Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ποια μεσογειακά βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;




Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση βοτάνων ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού μας, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο που βάλλεται από ιούς. Αυτό υποστηρίζει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρι, παρθένο ελαιόλαδο. Ποια είναι όμως τα βότανα, που συμπληρώνουν την αμυντική ασπίδα;
Όπως επισημαίνει η γιατρός, υπάρχουν 3 μεσογειακά βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προληπτική βάση κατά τη διάρκεια του χειμώνα – εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες – δυσανεξίες. Αυτά είναι:
Δίκταμος (2 μερίδες την εβδομάδα)
«O δίκταμος είναι βότανο, που φυτρώνει σε πλαγιές και φαράγγια της Κρήτης. Σήμερα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως για τον αρωματισμό των τροφίμων. Στον αρχαίο κόσμο και κατά τον Μεσαίωνα ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη η χρήση του σε λοιμώξεις.
Ο δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, ουρσολικό οξύ και αιθέρια έλαια που, σύμφωνα με μελέτες, προσφέρουν αντιμιτωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντισηπτική δράση του δίκταμου αφορά στον σταφυλόκοκκο, στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σε ιούς, πρωτόζωα, είδη μυκήτων.
Φασκόμηλο (3 μερίδες την εβδομάδα)
Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά είναι ενδημικό βότανο της Μεσογείου, στο οποίο η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει ανακαλύψει μια ποικιλία βιοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών (1,8-κινεόλη, καμφορά, βορνεόλη, οξικό βορνύλιο, καμφένιο, λιναλοόλη, α- και β-καρυοφυλλένιο κ.ά.). Αυτές οι ουσίες εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.



Αλθαία (2 μερίδες την εβδομάδα)
Η αλθαία έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2.000 χρόνια στη διατροφή και για ιατρική χρήση. Αυτό αντανακλάται και στην ονομασία που της έδωσαν Έλληνες και Λατίνοι, η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλθω», που σημαίνει «θεραπεύω».
Η αλθαία χρησιμοποιείται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη σε πληγές, προβλήματα βήχα, λοιμώξεις. Η αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται στη δραστική ουσία mucilage, η οποία – αναμιγνυόμενη με νερό – σχηματίζει μια προστατευτική γέλη που καταπραΰνει τους ερεθισμένους βλεννογόνους. Αυτή η ουσία συντελεί και στην ορθή ρύθμιση του βάρους, διότι δημιουργεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.
H δραστικότητα της ρίζας της αλθαίας είναι ισχυρότερη από τη δραστικότητα του υπόλοιπου φυτού».
bimag


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου