Φτιάχνοντας τον Εαυτό μας φτιάχνουμε τον κόσμο όλον.

Το αν θα λύσεις το πρόβλημα γίνεται μόνο αν θα κατανοήσεις την ύπαρξη του ιδίου του προβλήματος…αλλιώς δεν χρειάζεσαι προβληματισμούς. ”.».

Διαύγεια… Ονειρα… Αφύπνιση... (Ά ΜΕΡΟΣ).…

Το να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα μέσα στο όνειρο είναι το ίδιο με το να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα όταν βρίσκεσαι ξύπνιος… ….

Π Ρ Ο Π Α Γ Α Ν Δ Α ( 'Β ΜΕΡΟΣ )

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές μετά από χρόνια διαπίστωσαν πως το πραγματικό κίνητρο του Β΄ παγΜΟμίου πολέμου ήταν το ότι κάποιες χώρες της Νέας Τάξης θα είχαν οικονομικά οφέλη, όπως η Αμερική που μετά από το κραχ του 1929.

Ο Ποσειδώνας στους Ιχθείς 2012-2025, μια ιδανική στιγμή για την παγκοσμιοποίηση;;;

Λέγετε πως τα παιδιά που θα γεννηθούν αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για μια ¨νέα εποχή¨ ( αν και όχι απαραίτητα πάντα καλή ).

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΧΕΙ ΤΥΠΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!!!







Δείτε εδώ χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν. Μην παραλείψετε να δώσετε βάση και στους Ελληνικότατους Μαιάνδρους στο πάνω μέρος.
Διαβάστε στο κέντρο της εικόνας του χαρτονομίσματος. Τι λέει; (Βασιλέως μεγάλου Ευκρατίδου * ) . Οι Αφγανοι μαλιστα εχουν γραψει και λαθος το ονομα ως Ευκρατιλου.
Επίσης στην εικόνα υπάρχει η μεγαλοπρεπή αψίδα απομεινάρι των ένδοξων εποχών του Ελληνισμού. Από την εκπολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 Εάν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας όπως λένε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν θα χρησιμοποιούσε την Ελληνική γλώσσα της οποίας κατάλοιπα συναντούμε σήμερα σε όλη την ανατολή. 
Αυτά πρέπει να τα δουν οι Σκοπιανοί και εκατομμύρια ανά τον κόσμο για να καταλάβουν ποιος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και αν ήταν Έλληνας -


( *)

Ευκρατίδης Α΄ της Βακτρίας


Νομίσματα του Ευκρατίδη με την μορφή του
Ο Ευκρατίδης ο Α΄ ήταν βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας από το 167 π.Χ. μέχρι το 159 π.Χ.. Επέκτεινε το βασίλειο ως τον Ινδό και έγινε κυρίαρχος της Αρείας, της Αραχωσίας, της Δραγγιανής, της Σογδιανής, των Παροπαμισαδών και της Γανδαρίδας. Η απασχόλησή του όμως με την κατάκτηση της Ινδίας έδωσε την ευκαιρία αμέσως μετά το θανατό του να καταλάβουν την Δραγγιανή και την Αρεία. Δολοφονήθηκε από τον γιο του, Πλάτωνα, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τον αδελφό του, Ηλιοκλή, ο οποίος και ανέβηκε στον θρόνο. Έκτισε την Ευκρατίδεια στην Βακτρία.



ΠΗΓΗ : www.wikipedia.org , http://www.votegreece.gr , συλλογή Κασταμονιτη ( χαρτονόμισμα) , Νομισματικό Μουσείο ( νόμισμα Ευκρατιδη )


Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Bιώσιμη ανάπτυξη» και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας


Μετά την απόπειρα για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών και των αιγιαλών με το πρόσχημα της προστασίας και της ανάπτυξής τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατέβασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντας σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, το οποίο ψηφίστηκε από τα κόμματα της κυβέρνησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με μια πρόχειρη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και χωρίς ακρόαση των φορέων ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, ένας νόμος ο οποίος αλλάζει το πολεοδομικό χάρτη της χώρας και οδηγεί στην αυθαιρεσία και στην προώθηση των πελατειακών σχέσεων και των οικονομικών συμφερόντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας  ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γιατί «θα βλάψει ανεπανόρθωτα την Αθήνα ως τόπο κατοικίας απορρυθμίζοντας τις χρήσεις γης».
Ο νέος νόμος καταργεί ουσιαστικά τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και τις θυσιάζει στο βωμό της εμπορευματοποίησης δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μπαρ, καφέ, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει πόλος έλξης φτηνού τουρισμού. Παραδοσιακές γειτονιές καταστρέφονται για να μετατραπούν σε χώρους εκτόνωσης μιας αμφίβολης επιχειρηματικότητας που προωθείται στο πλαίσιο της «βιώσιμης ανάπτυξης».
Δεν είναι λοιπόν μόνο το μνημόνιο, αλλά μια κοντόφθαλμη πολιτική που προωθεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής των πολιτών έχοντας ως στόχο το εύκολο κέρδος.
Στις προηγούμενες δεκαετίες καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Αθήνας με την πολιτική της αντιπαροχής και της ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας που οδήγησε στην τσιμεντοποίηση της πόλης. Παραδοσιακά σπίτια γκρεμίστηκαν για να δημιουργηθούν πολυκατοικίες εκτρώματα, που υποβάθμισαν τη ζωή μας και περιόρισαν το ζωτικό μας χώρο. Το ιστορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε και οι έχοντες χρήματα επέλεξαν τα προάστια για να χτίσουν τις επαύλεις τους. Ότι απέμεινε από αυτήν την λαίλαπα της ασχήμιας και της καταστροφής έρχεται ο νέος νόμος να το διαλύσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών καθώς και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας..
Η οικονομική κρίση και οι επιταγές της τρόικας δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι μιας πολιτικής αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που αγνοεί τους πολίτες και προωθεί οικονομικά συμφέροντα χωρίς να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ακόμη και εάν η κρίση περάσει οι πολίτες θα βρεθούν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που τους έχει επιβληθεί παρά τη θέλησή τους και την οποία θα πρέπει να υποστούν οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές.
* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι  αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Δραστηριοποιείται στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από το 1983 και είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).


 Χαράλαμπου Πουλόπουλου

 


Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα


Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από μια αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα κοντά στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

«Οι σοροί δύο μαρτύρων που σκοτώθηκαν από μια σιωνιστική επιδρομή εναντίον ενός αυτοκινήτου έφτασαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Γάζα.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον του καταυλισμού προσφύγων στο Σάτι κοντά στο σπίτι του Χανίγε, όπως επεσήμαναν αυτόπτες μάρτυρες.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και ένα 11χρονο παιδί, τραυματίστηκαν από ισραηλινά άρματα μάχης τα οποία άνοιξαν πυρ σε απάντηση μιας επίθεσης που δέχθηκε ο στρατός στο νότιο τμήμα των συνόρων μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Το 11χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.




Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Νεκρός ο κληρονόμος της παντοδύναμης οικογένειας Ροκφέλερ -Σκοτώθηκε σε αεροπορική συντριβή


Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, γόνος της γνωστής οικογενείας, σκοτώθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν ...
το αεροσκάφος του συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Γουέτσεστερ. 

Πρόκειται για τον 65χρονο γιο του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Ρόκφελερ.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ είχε αποβιβαστεί μόνος στο μονοκινητήριο αεροπλάνο του, προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι το Μέιν, στο πατρικό του, για τα 99α γενέθλια του πατέρα του.





Η τραγωδία συνέβη όταν ....
.....το αεροσκάφος, που πιλοτάριζε ο ίδιος, προσέκρουσε σε μια αλέα, λόγω ελλιπούς ορατότητας από την ομίχλη και την κακοκαιρία που που επικρατούσε στα βόρεια προάστια της Νέας Υόρκης.
 
 
Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της οικογένειας Φρέιζερ Σέιτελ, όλοι είναι σε συντετριμμένοι και σε κατάσταση σοκ για τον θάνατο του Ντέιβιντ, που ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ήταν έμπειρος πιλότος και πετούσε για χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ήταν γιατρός με λαμπρή καριέρα και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. 






Υπήρξε πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου των γιατρών χωρίς σύνορα στις ΗΠΑ από το 1989 έως το 2010. 

Ήταν πατέρας δύο παιδιών και δούλευε για το φιλανθρωπικό ταμείο των αδελφών Ροκφέλερ.

Ο πατέρας Ροκφέλφερ, ο 99χρονος Ρίτσαρντ, πρόσφατα κατετάγη στη 49η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, διαθέτοντας περιουσία καθαρής αξίας 2,7 δισ. Δολαρίων.


Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ σε φωτογραφία με άλλα μέλη της γνωστής οικογενείας το 2012:




gkourou.com
 
 
-
 

Σκοτώθηκε ο Ρ.Ροκφέλερ -Η εκδίκηση των "Ε"; Θυμάστε πως σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Ωνάσης;

 



Ο Ρίτσαρντ Ροκφέλερ, ο γιος και διάδοχος του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Ροκφέλερ, σκοτώθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος του συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.


Όπως αναφέρουν οι Αρχές, ήταν μόνος του στο αεροσκάφος και το οδηγούσε ο ίδιος. 

Ο 65χρονος Ρίτσαρντ είχε πάει να επισκεφθεί τον πατέρα του που την Πέμπτη γιόρταζε τα 99α γενέθλιά του και επέστρεφε στο σπίτι του, στην Πολιτεία του Μέιν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Εκπρόσωπος της οικογένειας χαρακτήρισε το συμβάν ως μια απίστευτη τραγωδία, σχολιάζοντας πως η οικογένεια είναι σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρίτσαρντ Ροκφέλερ ήταν πολύ έμπειρος πιλότος. 

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο πατέρας του Ρίτσαρντ, είναι εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, του ιδρυτή της Standard Oil, και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. 


ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ














Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Συναγερμός για ηλιακή καταιγίδα που πλησιάζει τη Γη, αύριο Παρασκευή και 13!




SOS από την επιστημονική κοινότητα  - Απειλούνται με blackout οι τηλεπικοινωνίες - Τι λένε οι ειδικοί

SOS εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα για τον κίνδυνο να χτυπήσουν την Γη τρεις αλλεπάλληλες ηλιακές εκρήξεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ηλιακή καταγίδα που σημειώθηκε την Τρίτη θα φτάσει στη Γη, την Παρασκευή, 13 Ιουνίου, και ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον πλανήτη μας, όπως blackout στις τηλεπικοινωνίες. 

Τα ηλιακά συμβάντα αποτυπώθηκαν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA την περασμένη Τρίτη και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αύριο, Παρασκευή, ίσως δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. 

«Οι επιπτώσεις από αυτή τη δραστηριότητα που σημειώθηκε την Τρίτη ήταν οι επικοινωνίες να επηρεαστούν κατά τη στιγμή της έκρηξης», τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Αμερικής (NOAA).



















Οι επιστήμονες τονίζουν πως μία τέτοια έκρηξη στον Ήλιο απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ύλης και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να απειλούνται τα συστήματα επικοινωνίας υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται από μετεωρολογικούς σταθμούς, χειριστές αεροπλάνων και διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που εκπέμπουν σε βραχέα κύματα. Η NASA, δε, τονίζει ότι τα συστήματα GPS ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.


 Ωστόσο, από την έκρηξη στον Ήλιο δεν περνάει επιβλαβής ακτινοβολία μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης ούτε επηρεάζει σωματικά τον άνθρωπο στο έδαφος.

Οι ηλιακές εκρήξεις  -που προκαλούνται από τη συσσώρευση μαγνητικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα του Hλίου- πιστεύεται ότι είναι από τα πιο ισχυρά  φαινόμενα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου.

Η NOAA έχει προειδοποιήσει για «πιθανές συνεχιζόμενες εκρήξεις στον Ήλιο στο εγγύς μέλλον - μερικές από τις οποίες θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ισχυρές».


www.protothema.gr


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Δράσεις Κυριακή 15 Ιουνίου: Καθαρισμός στην Πεντέλη και στην Νάουσα



Τα συνεργεία των Δήμων θα κάνουν αποψιλώσεις από ξερά χόρτα κατά μήκος κεντρικών λεωφόρων, οι οποίες γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Εθελοντικές ομάδες και κάτοικοι θα μπορούν να μαζεύουν σκουπίδια και πλαστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιών.


Την Κυριακή 15 Ιουνίου, ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τον δήμο Πεντέλης και τον δήμο Νάουσας συνεχίζει τους καθαρισμούς σε περιαστικά δάση και αστικές περιοχές. Οι καθαρισμοί τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα γίνουν σε δάση της Νέας Πεντέλης και στους ελεύθερους χώρους πρασίνου της Νάουσας.

Σημείο συνάντησης για τον δήμο Πεντέλης:
Στο δάσος του Ναυτικού Νοσοκομείου στην οδό 25ης Μαρτίου, ώρα 9 το πρωί.

Σημείο συνάντησης για τη Νάουσα:
Μπροστά από το δημαρχείο στην οδό Δημαρχίας 30, ώρα 9 το πρωί.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε αρχές Μαΐου και γίνονται εθελοντικοί καθαρισμοί σε δασικές εκτάσεις που είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Οι δράσεις θα γίνονται σε Υμηττό, Πεντέλη , Πάρνηθα, Σέιχ-Σου Θεσσαλονίκης, Πελοπόννησο, νησιά Αιγαίου και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Τα συνεργεία των Δήμων θα κάνουν αποψιλώσεις από ξερά χόρτα κατά μήκος κεντρικών λεωφόρων, οι οποίες γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Εθελοντικές ομάδες και κάτοικοι θα μπορούν να μαζεύουν σκουπίδια και πλαστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο της δράσης για την πυροπροστασία των δασών, από τις αρχές του Ιουνίου, οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε πυροφυλάξεις σε φυλάκια στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.oloimaziboroume.gr






ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ – ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ & HAARP – Οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται πίσω από γεγονότα που θεωρούνται φυσιολογικά!





Oι μεγάλες αλήθειες κρύβονται πίσω από γεγονότα που θεωρούνται φυσιολογικά και που ελάχιστοι θα μπουν στη διαδικασία να ερευνήσουν και όταν βρουν κάτι θα χλευαστούν και θα καρατομηθούν επειδή ακριβώς οι πολλοί το θεωρούν φυσιολογικό. 


Κάθε αλήθεια περνάει τρία στάδια: στην αρχή της επιτίθενται παρουσιάζοντάς την σαν ανοησία, μετά παραδέχονται πως κατά πάσα πιθανότητα είναι ορθή, όμως ασήμαντη. Τελικά αναγνωρίζουν την σπουδαιότητά της και τότε οι πρώην πολέμιοί της αρχίζουν να διεκδικούν την τιμή του πρωτοπόρου.Στο βίντεο που ακολουθεί θα μάθετε περισσότερα για το σύστημα HAARP, τα πειράματα Γεωμηχανικής, τη σχέση τους με τους αεροψεκασμούς. Επίσης που επενδύει τα χρήματα του ο Bill Gates και ποια η σχέση του με τη Γεωμηχανική


 




Το μέλλον του διαδικτύου


Τρεις φορές περισσότερα δεδομένα θα κυκλοφορούν στον Ιστό το 2018

Μέσα στην επόμενη τετραετία η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω διαδικτύου θα τριπλασιαστεί, λόγω του αυξανόμενου αριθμού χρηστών, της αύξησης των συσκευών με δυνατότητες σύνδεσης στον Ιστό, της περαιτέρω αύξησης των ευρυζωνικών ταχυτήτων και της συχνότερης παρακολούθησης βίντεο.

Επίσης, θα παίξουν ρόλο νέοι παράγοντες ανάπτυξης που αφορούν το «διαδίκτυο των πραγμάτων», όπως οι τεχνολογίες διαδικτυακής σύνδεσης μεταξύ συσκευών (M2M), συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» αυτοκινήτων.

Όπως προβλέπει η έρευνα της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δικτύων Cisco «Visual Networking Index Global Forecast and Service Adoption», η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IP) για σταθερές και κινητές συνδέσεις αναμένεται να ανέλθει σε έναν ετήσιο όγκο 1,6 zettabyte (ένα zettabyte ισοδυναμεί με 1.000 exabyte), δηλαδή σε περισσότερα από 1,5 τρισ. gigabyte ετησίως έως το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φύση της διακίνησης δεδομένων μέσω διαδικτύου πρόκειται να αλλάξει ριζικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία του ίντερνετ, η πλειονότητα των δεδομένων που θα διακινούνται, δεν θα προέρχεται πλέον από προσωπικούς υπολογιστές (PC). Επίσης, για πρώτη φορά, τα βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD) θα σημειώσουν μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων σε σχέση με τα βίντεο τυπικής ευκρίνειας (SD).

Η διακίνηση δεδομένων, συνολικού όγκου 1,6 zettabyte μέσω διαδικτύου, στα παγκόσμια δίκτυα μόνο κατά το 2018 θα υπερβεί τη διακίνηση όλων των προηγούμενων ετών συνολικά, καθώς από το 1984 έως το 2013 η διακίνηση δεδομένων είχε ανέλθει σε 1,3 zettabyte παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Μουντιάλ του 2014 θα είναι η κινητήριος δύναμη για τη διακίνηση δεδομένων μέσω διαδικτύου, καθώς εκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες μέσω ίντερνετ. Η μετάδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου προβλέπεται να δημιουργήσει διακίνηση διαδικτυακών δεδομένων ύψους 4,3 exabyte.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

- Το 2018, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης δεδομένων θα προέρχεται από κινητές ή φορητές συσκευές και όχι από PC. Το 2013, το ποσοστό της διακίνησης δεδομένων μέσω IP που δεν προερχόταν από PC, ήταν 33%, έως το 2018 όμως αυτό το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%. Η διακίνηση δεδομένων από PC θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 10% ενώ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη διακίνηση δεδομένων θα παρουσιάσουν οι τηλεοράσεις (18%), οι ταμπλέτες (74%) και τα «έξυπνα» κινητά (64%).

- Το 2013, η διακίνηση δεδομένων που προήλθε από αστικά δίκτυα, ξεπέρασε την διακίνηση μέσω συνδέσεων μεγάλων αποστάσεων. Η αστική διακίνηση δεδομένων πρόκειται να αυξηθεί έως το 2018 σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τη διακίνηση δεδομένων μεγάλων αποστάσεων.

- Έως το 2018, τα βίντεο μέσω IP θα αποτελούν το 79% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω IP, σε σχέση με 66% το 2013. Τα βίντεο πολύ υψηλής ανάλυσης (Ultra HD) θα αντιπροσωπεύουν το 11% της διακίνησης δεδομένων βίντεο μέσω IP το 2018, σε σύγκριση με 0,1% το 2013. Τα βίντεο υψηλής ανάλυσης (HD) θα αντιπροσωπεύουν το 52% έως το 2018 (από 36%), ενώ τα βίντεο τυπικής ανάλυσης (SD) το 37% (από ποσοστό 64%).

- Οι συσκευές με σύνδεση σε Wi-Fi και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα αντιπροσωπεύουν το 76% της διακίνησης δεδομένων μέσω ίντερνετ έως το 2018, με ποσοστό 61% να προέρχεται από το Wi-Fi και 15% από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Έως το 2018, η διακίνηση δεδομένων από σταθερές συνδέσεις θα αποτελεί μόνο το 24% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω διαδικτύου. Συγκριτικά, το 2013, το Wi-Fi αντιπροσώπευε το 55%, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας το 4%, ενώ οι σταθερές συνδέσεις το 41%.

- Το 2018, θα υπάρχουν 2,7 συνδεδεμένες συσκευές/συνδέσεις κατά κεφαλή παγκοσμίως, σε σχέση με 1,7 κατά κεφαλή το 2013. Θα υπάρχουν επίσης 7,3 δισεκατομμύρια συνδέσεις M2M παγκοσμίως ή σχεδόν μία σύνδεση M2M κατά κεφαλή, με βάση πληθυσμό 7,6 δισεκατομμυρίων το 2018.

- Οι παγκόσμιες ευρυζωνικές ταχύτητες θα αγγίξουν τα 42 Mbps το 2018, σε σχέση με 16 Mbps στο τέλος του 2013. Η πλειονότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, δηλαδή το 55% κατ' εκτίμηση, θα είναι ταχύτερες από 10 Mbps το 2018.

- Τα online βίντεο θα αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικιακή διαδικτυακή υπηρεσία, σημειώνοντας αύξηση από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες σε 1,9 δισεκατομμύριο χρήστες έως το 2018.

- Οι υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας (LBS) για κινητά τηλέφωνα θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική υπηρεσία για κινητά με αύξηση από 236 εκατομμύρια χρήστες το 2013, σε 1 δισεκατομμύριο χρήστες το 2018.

- Οι προσωπικές βιντεοδιασκέψεις, καθώς και αυτές μέσω υπολογιστή, θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επαγγελματική υπηρεσία μέσω διαδικτύου, ενώ θα σημειώσουν αύξηση από 37 εκατομμύρια χρήστες το 2013, σε 238 εκατομμύρια χρήστες το 2018.

Όσον αφορά τις προβλέψεις κατά περιοχές και χώρες, το 2018 ο μεγαλύτερος όγκος διακίνησης δεδομένων θα προέρχεται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 47,6 exabyte μηνιαίως. Με τον πλέον πολυάριθμο πληθυσμό παγκοσμίως και τον μεγαλύτερο αριθμό συσκευών/συνδέσεων, θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της ως κορυφαία περιοχή προέλευσης της διακίνησης δεδομένων. Το 2018, οι χώρες από τις οποίες θα προέρχεται η μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων, θα είναι οι ΗΠΑ με 37 exabyte μηνιαίως και η Κίνα με 18 exabyte μηνιαίως. 
 
 
 

Βιοδιασπώμενες ίνες με αντοχή ατσαλιού




Ερευνητές του ΚΤΗ (Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ανέπτυξαν μία μέθοδο δημιουργίας βιοδιασπώμενων ινών κυτταρίνης οι οποίες είναι ανθεκτικότερες από το ατσάλι ή το αλουμίνιο, εάν ληφθεί υπόψιν η αναλογία αντοχής- βάρους.
Έμπνευση για την τεχνική αποτέλεσαν οι ίνες κυτταρίνης από τις οποίες αποτελούνται τα δέντρα. Κάθε μία από αυτές αποτελείται από περίπου 40 εκατ. μικρότερες ίνες, ή αλλιώς «ινίδια». Αν και ινίδια έχουν διαχωριστεί το ένα από το άλλο και στο παρελθόν, οι ερευνητές του ΚΤΗ, σε συνεργασία με γερμανούς επιστήμονες, κατάφεραν να τα «δέσουν» ξανά, δημιουργώντας νήματα με αντοχή αντίστοιχη αυτής των αρχικών ινών στο δέντρο. Τα νήματα αυτά προσφέρονται για ευρεία γκάμα εφαρμογών, από βιομηχανικές κατασκευές μέχρι ρουχισμό.
«Πήραμε τα ινίδιά μας από φυσικές ίνες κυτταρίνης» αναφέρει ο Φρέντρικ Λούντελ, ένας εκ των ερευνητών. «Μετά τα επανασυνθέσαμε σε πολύ ανθεκτικά νήματα. Έχουν πάχος περίπου 10 με 20 microns, σαν μία τρίχα από ανθρώπινα μαλλιά».
Η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία φυσικών υφασμάτων που βασίζονται στο ξύλο και όχι στο βαμβάκι, ή ακόμα και την αντικατάσταση του φάιμπεργκλας σε αυτοκίνητα, φορτηγά και σκάφη.
Σύμφωνα με τον Λούντελ, αντίθετα με υπάρχουσες μεθόδους για τη δημιουργία νημάτων κυτταρίνης (όπως το ρεγιόν) η συγκεκριμένη τεχνική είναι φιλική προς το περιβάλλον και έχει «πράσινο» χαρακτήρα. Το μόνο άλλο συστατικό που απαιτείται στη διαδικασία είναι το χλωριούχο νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για να ενώνονται μεταξύ τους τα ινίδια.
«Μπορούμε να ελέγχουμε πώς τα ινίδια είναι τοποθετημένα στο νήμα. Εάν είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένα, το υλικό είναι άκαμπτο και ανθεκτικό. Εάν όχι, έχουμε ένα πιο ελαστικό υλικό» προσθέτει ο Λούντελ, σημειώνοντας ότι τέτοιες παραλλαγές παρατηρούνται στη φύση, όπως για παράδειγμα στα δέντρα, για να μπορούν να αντέχουν στον άνεμο και να σηκώνουν το βάρος τους.
Οι έρευνες πάνω στο αντικείμενο συνεχίζονται, με τον Λούντελ να επισημαίνει ότι ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα δομικά υλικά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τεράστιο αριθμό εφαρμογών. «Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας τώρα είναι να αυξήσουμε την κλίμακα της διαδικασίας παραγωγής. Πρέπει να είμαστε σε θέση να φτιάχνουμε μακρές δεσμίδες, πολλά νήματα παράλληλα μεταξύ τους- και αυτό πολύ γρηγορότερα από ό,τι είναι δυνατόν σήμερα. Όπως και να έχει, επιδείξαμε ότι πλέον ξέρουμε πώς πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο».


 Πηγή: naftemporiki.gr


Η NASA Εκπέμπει Βίντεο από το Διάστημα με Laser


Η NASA διαβίβασε με επιτυχία ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας 400 χλμ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στη Γη την Πέμπτη, χρησιμοποιώντας ένα νέο μέσο επικοινωνίας με λέιζερ. Η διαβίβαση του “Hello, World!” ως ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ήταν η πρώτη επικοινωνία των 175-megabit του συστήματος OPALS (Optical Payload for Lasercomm Science), μια επίδειξη της τεχνολογίας που επιτρέπει τη NASA να δοκιμάσουν μεθόδους για την επικοινωνία με τα μελλοντικά διαστημικά σκάφη.



http://www.tsene.com


Πέντε μυστήρια του σύμπαντος που ζητούν απάντηση


-Γιατί εκρήγνυνται τα αστέρια; Πολλές από τις διαδικασίες σχηματισμού των άστρων και ο σχηματισμός του ηλιακού συστήματος είναι γνωστά από τους επιστήμονες αλλά όπως παραδέχονται ακόμα δεν κατανοούν πραγματικά τι συμβαίνει σε ένα αστέρι, όταν εκρήγνυται, διαμορφώνοντας αυτό που είναι γνωστό ως σουπερνόβα.

-Τι ιόνισε εκ νέου το σύμπαν;
Για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά το Big Bang, τα ηλεκτρόνια απογυμνώθηκαν από τα άτομα, κάτι για το οποίο δεν έχουμε ιδέα γιατί έγινε.
-Ποια είναι η πηγή των πιο ενεργητικών κοσμικών ακτίνων;
Βομβαρδιζόμαστε από αυτές κάθε μέρα, αλλά ακόμα οι ερευνητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το από που έρχονται.
-Γιατί το ηλιακό μας σύστημα είναι τόσο "περίεργο";
Υπάρχει λογική στο ηλιακό μας σύστημα ή κυριαρχεί το χάος και η τύχη; Κανείς δε ξέρει πραγματικά.
-Γιατί το στέμμα του Ήλιου είναι τόσο καυτό;
Όσοι μελετούν τον Ήλιο ακόμα δεν ξέρουν. Το στέμμα είναι το απώτατο στρώμα από τον πυρήνα του Ήλιου, αλλά είναι απίστευτα ζεστό και οι λόγοι για αυτή τη παράξενη "διαστρωμάτωση" αποτελεί μυστήριο.




Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οδηγοί ταξί στην Ευρώπη κηρύσσουν πόλεμο στα... apps και προκαλούν μπλακάουτ στους δρόμους


Από το Λονδίνο έως τη Ρώμη, και από το Παρίσι έως το Βερολίνο, οι οδηγοί ταξί πολλών ευρωπαϊκών πόλεων βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση μιας... εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, την αύξηση των ταξιτζήδων χωρίς άδεια και των ιδιωτικών εταιρειών μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό.

Στο στόχαστρο των διαμαρτυριών βρίσκεται κυρίως η αμερικανική εταιρεία Uber, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και με μεγαλοεπενδυτές όπως η Goldman Sachs και η Google, η οποία επιτρέπει στους πελάτες της να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν το ταξί χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ μία άλλη εφαρμογή επιτρέπει στους οδηγούς να υπολογίζουν το κόστος της διαδρομής.

Η Uber είναι μόνο μία από τις πολλές νέες εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό που βασίζονται στη χρήση εφαρμογών στο κινητό, γεγονός που οι ίδιοι οι οδηγοί ταξί θεωρούν ότι παρακάμπτει τους αυστηρούς κανονισμούς που οι αδειούχοι οδηγοί καλούνται να τηρήσουν.

Η εφαρμογή Uber κυκλοφόρησε στην αγορά το 2009 κι επιτρέπει στους πελάτες να συνδέονται απευθείας με υπηρεσίες οδικών μεταφορών, κάτι που εφαρμόζουν κι άλλες τέτοιες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Γαλλία εκτιμάται ότι 10.000 αυτοκίνητα-ταξί και μοτοσικλέτες-ταξί ανήκουν σε τέτοιες εταιρείες.

Οι οδηγοί τους επιτρέπεται να επιβιβάζουν πελάτες μόνο αν έχει προηγηθεί κράτηση με αυτόν τον τρόπο και όχι από τον δρόμο.

Κυρίως, βέβαια, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν τα περίπου 240.000 ευρώ για την αγορά μίας άδειας ταξί.

Οι οδηγοί θα ξεκινήσουν από τα δύο κυριότερα αεροδρόμια του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλύ, και θα κατεθυνθούν προς το κέντρο της πόλης, ανακοίνωσαν οι γαλλικές ομοσπονδίες ταξί.

Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί θα διαμαρτυρηθούν χρεώνοντας μόνο 10 ευρώ τη διαδρομή ώστε να εναρμονιστούν με τις τιμές των ανταγωνιστών τους.

Στο Μιλάνο θα απεργήσουν όλη την ημέρα, ενώ αυτοκινητοπομπές από ταξί αναμένεται να εμποδίσουν την ομαλή ροή της κίνησης στο Βερολίνο και στο Αμβούργο.

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στους δρόμους του Λονδίνου, όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν μέχρι και 12.000 οδηγοί ταξί.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ θα είναι κλειστοί από νωρίς το μεσημέρι εξαιτίας της διαδήλωσης των οδηγών ταξί, που θα συρρεύσουν και από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Οι οδηγοί των παραδοσιακών μαύρων ταξί του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι μία από τις εφαρμογές για το κινητό ισοδυναμεί με ταξίμετρο και νομικά παραβιάζει τους κανονισμούς της αγοράς. Ενώ τα 25.000 μαύρα ταξί χρησιμοποιούν ταξίμετρο για να υπολογίσουν την χρέωση μίας διαδρομής και μπορεί κάποιος να τα σταματήσει στον δρόμο, τα 44.000 ιδιωτικά μίνι ταξί λειτουργούν μόνο με ραντεβού κι έχουν προκαθορισμένες τιμές για την εκάστοτε διαδρομή.

Η δημόσια υπηρεσία διαχείρισης των μέσων μεταφορών του Λονδίνου (TfL) κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητα του ζητήματος.

Οι ενώσεις και τα σωματεία των οδηγών, πάντως, δηλώνουν ότι η διαμαρτυρία τους στοχοποιεί και τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Μπόρις Τζόνσον για την "ολομέτωπη επίθεση" που έχει εξαπολύσει εναντίον του κλάδου τους. Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας έλαβε μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία απαγορεύουν την κυκλοφορία σε ταξί παλαιότερα των 15 ετών.

Οι οδηγοί υποστηρίζουν ότι αυτή η απαγόρευση δεν συνέβαλε στη μείωση της ρύπανσης και επέβαλε στους οδηγούς να δαπανήσουν ασκόπως χρήματα για την αγορά νέων ταξί, που κοστίζουν περίπου 50.000 ευρώ.


TA NEA

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

 
 
Aθήνα
Τον Γιάννη Στουρνάρα πρότεινε για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Γενικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό διοικητή αφορά στο πρόσωπο του τέως υπουργού Οικονομικών.

Η εισήγηση αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ανακοινώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή».

Ευχαριστήριο μήνυμα Σαμαρά


Μετά την ανακοίνωση του διορισμού του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε και ανέφερε ότι «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».

Newsroom ΔΟΛ

Επανεμφάνιση του Λ. Παπαδήμου


Στην παρουσίαση των βιβλίων "Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος" και "Το χρονικό της μεγάλης κρίσης" στο κτίριο της Τράπεζας στην Αθήνα έδωσε το "παρών" ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Διοικητής του Ιδρύματος Λουκάς Παπαδήμος.
 
Στην ίδια εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι πρώην Διοικητές της ΤτΕ Δημήτρης Χαλικιάς και Νίκος Γκαρκάνας.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
 

Δεκάδες οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και σήμερα από τουρκικά μαχητικά


Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζουν οι Τούρκοι τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) (έτσι τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς καθώς για την Τουρκία δεν υφίσταται ως τέτοιος).
Με τέσσερα F-16, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο Seahawk πραγματοποίησαν σήμερα 22 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Η τουρκική δραστηριότητα σημειώθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




12χρονη στα Σεπόλια πέθανε επειδή δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακα!



Σοκ και οργή. Η θλίψη μεγαλύτερη. Μια ζωή χαμένη, τον 21ο αιώνα, από επιληπτική κρίση. Ενα κορίτσι εξόριστο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της. Αδιαφορία που ξεπερνάει την αναισθησία και γίνεται έγκλημα.
Η Αναστασία Σταροκόλτσεβα πέθανε την Τρίτη, την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων, επειδή η μητέρα της, Κοσμάν Ολένα Νικολάου, δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τα ακριβά φάρμακα για την αντιεπιληπτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθεί το κορίτσι.
Η τραγωδία διπλή. Τώρα η μητέρα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα της κηδείας της 12άχρονης κόρης της.
Τρείς μέρες μετά το θάνατο της μικρής, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε, ούτε για την ανάπαυση της ψυχής της.
Το 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια βυθίστηκε ξαφνικά στο πένθος.
Συντετριμμένοι οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της μικρής Αναστασίας Σταροκόλτσεβα, η οποία ήταν μαθήτρια της Στ' τάξης, εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για την τέλεση της κηδείας.
«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η μαθήτρια της Στ' τάξης, Αναστασία Σταροκόλτσεβα απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.
Το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό» αναφέρει η θλιβερή ανακοίνωση. Μαζί με την ντροπή, την οργή και τη θλίψη για το χαμό του παιδιού απέμειναν τα χαμόγελά της και ένας τραπεζικός λογαριασμός.
Η Αναστασία τον πλήρωσε με τη ζωή της (Εθνική Τράπεζα, 307/613959-01, Κοσμάν Ολένα Νικολάου).

agioritikovima.gr.

Oι Κένταυροι σύμφωνα με τη Mυθολογία


Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κένταυροι ήταν μια φυλή «τερατωδών» υπάρξεων, οι οποίες είχαν ανθρώπινο κεφάλι, κορμό και χέρια, ενώ από τη μέση και κάτω είχαν αλογίσιο σώμα. Κατοικούσαν κυρίως στα δάση του ό ρους Πηλίου της Μαγνησίας, στην αρχαία Θεσσαλία, όπου ζούσαν σε σχεδόν άγρια κατάσταση. Φημολογείται ότι κατάγονταν από τον Ιξίονα, γιο του Φλεγύα, βασιλιά των Λαπίθων. Ο μύθος λέει πως εκείνος δίνοντας δείγματα του κακού χαρακτήρα του είχε δολοφονήσει με δόλο τους γονείς της συζύγου του. Κατόπιν προσέφυγε στον Δία, ο οποίος και δέχθηκε να τον εξαγνίσει από το μίασμα των φόνων που τον βάρυνε. Ο βασιλιάς των θεών, μάλιστα, τον συμπάθησε τόσο, ώστε τον κάλεσε σε θεϊκό γεύμα στον Όλυμπο, όπου ο Ιξίων μέθυσε και, παραγνωρίζοντας τη θεϊκή τιμή που του αποτιόταν, θέλησε να αποπλανήσει την Ήρα και να συνευρεθεί μαζί της. Υπέθετε ότι και αυτή θα συναινούσε στις ορέξεις του και ότι θα εκμεταλλευόταν δεόντως την ευκαιρία προκειμένου να εκδικηθεί τον Δία για τις συχνές απιστίες του. Ο Ζευς, όμως, μαντεύοντας τις προθέσεις του Ιξίονα, έδωσε σε ένα σύννεφο τη μορφή της συζύγου του και ο Ιξίων, υπερβολικά μεθυσμένος, δεν κατάλαβε την απάτη με αποτέλεσμα να συνευρεθεί με το σύννεφο Ήρα. Ο Δίας τον συνέλαβε επ’ αυτοφώρω και τότε πρόσταξε τον Ερμή να τον μαστιγώσει ανηλεώς έως ότου εκείνος επαναλάβει τη φράση: «Πρέπει να τιμάμε τους ευεργέτες μας». Κατόπιν τον έδεσε σε έναν πύρινο τροχό που περιστρεφόταν αέναα στον ουρανό. Η ψεύτικη Ήρα μετά τη συνεύρεση της με τον Ιξίονα ονομάσθηκε Νεφέλη (σύννεφο) και γέννησε το απόβλητο παιδί αυτής της επαφής, που ήταν ένα δίμορφο ον, το οποίο έλαβε το όνομα Κένταυρος. Εκείνος μεγαλώνοντας συνευρέθηκε με τη σειρά του με τις φοράδες της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να γεννηθούν οι αλογοκένταυροι, με το τετράποδο, αλογίσιο σώμα από τη μέση και κάτω και ανθρώπινο από τη μέση και πάνω.
Γνωστοί οι Κένταυροι έγιναν κυρίως από τη διαμάχη τους με τους γειτονικούς τους Λαπίθες, με τους οποίους τους χώριζε μια βαθιά έχθρα, μολονότι μυθολογικά είχαν την ίδια καταγωγή, από τον προγονό τους Λαπίθη βασιλιά Ιξίονα. Όταν ένας άλλος βασιλιάς των Λαπίθων, ο Πείριθος, τους κάλεσε στον γάμο του με την Ιπποδάμεια, εκείνοι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον εαυτό τους και, αφού πρώτα μέθυσαν από το πολύ κρασί, που για πρώτη φορά γεύονταν, ακολούθησαν το παράδειγμα του προγόνου τους Ιξίονα και, προσβάλλοντας τον υψηλό τους οικοδεσπότη, προσπάθησαν να ασελγήσουν στη νύφη του, καθώς και στα νεαρά αγόρια που παρευρίσκονταν στον γάμο. Περιγράφοντας αυτή τη συμπεριφορά τους ο μύθος αφ’ ενός καταδεικνύει πως ήταν γνήσιοι απόγονοι του Ιξίονα, αφού μιμούντο επακριβώς τις πράξεις του και αφ’ ετέρου αφήνει εντέχνως να διαφανεί η ημιάγρια κατάσταση στην οποία ζούσαν οι Κένταυροι. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ακολούθησε μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων, η οποία διήρκεσε μέχρι τη νύκτα και στο τέλος της οποίας οι Κένταυροι νικήθηκαν κατά  κράτος. Βοηθός των Λαπίθων σε αυτό τον πόλεμο στάθηκε ο Αθηναίος βασιλιάς Θησέας, ο οποίος μετά την νικηφόρο για τον ίδιο και τους συμμάχους του έκβαση της μάχης οδήγησε τους Κενταύρους στη χώρα των Αιθίκων,  μια περιοχή κοντά στο όρος Πίνδος, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν το Πήλιο. Εκείνοι όμως ανασυγκρότησαν γρήγορα τις δυνάμεις τους και εισέβαλαν στην περιοχή των Λαπίθων, τους νίκησαν και τους κατέσφαξαν, αναγκάζοντας όσους επέζησαν να εγκατασταθούν στη Φολόη της Ήλιδας, κοντά στον Μαλέα.

Το περιστατικό αυτό της κτηνώδους ασέλγειας που προαναφέραμε δεν είναι το μόνο, αφού οι Κένταυροι στις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας φέρονται ως αναμεμιγμένοι σε ένα πλήθος αποπειρών βιασμού, όπως εκείνοι της Αταλάντης ή της Δηιάνειρας από τον Κένταυρο Νέσσο. Ο συγκεκριμένος Κένταυρος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο γιος του Ιξίονα. Πολέμησε εναντίον του Ηρακλή στη Φολόη, αλλά γλύτωσε τον θάνατο. Κάποια ημέρα συναντώντας ξανά τον ήρωα με τη σύζυγο του Δηιάνειρα αποπειράθηκε να την δώσει, κατά τη συνήθεια των Κενταύρων. Ακολούθησε αγώνας μεταξύ του Νέσσου και του ημίθεου, κατά τον οποίο ο Κένταυρος πληγώθηκε θανάσιμα. Πεθαίνοντας άφησε ένα φίλτρο στη Δηιάνειρα, λέγοντας της πως, εάν εμπότιζε με αυτό τα ρούχα του Ηρακλή, εκείνος θα την αγαπούσε παράφορα. Πιστεύοντας στα επιθανάτια λόγια του, η Δηιάνειρα έκανε ό,τι της είχε προτείνει εκείνος με αποτέλεσμα να θανατώσει τον Ηρακλή, αφού το φίλτρο στην πραγματικότητα ήταν δηλητήριο. Μετανοημένη για ό,τι είχε συμβεί, αυτοκτόνησε και η ίδια. Η απόπειρα βιασμού του Κενταύρου Νέσσου κατά της Δηιάνειρας θυμίζει τις ακόλαστες σκηνές στους γάμους του Πειρίθου, τις οποίες προαναφέραμε και στις οποίες επενέβη ο Θησέας (ο Αθηναίος Ηρακλής), για να σώσει την Ιπποδάμεια από την επίθεση του Κενταύρου Ευρυτίωνα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθολογία, οι Κένταυροι σχετίζονται άμεσα με τον θάνατο του ήρωα, όπως μόλις είδαμε, αλλά αναφέρονται και σε αρκετά περιστατικά που έχουν σχέση με τον Ηρακλή και τους άθλους του. Ο ημίθεος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτούς και τους κατατρόπωσε. Χαρακτηριστική είναι η διήγηση με τον Κένταυρο Φόλο, ο οποίος διαβιούσε στη Φολόη της Πελοποννήσου και ήταν γιος ενός Σειληνού και μιας νύμφης που κατοικούσε σε δένδρο φλαμουριάς. Όταν ο ήρωας πήγαινε να σκοτώσει τον Ερυμάνθιο κάπρο, ο Φόλος τον φιλοξένησε στη σπηλιά του και του παρέθεσε γεύμα με ψητό κρέας, ενώ ο ίδιος προτίμησε το ωμό. Ο Φόλος με την προτροπή του ήοωα τόλμησε να ανοίξει και να γευθεί το πιθάρι με το κρασί που φύλαγε στη σπηλιά του και το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, αποτελούσε κοινή περιουσία όλων των Κενταύρων, την οποία είχαν κληρονομήσει από τον Διόνυσο τέσσερις γενεές νωρίτερα. Τότε όμως οι άλλοι Κένταυροι, που οσμίσθηκαν το κρασί, επέδραμαν με τεράστιους βράχους, με κορμούς ελάτων, με δαυλούς και με τσεκούρια εναντίον της σπηλιάς του Φόλου. Ο Ηρακλής, υπερασπιζόμενος τον Κένταυρο που τον φιλοξενούσε, πολέμησε τους επιδρομείς και τους αντιμετώπισε με έναν καταιγισμό από αναμμένα κάρβουνα, τα οποία εκτόξευσε εναντίον τους. Στην πρώτη μάχη σκοτώθηκαν οι Κένταυροι Άγχιος και Άγριος και τότε η μυθική γιαγιά τους, η Νεφέλη, για να γλυτώσει τους υπόλοιπους, έριξε μια δυνατή βροχή. Αποτέλεσμα ήταν να χαλαρώσει η χορδή στο τόξο του Ηρακλή και να μην έχει ευστοχία και το έδαφος να γλιστρά τόσο, ώστε ο ήρωας να μην έχει ευστάθεια. Ο Ηρακλής, όμως, παρόλα αυτά κατάφερε να σκοτώσει και άλλους Κενταύρους, μεταξύ των οποίων τον Ορείο και τον Υλαίο. Τότε οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή και κατέφυγαν στον Μαλέα, όπου βρισκόταν ο βασιλιάς τους, ο περίφημος Χειρών, διωγμένος από τους Λαπίθες. Σε αυτή τη μάχη πληγώθηκε κατά λάθος από ένα βέλος του ημίθεου Ηρακλή και ο ίδιος ο σοφός Κένταυρος Χειρών, για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια.


Μετά από αυτή τους την ήττα οι Κένταυροι διασκορπίσθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι υπό την αρχηγία του Ευρυτρίωνα μετέβη σαν στη Φολόη, άλλοι με τον Νέσσο στον ποταμό Εύηνο, κάποιοι άλλοι έμειναν στα όρη του Μαλέα, ενώ ορισμένοι ταξίδευσαν στη Σικελία, όπου τους εξολόθρευσαν οι Σειρήνες. Η παρουσία των Κενταύρων στον Μαλέα στηρίζεται στην τοπική παράδοση που προαναφέραμε και σύμφωνα με την οποία εκεί γεννήθηκε ο Σειληνός, πατέρας του Κενταύρου Φόλου. Κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στην Ελευσίνα, όπου ο Ποσειδώνας τους έκρυψε μέσα σε έναν μεγάλο βράχο. Η παρουσία τους στην Ελευσίνα, όπου ο Ποσειδώνας τους έδωσε καταφύγιο κρύβοντας τους ουσιαστικά στο βουνό, υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι χορευτές με ξύλινα άλογα λάμβαναν μέρος στην εορτή του ιερού γάμου στα Ελευσίνια μυστήρια αναπαριστώντας με τελετουργικό τρόπο αυτό ακριβώς το μυθολογικό γεγονός.
Η διαμάχη μεταξύ Ηρακλή και Κενταύρων συνεχίσθηκε και ο ήρωας σκότωσε μερικούς ακόμα, όπως τον Ομαδό από την Αρκαδία, που ήθελε να βιάσει την Αλκυόνη, αδελφή του Ευρυσθέα. Ο Κένταυρος Φόλος δεν είχε καλύτερη τύχη, αφού ασχολούμενος με την ταφή των συγγενών του άρχισε να περιεργάζεται ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή, με αποτέλεσμα να τρυπηθεί κατά λάθος και να πεθάνει επιτόπου. Μόνο τότε ο Ηρακλή διέκοψε την καταδίωξη των Κενταύρων και επέστρεψε στη Φολόη για να θάψει τον Κένταυρο με μεγάλες τιμές.



Ο Κένταυρος Χείρων
Ο Κένταυρος Χείρων ήταν ο πιο σοφός μεταξύ των Κενταύρων και γνώριζε την τέχνη των ιαματικών βοτάνων, ενώ επιδιδόταν και στο κυνήγι και τη μουσική. Είχε θεϊκή καταγωγή, αφού, κατά μια μυθολογική εκδοχή, ήταν νόθος γιος του Κρόνου, ο οποίος συνευρέθηκε με την κόρη του Ωκεανού Φιλύρα. Ο Κρόνος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τη σύζυγο του Ρέα και τότε, για να διαφύγει, μεταμορφώθηκε σε επιβήτορα ίππο και έφυγε καλπάζοντας, αφήνοντας τη Φιλύρα να γεννήσει το μισό άνθρωπο μισό άλογο παιδί της, που δεν ήταν άλλο από τον Κένταυρο Χείρωνα. Η Φιλύρα  η οποία αισθανόταν απέχθεια για το τέρας που έπρεπε να θηλάζει, παρακάλεσε τους θεούς να την μεταμορφώσουν σε οτιδήποτε άλλο προκειμένου να γλυτώσει και έτσι έγινε φλαμουριά.
Μεγαλώνοντας ο Κένταυρος Χείρων απέκτησε μεγάλη φήμη ως ιατρός, επιστήμων και μάντης, αφού με τα άνθη της φιλύρας (κοινώς φλαμουριάς) θεράπευε ασθενείς, ενώ κόβοντας σε μικρές λωρίδες τον εσωτερικό της φλοιό τον χρησιμοποιούσε για να μαντεύει. Φημολογείτο ακόμη ότι δάσκαλος του Χείρωνα ήταν ο ίδιος ο Απόλλων. Η φήμη του Κενταύρου Χείρωνα ως ιατρού και μάντη εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενώ το όνομα του εμφανίζεται σε πολύ πρώιμες θηραϊκές επιγραφές στους βράχους του νησιού. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ήταν ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν. Σε ένα αρχαίο αγγείο παριστάνεται φορώντας έναν μανδύα σκεπασμένο με άστρα, κρατώντας ένα ξεριζωμένο δένδρο, έχοντας τα θηράματα του κυνηγιού του στο πλάι του και συνοδευόμενος από τον σκύλο του.
Ο Χείρων ήταν εκείνος που βοήθησε και υπερασπίσθηκε τον Πηλέα και που ανέθρεψε και μόρφωσε ένα πλήθος θεϊκών και ηρωικών προσώπων, όπως τον Αχιλλέα, τον Ιάσονα, τον Ασκληπιό, τον Ηρακλή και τον Αινεία. Ο Απόλλων ο ίδιος μετέφερε το βρέφος Ασκληπιό μετά τη θανάτωση της μητέρας του Κορωνίδας στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος τον ανέθρεψε και του μετέδωσε τις θεραπευτικές του γνώσεις και την τέχνη του κυνηγιού. Ο Ασκληπιός, μάλιστα, απέκτησε τέτοια ικανότητα στο να θεραπεύει ασθενείς, ώστε θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής. Σύμφωνα πάντοτε με τον μύθο, ο Δίας του χάρισε την αθανασία. Τη μορφή του Ασκληπιού που κρατά το θεραπευτικό φίδι ο Ζευς την τοποθέτησε ανάμεσα στα άστρα, όπως και του δασκάλου του Κενταύρου Χείρωνα. Ωστόσο, παρά τη σοφία που τον διέκρινε και την οικειότητα του με τους ανθρώπους, στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων ο Κένταυρος Χείρων παρέμεινε ένας άγριος κυνηγός και μια σκοτεινή θεϊκή μορφή.


Οι Κένταυροι της Μαγνησίας και οι Θεσσαλοί της Ιωλκού φαίνεται ότι ήταν δεμένοι με εξωγαμική συμμαχία: από εδώ δικαιολογείται και η άποψη ότι η σύζυγος του Πηλέα ίσως να μην ήταν η θεά Θέτις, αλλά η κόρη του Κενταύρου Χείρωνα. Όταν η Θέτις εγκατέλειψε τον Πηλέα, εκείνος ανέθεσε την ανατροφή του γιου τους Αχιλλέα στον Κένταυρο Χείρωνα, στο Πήλιο. Ο Χείρων, σύμφωνα με τον μύθο, έτρεφε τον Αχιλλέα με εντόσθια λιονταριών και αγριόκαπρων και με μεδούλι άρκτων, για να γίνει γενναίος, ή, σύμφωνα με άλλους, με μέλι από κερήθρα και μεδούλι ελαφιού, για να τρέχει γρήγορα. Εκείνος τον εισήγαγε στην τέχνη της ιππασίας, του κυνηγιού, του αυλού και της ιατρικής. Ο νεαρός ήρωας ήταν, μάλιστα, τόσο επιδεκτικός σε όσα του δίδασκε ο Κένταυρος, ώστε σε ηλικία έξι ετών έσυρε τον πρώτο του αγριόχοιρο στη σπηλιά του Χείρωνα.
Ο Χείρων, λόγω της θεϊκής καταγωγής του, ήταν αθάνατος, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, ο Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των Κενταύρων, προκειμένου να υπερασπισθεί τον φίλο του Φόλο, πλήγωσε κατά λάθος με δηλητηριασμένο βέλος στο πόδι τον γέρο σοφό. Ο ημίθεος λυπήθηκε πάρα πολύ για τον τραυματισμό του γέροντα φίλου του και προσπάθησε να τον θεραπεύσει ο ίδιος με φάρμακα τα οποία του υποδείκνυε ο Χείρων. Τα φάρμακα, όμως, δεν τον ωφέλησαν καθόλου και, βασανιζόμενος από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε το τραύμα, αλλά και κουρασμένος από την ατελείωτη ζωή του, ο περιφημότερος των Κενταύρων ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από την αθανασία. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πολύ δύσκολο και μόνο μετά από την παρέμβαση του Προμηθέα, ο οποίος  δέχθηκε να ανταλλάξει τη θνητότητα του με την αθανασία του Χείρωνα, ο Ζευς ενέκρινε τον θάνατο του Κενταύρου.


Με βάση τη μυθολογία, λοιπόν, οι Κένταυροι συνάγεται ότι δεν ήταν πολύ φιλικοί με |τους ανθρώπους και όλα αυτά τα περιστατικά μέθης και ασελγειών, στα οποία επιδίδονταν, τους είχαν αποδώσει κακή φήμη μεταξύ των γειτόνων τους, αλλά και των άλλων Ελλήνων. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Κένταυρος Χείρων, διακρίνονταν για τη σοφία τους, ενώ και κάποιοι άλλοι έγιναν διάσημοι για την αφοσίωση τους στους ανθρώπους, όπως ο Φόλος. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει να μελετηθεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις ιστορίες, αφού πάντοτε ο μύθος υπήρξε ένας τρόπος να ειπωθούν στους ανθρώπους διάφορα πραγματικά φαινόμενα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν διαφορετικά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση του μύθου τους γίνεται φανερό ότι οι περίφημοι Κένταυροι ήταν ένα ίσως λιγότερο πολιτισμένο πρωτοελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην αρχαία Θεσσαλία. Είναι πιθανόν όμως ορισμένοι από αυτούς, μέλη κάποιου ιδιαίτερου ιερατείου της σεληνιακής λατρείας, να ήταν φορείς μιας εμπειρικής γνώσης, την οποία μετέδωσαν στους νέους κατοίκους. Ίσως σ’ αυτό το γεγονός να βρίσκεται και η βάση του μύθου του Κενταύρου Χείρωνα και η ιδιαίτερη, σε σχέση με τους άλλους Κενταύρους, μεταχείριση του από τη μυθολογία.


Οι Κένταυροι ως πρωτοελληνικό φύλο
Οι Κένταυροι ως πρωτοελληνικό φύλο προέρχονται από την πελασγική λατρεία, ήταν οπαδοί δηλαδή μιας πρωτοελληνικής πίστης που λάτρευε τους Τιτάνες, τους οποίους, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας κατατρόπωσε και έριξε στα Τάρταρα. Οι Πελασγοί, μεταξύ των υπολειμμάτων των οποίων συγκαταλέγονταν και οι Κένταυροι της Μαγνησίας, παρά την επικράτηση των Αχαιών και κατόπιν των Δωριέων και την επιβολή του ολύμπιου Δωδεκάθεου, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη λατρεία των Τιτάνων και εξακολουθούσαν να πιστεύουν στον «παράδεισο των δυτικών εσχατιών» και στη στήριξη του στερεώματος από τον Άτλαντα. Όπως προαναφέρθηκε, τόσο οι Λαπίθες όσο και οι Κένταυροι διατείνονταν ότι κατάγονταν από τον Ιξίονα, έναν προολύμπιο δρυοήρωα και είχαν κοινή τη λατρεία του αλόγου.
Η λέξη «Κένταυρος», κατά την κλασική ετυμολογία, σημαίνει αυτόν που κεντρίζει τους ταύρους, ενώ ο χαρακτηρισμός «Λαπίθης» προέρχεται από το «λαπίζειν» και σημαίνει αυτόν που περπατά καμαρωτός.
Επρόκειτο μάλλον για δύο πρωτόγονες και ορεσίβιες συγγενικές φυλές της βόρειας Ελλάδας, των οποίων την παλαιά εχθρότητα εκμεταλεύθηκαν οι Αχαιοί και οι Δωριείς. Αφού συμμάχησαν πρώτα με τους μεν και μετά με τους δε, κατάφεραν τελικά να τους νικήσουν ολοσχερώς και να τους απομακρύνουν από τον τόπο τους. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και ο μύθος που προαναφέραμε και ο οποίος περιγράφει ότι οι Λαπίθες με τη βοήθεια του Αθηναίου ήρωα Θησέα κατανίκησαν τους Κενταύρους και τους εκτόπισαν στα όρη της Πίνδου. Είναι πάντως απίθανο η μάχη μεταξύ Λαπίθων και Κενταύρων που αναπαριστά το στο αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία (Παυσανίας Ε 10, 2), στο ιερό του Θησέα στην Αθήνα (Παυσανίας Α 17, 2) και πάνω στην αιγίδα της Αθηνάς (Παυσανίας Α 28,2) να αναφέρεται απλώς σε συμπλοκή μεταξύ παραμεθόριων φυλών.
Συνδεδεμένη με τη βασιλική γαμήλια εορτή που προστατευόταν από τους θεούς και στην οποία παρευρέθηκε και ο Θησέας, η μάχη θα περιγραφόταν ως τελετουργικό γεγονός με το οποίο θα είχαν στενή σχέση όλοι οι Έλληνες. Πιθανώς να επρόκειτο για μια τελετουργία που είχε δημιουργηθεί με βάση και πυρήνα τον μύθο των Κενταύρων και της κατανίκησης τους από τα νέα ελληνικά φύλα. Ωστόσο, η μάχη του Ηρακλή με τους Κενταύρους, όπως και η παρόμοια μάχη του Θησέα στους γάμους του Πειρίθου, που προαναφέραμε, ίσως να εντασσόταν σε ένα ευρύτερο τελετουργικό της σεληνιακής λατρείας και αρχικά να απεικόνιζε την τελετουργική μάχη μεταξύ του μόλις ενθρονισμένου βασιλιά και των ζωόμορφων αντιπάλων του. Τα παραδοσιακά όπλα του ιερού βασιλιά ήταν τα βέλη. Ως απαρχή της κυριαρχίας του εκτόξευε από ένα βέλος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ένα πέμπτο προς τον ουρανό.


Δεν είναι απίθανο όμως να επιζεί σε αυτό τον μύθο και μια ανάμνηση των συνοριακών πολέμων των Αχαιών και των Δωριέων με τους Πρωτοέλληνες ορεινούς κατοίκους της βόρειας Ελλάδας. Όσο αφορά τα δηλητηριασμένα βέλη με τα οποία βρήκαν τον θάνατο αρκετοί Κένταυροι, αυτά αποτελούν συνηθισμένο μοτίβο της μυθολογίας. Με δηλητηριασμένα βέλη που διάτρησαν το πόδι ή το γόνατο τους πέθαναν όχι μόνο ο Κένταυρος Φόλος ή ο Κένταυρος Χείρων, αλλά και ο Αχιλλέας, ο μαθητής του Χείρωνα. Και οι τρεις ήταν ιεροί βασιλιάδες της Μαγνησίας.
Με άλλα λόγια οι Κένταυροι πρέπει να ήταν ένα πρωτοελληνικό φύλο, το οποίο επιβίωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την κάθοδο των Δωριέων. Η μαρτυρία του μύθου ότι ο Φόλος προτιμούσε το ωμό κρέας, ενώ όλοι οι Κένταυροι ήταν ασυνήθιστοι στην οινοποσία, δηλώνει σαφώς πως επρόκειτο τουλάχιστον για ένα λιγότερο πολιτισμένο φύλο από ό,τι τα νέα ελληνικά φύλα των Αχαιών και των Δωριέων. Το γεγονός ότι διαβιούσαν στα βουνά του Πηλίου και, μετά την ήττα τους από τους Λαπίθες, αναγκάσθηκαν να κατοικήσουν στα ορεινά μέρη της Πίνδου συνάδει απολύτως με την παραπάνω υπόθεση. Αυτοί οι ορεσίβιοι κάτοικοι της αρχαίας Θεσσαλίας φαίνεται πως επιδίδονταν σε ερωτικά όργια και έτσι απέκτησαν τη φήμη ότι είχαν ελεύθερες πολυγαμικές σχέσεις ανάμεσα στους μονογαμικούς Έλληνες. Από αυτό το γεγονός πιθανώς να δημιουργήθηκε και ο μύθος ότι προσπαθούσαν να βιάσουν  συχνά νεόνυμφες κατά τη διάρκεια της γαμήλιας εορτής. Αντιδρώντας η ελληνική νοοτροπία σε τέτοιους είδους συνήθειες, παρουσιάζει μέσω του μύθου τον Ηρακλή με τη λεοντή του να πολεμά και να τιμωρεί τους Κενταύρους σε μια παρόμοια εορταστική περίσταση.
Μέλη αυτής της νεολιθικής φυλής επέζησαν στα βουνά της Αρκαδίας και της Πίνδου μέχρι και τους κλασικούς χρόνους. Από εκεί προέρχεται και ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο δια σκορπίσθηκαν μετά την ήττα τους από τον ημίθεο Ηρακλή σε διάφορα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Αργότερα ο Όμηρος τους αποκαλεί «τριχωτά θηρία», ενώ δεν διαφοροποιούνται από τους σατύρους στις πρώιμες ελληνικές αγγειογραφίες. Από όλα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Κένταυροι υπήρξαν αρχέγονοι άνθρωποι τους οποίους απεικόνιζαν, λόγω της βαρβαρότητας τους, στα πρώιμα έργα τέχνης ως αιγανθρώπους, όπως και τους σατύρους.


Οι νέοι πληθυσμοί που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, οι Αχαιοί πρώτα και οι Δωριείς αργότερα, έφεραν μαζί τους και τη λατρεία του Δωδεκάθεου, την οποία και επέβαλαν ως κυρίαρχοι πλέον πληθυσμοί. Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα αυτής της τακτικής αποτελούν οι νησιώτες Αιολείς, οι οποίοι περί το τέλος της β΄ χιλιετίας π.Χ. έγιναν υποτελείς των Αχαιών και αναγκάσθηκαν να δεχθούν τη θρησκεία του Ολύμπου. Κατά συνέπεια ο τίτλος «Ζευς», που μέχρι τότε δινόταν στους μικρούς βασιλείς, έκτοτε αποδόθηκε μόνο στον πατέρα των Θεών.
Την περίοδο εκείνη φαίνεται ότι είχε ξεσπάσει ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ του απολλώνιου και του σεληνιακού ιερατείου, όπως εκείνος μεταξύ του Απόλλωνα και του Διονύσου κατά τους επόμενους αιώνες. Σε αυτή τη θρησκευτική διαμάχη εμπλέκονται έντεχνα από τους Αχαιούς και κατόπιν από τους Δωριείς τα παλαιότερα φύλα των Κενταύρων και των Λαπίθων, που ήταν λάτρεις της Σελήνης. Κάποια περίοδο οι Έλληνες ιερείς του Απόλλωνα δέχθηκαν τη βοήθεια των Μαγνησίων συμμάχων τους, των Κενταύρων, που ήταν ιστορικοί εχθροί των Λαπίθων, για να καταλάβουν κάποιο θεσσαλικό κορακομαντείο με τον ήρωα του και όλα τα υπόλοιπα, διώχνοντας τον σύλλογο των ιερειών της Σελήνης και καταργώντας τη λατρεία της θεάς. Ο Απόλλων διατήρησε το κοράκι ή την κουρούνα ως έμβλημα της μαντικής, αλλά οι ιερείς του θεώρησαν ότι για τη διάγνωση των παθήσεων των ασθενών τους η ερμηνεία των ονείρων ήταν απλούστερο και αποτελεσματικότερο μέσο από ό,τι οι αινιγματικοί κρωγμοί των πουλιών. Παρενθετικά σημειώνεται ότι σήμερα η ψυχολογία έχει επιδείξει ιδιαίτερο εν διαφέρον για τη θεραπευτική αξία της ερμηνείας των ονείρων.
Οι Κένταυροι, όμως, παρά την κατά καιρούς συμμαχία τους με τα νέα ελληνικά φύλα εναντίον κυρίως των παραδοσιακών εχθρών τους Λαπίθων, διατήρησαν τη σεληνιακή λατρεία τους και δεν αφομοιώθηκαν θρησκευτικά, με αποτέλεσμα να εξοβελισθούν ως παρίες. Οι Αχαιοί και οι Δωριείς λάτρεις του Απόλλωνα δεν ανέχθηκαν αυτές τις σκοτεινές μορφές λατρείας και εξεδίωξαν τους οπαδούς τους Κενταύρους στις παρυφές του Πηλίου, ενώ αργότερα τους ανάγκασαν να μετεγκατασταθούν ακόμα ορεινότερα, στην Πίνδο.


Η Σελήνη, θεά της δρυολατρίας, ήταν γνωστή και ως Δία (που σημαίνει «ουράνια») και, όπως ήδη είπαμε, είχε ως ιερά ζώα τα άλογα. Σε αυτό το γεγονός ενυπάρχει μια σημαντική παράμετρος, που πιθανώς δίνει μια εξήγηση για την περίεργη μορφή των Κενταύρων. Τα άλογα ήταν αφιερωμένα στη Σελήνη και η γέννηση του θρύλου ότι οι Κένταυροι ήταν μισοί άλογα και μισοί άνθρωποι οφείλεται προφανώς σε τελετουργικούς χορούς με ψεύτικα άλογα, οι οποίοι αποσκοπούσαν στην πρόκληση βροχής και όχι σε περίεργες μορφές ζωντανών υπάρξεων. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να μην πρόκειται για «αλογοανθρώπους», αποτελέσματα κάποιας τερατογέννεσης που είχαν τη σπάνια τύχη να επιβιώσουν (αντίθετα στη φύση, που δεν ανέχεται εύκολα τέτοιες μορφές), αλλά για λάτρεις, πιστούς και ιερατείο μιας σεληνιακής πρωτοελληνικής πίστης, που μεταμφιέζονταν σε ίππους, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζώο ήταν αφιερωμένο στη θεότητα.


Η αρχαιότερη ελληνική παράσταση Κενταύρων  δύο άνδρες ενωμένοι στη μέση με σώμα αλόγων  βρίσκεται σε μυκηναϊκό κόσμημα από το Ηραίο του Αργούς και παρουσιάζει δύο Κενταύρους να στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και να χορεύουν. Παρόμοιο ζεύγος εμφανίζεται και σε κρητικό σφραγιδόλιθο της ίδιας περίπου χρονικής περιόδου. Δεδομένου όμως ότι στην Κρήτη δεν υπήρχε γηγενής αλογολατρία, το μοτίβο αυτό έχει προφανώς εισαχθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είχαν όμως πάντοτε την ίδια μορφή οι Κένταυροι. Αρχικά παριστάνονταν συνήθως ως μισοί τράγοι παρά ως μισά άλογα. Επίσης, στην αρχαϊκή τέχνη οι σάτυροι εικονίζονταν και αυτοί ως άνθρωποι-ψεύτικα άλογα, αλλά αργότερα εικονίζονταν ως ανθρωποτράγοι. Ο Κένταυρος κάποια περίοδο μέσα στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της μυθολογίας και πριν ακόμα λάβει οριστικά τη γνωστή μορφή του, πρέπει να ήταν και ο προφητικός ήρωας με ουρά φιδιού (γι’ αυτό και του αποδόθηκε η ιστορία για το ζευγάρωμα του Βορέα με φοράδες). Συνήθως ως θεός φίδι παριστανόταν ο Βορέας, ο βόρειος άνεμος δηλαδή, του οποίου η λατρεία πρέπει να καταγόταν από τη Λιβύη και ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ως άλογο συνευρέθηκε ερωτικά με 12 φοράδες. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι φοράδες που γεννήθηκαν από αυτές τις ενώσεις μπορούσαν να τρέχουν πάνω από τα στάχυα χωρίς να τα λυγίζουν ή πάνω από τα κύματα. Ο μύθος αυτός επιβίωσε και στη ρωμαϊκή εποχή, κατά την οποία ο ιστορικός Πλίνιος αναφέρει ότι οι ισπανικές φοράδες μπορούσαν να συλλάβουν στρέφοντας τα καπούλια τους προς τον άνεμο.


Ο Έλληνας είναι πνεύμα των τυπικών κανόνων, αλλά σε μία γωνία της ψυχής του αφήνει περιθώριο και για ένα σκοτεινό ενδιαφέρον προς το μυστηριώδες που υπερβαίνει κάθε κανόνα. Όταν λοιπόν οι τέλειες μορφές των ολύμπιων θεών άρχισαν να του προκαλούν ανία, αναζήτησε το μυστηριώδες σε πλάσματα όπως οι Κένταυροι ή οι σάτυροι, που πιθανώς να μην αποτελούσαν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες μεταμφιέσεις οπαδών μιας προγενέστερης σκοτεινής λατρείας. Κατά συνέπεια και στην ομηρική μυθολογία απαντούν δημιουργήματα που είναι πλάσματα της φαντασίας, όπως οι Κένταυροι και οι φαύνοι, τα οποία όμως αποτελούν εξαιρέσεις. Στην ομηρική μυθολογία η συνεχής σύνθεση πλασμάτων από διαφορετικά μέλη είναι λιγότερο μανιώδης, ενώ οι χιμαιρικές υπάρξεις δεν εκπροσωπούν ποτέ τις κύριες θεότητες. Αντίθετα, αυτές οι υπάρξεις είναι με τη βία ανεκτές στον κόσμο που κυβερνά ο Δίας, είναι ύποπτες θεότητες, μορφές του χάους, των σκοτεινών τόπων, της διφορούμενης φύσης. Οι μεγάλοι θεοί, οι φωτεινές θεότητες, καθώς και οι ημίθεοι και οι ήρωες έχουν αμιγώς ανθρώπινη μορφή, με την έννοια κάποιων ιδεαλιστικών τύπων και η κατ’ εξαίρεση παρουσίαση τους με μορφές ζώων, όπως οι Κένταυροι, είναι μόνο επιφάνεια, προσωπείο, μια ύπαρξη ακατάλληλη και μη ενδεδειγμένη.


Συμπεραίνοντας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Κένταυροι ανάγονται στην προομηρική λατρεία της Σελήνης και ίσως δεν ήταν άνθρωποι-άλογα, αλλά τελετουργικές μεταμφιέσεις οπαδών της λατρείας που είχε ως ιερό ζώο τον ίππο. Αυτές παρείσφρυσαν κυρίως ως αρνητικά στοιχεία στην ελληνική μυθολογία, αφού το ελληνικό πνεύμα αποφεύγει στα δημιουργήματα του τόσο τις ανθρώπινες μορφές με τα πολλαπλά μέλη, όσο και τους μέσους ανθρώπους και εμμένει στις τυπικά ιδεαλιστικές μορφές.

http://theancientweb.wordpress.com