Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Μην περιμένετε την 21 Δεκεμβρίου για να δείτε την προσέγγιση των πλανητών Δία και Κρόνου


Κοιτώντας απόψε (19/12/2020) λίγο μετά τις 6μ.μ. χαμηλά και νοτιοδυτικά στον ουρανό θα δείτε τους πλανήτες Δία και Κρόνο πολύ κοντά στη θέση που δείχνει η εικόνα


… ξεκινήστε από σήμερα!

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 οι μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, Δίας και Κρόνος, θα πλησιάσουν στον νυχτερινό ουρανό τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, που θα φαίνονται σχεδόν να «φιλιούνται». Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος περνά στο χειμερινό ηλιοστάσιο που σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Επειδή βλέπω τον καιρό να μας πάει κόντρα και να φέρνει σύννεφα, καλό είναι να αρχίσουμε την Αστρονομία Γυμνού Οφθαλμού από σήμερα.



Η τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν την «μεγάλη σύζευξη» των δύο πλανητών, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226, τον Μεσαίωνα.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Για περίπου πέντε μέρες πριν και μετά την 21η Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να απέχουν μεταξύ τους μια απόσταση το πολύ όσο η διάμετρος της Σελήνης. Όσοι προτιμούν να περιμένουν, θα ξαναδούν το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου το Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.





Μπορείτε λοιπόν από σήμερα να κοιτάζετε νοτιοδυτικά τον ουρανό μετά την δύση του ηλίου και καθώς θα πέφτει το σκοτάδι- αν δεν έχει σύννεφα – ο Κρόνος θα φαίνεται πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία. Αν μάλιστα διαθέτετε κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα δείτε σίγουρα και τους δορυφόρους του Δία (δορυφόροι Γαλιλαίου) και θα πάρετε μια γεύση από τους δακτυλίους του Κρόνου.

Oι θέσεις των Δία-Κρόνου και δορυφόρων στις 19/12-20/12-21/12, λίγο μετά τις 6:15 μ.μ. (https://stellarium-web.org/)


Μια χτεσινή φωτογραφία των δύο πλανητών από το twitter:

Jupiter and Saturn getting mighty close now! I think I even got one of Saturn’s moons in here. Single-frame Nikon dSLR shot, 600mm crop. pic.twitter.com/oMyWCccxv3



Τα σπάνια περιοδικά «ραντεβού» των δύο μεγάλων αέριων πλανητών οφείλονται στις αταίριαστες τροχιές τους. Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται σχεδόν 12 γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά περί τον Ήλιο, ενώ ο Κρόνος σχεδόν 30. Επιπλέον, οι δύο γίγαντες κινούνται σε τροχιές με διαφορετική κλίση πέριξ του μητρικού μας άστρου, κάτι που επίσης καθιστά πιο δύσκολη τη σύζευξη τους.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά την Μεγάλη Σύζευξη στις 21 Δεκεμρίου 2020 ΕΔΩ:


πηγή: https://www.amna.gr/home/article/514737/Xekina-episima-o-cheimonas-ti-Deutera-me-ti-megaluteri-nuchta-tou-chronou–pou-tha-sumpesei-me-to-spanio-ouranio-fili-Dia-kai-Kronou




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου