεφτείτε το σώμα σαν ένα υδραυλικό σύστημα όπου ο συμφορημένος ιστός εμποδίζει τη βέλτιστη ροή, τα συμφορημένα λεμφικά αγγεία στο λαιμό θα εμποδίσουν την αποστράγγιση των τοξινών από τον εγκέφαλο.

Εάν η ροή του λεμφικού συστήματος παρουσιάζει συμφόρηση, αυτές οι τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών τοξινών, των βαρέων μετάλλων, των λοιμώξεων ή των παθογόνων, μπορεί να παραμείνουν στο λεμφικό σύστημα και να μεταναστεύσουν σε νευρικές απολήξεις. Από εκεί, οι τοξίνες μπορούν να κινηθούν προς τα νεύρα στο στέλεχος του εγκεφάλου, όπου μπορούν να επηρεάσουν το πρόσωπο και άλλα εγκεφαλικά νεύρα.

Τα βαρέα μέταλλα και οι θειικές τοξίνες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα νεύρα. Λόγω της τεράστιας δικτύωσης των αισθητηρίων νεύρων και των νεύρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι τοξίνες μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα και σε τεράστιες ποσότητες.

Τοξικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου …

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας και για τον εγκέφαλο εφόσον με αυτόν καταπιανόμαστε, είναι η μόλυνση του πνευμονογαστρικού νεύρου, ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια για την αποστολή μηνυμάτων προς και από τον εγκέφαλο στο σώμα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο στο σώμα και χρησιμεύει ως κύριος ελεγκτής των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των οργάνων και των βλαστοκυττάρων μαζί με την διάθεσή μας, την πέψη, την μνήμη, την γνωστική λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και πολλές άλλες πτυχές της υγείας μας.



Το πνευμονογαστρικό νεύρο, είναι ένα από τα δύο μακριά σε μήκος κρανιακά νεύρα που ξεκινούν από τη βάση του εγκεφάλου και ταξιδεύουν από τον αυχένα προς τα κάτω και στις δύο πλευρές του σώματος. Ταξιδεύει μέσα στο σώμα συνδέοντας τον εγκέφαλο με τα όργανα της πέψης μαζί με τους πνεύμονες, την καρδιά, τον σπλήνα, τα έντερα, το συκώτι και τα νεφρά. Συνδέεται επίσης και με μια σειρά από άλλα νεύρα που εμπλέκονται στην ομιλία, την επαφή με τα μάτια, τις εκφράσεις του προσώπου, ακόμα και την ικανότητα συντονισμού μας με τις φωνές των άλλων ανθρώπων.


Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί την ομοιόσταση και την υγεία. Για παράδειγμα, είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο που απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, η οποία σηματοδοτεί την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Επηρεάζει επίσης ολόκληρο το εντερικό νευρικό μας σύστημα.

Πως η τοξικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου παρεμποδίζει την υγεία …

Η τοξικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να εμποδίσει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση, δυσκοιλιότητα ή εντερική διαπερατότητα. Η κακή απορροφητικότητα μπορεί στη συνέχεια να συμβάλλει στην συσσώρευση μεγάλου μοριακού υλικού στους λεμφαδένες η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες. Δεδομένου ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει την κινητικότητα της πεπτικής διαδικασίας, μπορεί να απορυθμίσει την εντερική κινητικότητα, συμβάλλοντας όχι μόνο στην δυσκοιλιότητα αλλά και σε διάφορες ανισορροπίες ακόμη και candida .

Ομοίως, καθώς το πνευμονογαστρικό νεύρο σηματοδοτεί την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης για να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα. Τα ριζικά κανάλια συσχετίζονται συχνά με καρδιακές προσβολές για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Η επικοινωνία από το έντερο προς το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο επίσης διακυβεύεται, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλοντας στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η τοξικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου συμβάλλει στη μη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών …

Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη μόλυνση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Εάν δεν ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, απελευθερώνεται ανεπαρκές στομαχικό οξύ και τα θρεπτικά συστατικά δεν αποσυντίθενται και δεν αφομοιώνονται σωστά. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες δεν διασπώνται ή δεν απορροφώνται σωστά σε ποσότητες που να είναι επαρκείς. Η ανεπαρκής ροή της χολής αποτρέπει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Εάν η απέκκριση των παγκρεατικών ενζύμων είναι ανεπαρκής, τα τρόφιμα δεν υποβάλλονται σε σωστή πέψη και αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων που εδράζουν στο παχύ έντερο.

Πιθανά συμπτώματα δυσλειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου …

• Παχυσαρκία και αύξηση βάρους
• Εγκεφαλικά προβλήματα
• Κατάθλιψη
• Άγχος κ Ανησυχία
• Χρόνια κόπωση
• Υψηλή ή χαμηλή καρδιακή συχνότητα
• Δυσκολία Κατάποσης
• Ζάλη – Λιποθυμία
• Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
• Χρόνια φλεγμονή

Παθήσεις που μπορεί να βοηθήσει η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου …

Δεδομένου ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με πολλές διαφορετικές λειτουργίες και περιοχές του εγκεφάλου, η ενεργοποίησή του παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα σε ποικίλες καταστάσεις. Μεταξύ αυτών …

• Αγχώδεις διαταραχές
• Διαταραχές μνήμης – διάθεσης
• Σοβαρές ψυχικές ασθένειες
• Καρδιακές ασθένειες – Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
• Αλτσχάιμερ
• Ημικρανίες
• Ινομυαλγία
• Παχυσαρκία – Βουλιμία
• Εθισμό στο αλκοόλ
• Αυτισμό
• Καρκίνο
• Κακή κυκλοφορία του αίματος

Το πνευμονογαστρικό νευρικό σας σύστημα μπορεί να απορυθμιστεί με τρεις βασικούς τρόπους …

• Την επικοινωνία εντός του εγκεφάλου
• Την επικοινωνία από ένα όργανο στον εγκέφαλο
• Την επικοινωνία από τον εγκέφαλο σε όργανα του σώματος, όπως η καρδιά,
το συκώτι και το έντερο

Τρόποι για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου …
Έκθεση στο κρύο …

Οποιαδήποτε έντονη έκθεση στο κρύο θα αυξήσει την ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Ξεκινήστε ξεπλένοντας το πρόσωπό σας με παγωμένο νερό, κάντε κρύα ντους, πίνετε κρύο νερό και εκθέστε τον εαυτό σας σε κρύες καιρικές συνθήκες.

Βαθιά και αργή αναπνοή …

Η αργή αναπνοή, με περίπου ίσο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην εισπνοή και την εκπνοή, αυξάνει την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και το άγχος σας. Για έναν μέσο ενήλικα, γύρω στις 5-6 αναπνοές ανά λεπτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Πρέπει να αναπνεύσετε αργά και έως ότου ο αέρας κατέβει στην κοιλιά σας. Αυτό σημαίνει ότι όταν αναπνέετε, η κοιλιά σας πρέπει να επεκταθεί προς τα πάνω. Όσο περισσότερο φουσκώνει η κοιλιά σας τόσο πιο βαθιά αναπνέετε.

Κατανάλωση προβιοτικών …

Το εντερικό νευρικό σύστημα συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία και επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν την επίδραση των εντερικών μικροβίων στον εγκέφαλο. Κάντε την έρευνά σας, αν χρειάζεται συμβουλευτείτε και έναν φυσικοπαθητικό ιατρό για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Μασάζ …

Το μασάζ σε ορισμένες περιοχές όπως ο καρωτιδικός κόλπος που βρίσκεται στον λαιμό σας μπορεί να διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και τα νήπια να αποκτήσουν βάρος με την τόνωση της λειτουργίας του εντέρου τους. Και η ήπια άσκηση διεγείρει την ροή του εντέρου.

Το μασάζ ποδιών μπορεί επίσης να αυξήσει την δραστηριότητα του πνεύμονα και την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ενώ μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Όλα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Ύπνος – Σεροτονίνη …

Πέραν του ότι η αποτοξίνωση του εγκεφάλου διενεργείτε κατά την διάρκεια του ύπνου όπου η μεταβολική του δραστηριότητα είναι περίπου 10 φορές πιο ενεργή, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τοποθέτηση του σώματος στη δεξιά σας πλευρά κατά την διάρκειά του, αυξάνει την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού σας συστήματος περισσότερο από ό,τι σε άλλες πλευρές.

Η σεροτονίνη επίσης ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω διαφόρων υποδοχέων. Για να έχετε επαρκή, γλυκό και ήρεμο ύπνο αυξάνοντας fτα επίπεδά του περισσότερο από 60% χωρίς φάρμακα και χημικές ουσίες να εισχωρούν στον οργανισμό σας, μπορείτε να μελετήσετε τις πληροφορίες για την βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει το Silent Nights (εδώ).

Το πνευμoνογαστρικό νεύρο είναι κρίσιμο για τη βέλτιστη υγεία, ανεξάρτητα από τα προβλήματά σας. Κάνετε την έρευνά σας, ρωτήστε τον γιατρό σας …

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου