Pages

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Πώς να τηρήσετε τις αποφάσεις της νέας χρονιάς



Οι «αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς» σπάνια «κρατάνε» ως το τέλος του χρόνου, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες


Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο αέρας είναι γεμάτος υποσχέσεις: αυτές που δίνουμε συνήθως σιωπηρά στον εαυτό μας σχετικά με τα πράγματα που θα κάνουμε καλύτερα την καινούργια χρονιά, όπως το ότι θα πηγαίνουμε πιο συχνά στο γυμναστήριο η ότι θα προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας. Αν είστε ο τύπος των «αποφάσεων της νέας χρονιάς», όπως είθισται να τις λένε, και κάθε Πρωτοχρονιά διαπιστώνετε ότι ο κατάλογος με τους στόχους σας είναι σχεδόν πανομοιότυπος με εκείνον της προηγούμενης, μην αισθάνεστε άσχημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τηρούν αυτού του είδους τις υποσχέσεις, παρά την αποφασιστικότητα με την οποία τις λαμβάνουν στην αρχή κάθε νέου έτους. Και ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι δεν ακολουθούν μερικούς απλούς κανόνες.

Από όλες τις «αποφάσεις» που λαμβάνονται στις αρχές του Ιανουαρίου, μόνο το 10% τηρούνται μεχρι τον επόμενο Δεκέμβριο, αναφέρει το «New Scientist». Ενας λόγος γι’ αυτό, όπως εξηγεί στο περιοδικό ο Κιθ Ο΄Μπράιεν από το Κέντρο για την Αλλαγή της Συμπεριφοράς του University College του Λονδίνου, είναι η ανθρώπινη φύση μας. «Ως είδος έχουμε μια ροπή προς την υπερβολική αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία» λέει. «Με το που μπαίνει ο Ιανουάριος οι άνθρωποι τείνουν να “τικάρουν” όλα τα πράγματα που θέλουν να κάνουν μέσα στη χρονιά και, ως αποτέλεσμα, προσπαθούν να κάνουν πάρα πολλά».

Οι συνταγές της επιτυχίας

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση; Οι επιστήμονες προτείνουν κάποιες απλές «συνταγές» για την επιτυχία. Μπορεί διαβάζοντάς τες να σας φανούν αυτονόητες, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι περισσότεροι «ξεχνούν» να τις ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν πιο εύκολα την προσπάθεια. Σας τις παραθέτουμε:

Λάβετε… μελετημένα μέτρα: όπως αναφέρει ο κ. Ο’ Μπράιεν, ένας λόγος για τον οποίο οι «αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς» πέφτουν συχνά στο κενό είναι το γεγονός ότι τις παίρνουμε χωρίς να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε καλύτερα. Αν π.χ. ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειές σας, καλό θα είναι να απομακρύνετε από το σπίτι «βρώμικες» λιχουδιές και πειρασμούς και να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές.
Προετοιμαστείτε για τις αναποδιές: μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία μακροπρόθεσμα. Αν π.χ. ξέρετε ότι θα σας είναι δύσκολο να ξυπνάτε νωρίτερα για να πάτε στο γυμναστήριο, προτιμήστε να προγραμματίσετε τις επισκέψεις σας για το απόγευμα.

Αποφύγετε τις μεγάλες αλλά… αφηρημένες ιδέες: όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμους στόχους, τα μεγαλεπήβολα αλλά όχι άμεσα χειροπιαστά οφέλη δεν φαίνεται να ευνοούν. Μελέτη που έγινε πέρυσι έδειξε ότι η τήρηση των αποφάσεων είναι πιο εύκολη όταν αυτές επιφέρουν κάποια άμεση ανταμοιβή. Αν π.χ. η απόφασή σας είναι να αρχίσετε γυμναστική για να κάνετε καλό στην υγεία σας (όφελος μακροπρόθεσμο και απολύτως αφηρημένο) η συμβουλή των ειδικών είναι να διαλέξετε έναν τρόπο γυμναστικής ο οποίος θα σας διασκεδάζει: αυτό, λένε, θα προσφέρει μια χειροπιαστή και άμεση απόλαυση βοηθώντας σας να συνεχίσετε την επιδίωξη του στόχου σας.

Ακολουθήστε την «έξυπνη μέθοδο επίτευξης στόχων»: για να επιτύχετε έναν μεγάλο στόχο, «σπάστε» τον σε μικρότερους έτσι ώστε να προχωράτε βάζοντας «ορόσημα» τα οποία θα είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα, συμφωνημένα εκ των προτέρων, ρεαλιστικά και με προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Αν π.χ. στόχος σας είναι μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο να μάθετε αγγλικά, «σπάστε» τον λέγοντας: «εφέτος θα γραφτώ σε ένα φροντιστήριο αγγλικών, θα κάνω μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα και ως τον Αύγουστο θα έχω πάρει το πρώτο πτυχίο». Οσον αφορά το «συμφωνημένα εκ των προτέρων», ο κ. Ο’ Μπράιεν διευκρινίζει ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλέξετε τους γύρω σας, ανακοινώνοντας τους στόχους σας στην οικογένεια και στους φίλους σας. Ετσι, λέει, θα δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε. «Το να αλλάξεις μια συνήθεια παίρνει ως και 65 μέρες» τονίζει. «Χρειάζεστε αυτή την υποστήριξη γι’ αυτό το χρονικό διάστημα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου