Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Η Γκέμμα του ΛΙΑΝΤΙΝΗ- Φιλοσοφικός στοχασμός σε θεατρική μορφή


Το θεατρικό δρώμενο είναι μια παράσταση υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη συνολική ρότα της αρχής και του τέλους του

Με το φιλοσοφικό κείμενο «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη επανέρχεται ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος και κάνει πρεμιέρα στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 20 Απριλίου 2018 στο θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Αθήνα).



Το κείμενο ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:. Νίκος Καλογερόπουλος, Κατερίνα Διδασκάλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Βίκυ Μαραγκάκη, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Κρυσταλλία Κεφαλούδη και Δανάη Λουκάκη.

Σύμφωνα με τους συντελεστές, το θεατρικό δρώμενο είναι μια παράσταση υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη συνολική ρότα της αρχής και του τέλους του.

Το σπουδαίο έργο του σύγχρονου ποιητή φιλόσοφου Δημήτρη Λιαντίνη συμπυκνώνει φιλοσοφία και ποίηση σε μορφή πρόζας . Είναι ένα έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης. Το περιεχόμενο του βιβλίου προσδιορίζεται με την επισήμανση του τρόπου «πως γίνεσαι άνθρωπος».

Η Γκέμμα του Δημήτρη Λιαντίνη αποτελεί φιλοσοφικό ποιητικό και λογοτεχνικό θησαυρό για την κατάθεση της δικής του βιωματικής «αλήθειας», λέξη με την οποία κλείνει ο Λιαντίνης το έργο: « Έζησα την αλήθεια».

Η παράσταση καλεί τους θεατρόφιλους μέσα από τη θεατρική ερμηνευτική προσέγγιση του σκηνοθέτη να μυηθούμε στο φως και την αλήθεια .
Δημήτρης ΛιαντίνηςΤο σπουδαίο έργο του σύγχρονου ποιητή φιλόσοφου Δημήτρη Λιαντίνη συμπυκνώνει φιλοσοφία και ποίηση σε μορφή πρόζας

Ο συγγραφέας, παιδαγωγός, φιλόσοφος, ποιητής, βαθύς μελετητής του ελληνικούκλασσικού πνεύματος, της παγκόσμιας ιστορίας της φιλοσοφίας, της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας Δημήτρης Λιαντίνης, δίδαξε ως Καθηγητής Φιλοσοφίας της αγωγής, Παιδαγωγικής και Διδακτικής των ελληνικών μαθημάτων στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έγραψε βιβλία φιλοσοφικού συλλογισμού με ιδιαίτερη προσωπική χαρακτηριστική ποιητική γραφή, αλλά ακριβολόγο πνεύμα.

Για το σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο, στο φιλοσοφικό στοχασμό μέσα από την θεατρική προσέγγιση , εκείνο που αναζητάς είναι το φως και στην αναζήτηση αυτή δύνασαι με ελεύθερη βούληση και αγαθή προαίρεση να ελπίζεις ότι θα προσεγγίσεις το βασικό στόχο της απόλυτης ελευθερίας.

Δραματολόγος της παράστασης είναι η Mαρία Μπινίκου. Τη μουσική συνέθεσε η Έρρικα Σωτηρόπουλου . Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Γιάννης Ζημιανίτης και τα κοστούμια σχεδίασε η Λευκή Δεριζιώτη. Σύμβουλος κίνησης είναι η Έρση Πήττα.

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά , ενώ «ανεβαίνει» τις ημέρες Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 9 το βράδυ, καθώς και στις 8 το βράδυ της Κυριακής. Η γενική είσοδος διαμορφώθηκε στα 15 ευρώ και για τις ειδικές ομάδες τιμάται το εισιτήριο στα 12 ευρώ.

Πηγη



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου