Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η βιταμίνη D3 μπορεί να επιδιορθώσει το καρδιαγγειακό σύστημα




Η βιταμίνη D3 ή αλλιώς χοληκαλσιφερόλη μπορεί να αποκαταστήσει την βλάβη που έχει προκληθεί στο καρδιαγγειακό σύστημα από διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Nanomedicine.

H χοληκαλσιφερόλη, ως υποτύπος της βιταμίνης D, παράγεται από το ίδιο μας το δέρμα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, ενώ υπάρχει και σε ορισμένες τροφές, όπως τα ψάρια, το τυρί και τα αβγά, καθώς και ως συμπλήρωμα διατροφής.

«Γενικά η βιταμίνη D3 σχετίζεται με τα οστά. Όμως, τα τελευταία χρόνια κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D3», εξηγεί ο καθηγητής Ταντεους Μαλινσκι από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι, «αυτό δεν σημαίναι ότι η ανεπάρκεια της χοληκαλσιφερόλης προκαλεί έμφραγμα, αλλά σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο».

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα μοναδικό σύστημα μέτρησης με νανοαισθητήρες για να μελετήσουν την επίπτωση της βιταμίνης D3 σε μεμονωμένα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία παίζουν ζωτικό ρυθμιστικό ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μια σημαντική διαπίστωση από αυτή την μελέτη είναι ότι, η βιταμίνη D3 είναι ένας ισχυρός διεγέρτης του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του λειτουργεί ως μείζον σηματοδοτικό μόριο στη ρύθμιση της αιματικής κυκλοφορίας και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, η βιταμίνη D3 μειώνει σημαντικά και τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στο καρδιαγγειακό.


Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η μελέτη δείχνει πως η χοληκαλσιφερόλη μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν προκληθεί στο καρδιαγγειακό σύστημα από διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση, ενώ επίσης μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος.

«Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά συστήματα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των βλαβών στα καρδιαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, και η βιταμίνη D3 μπορεί να το κάνει αυτό», σημειώνει ο καθηγητής Μαλινσκι.

«Πρόκειται για μια ανέξοδη λύση επιδιόρθωσης του καρδιαγγειακού συστήματος αφού δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάποιο νέο φάρμακο», προσθέτει.

Μαίρη Μπιμπή



πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου