Οι θάνατοι που αποδίδονται στη νόσο Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν κατά 50% και πλέον από το 1999 μέχρι το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξησή τους, αντανακλώντας τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σημείωσαν αμερικανοί επιστήμονες.
Επιπλέον, μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ πεθαίνουν στα σπίτια τους και όχι σε νοσοκομεία ή κλινικές, όπως αναφέρει έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Το Αλτσχάιμερ είναι η έκτη σημαντικότερη αιτία θανάτου στη χώρα αυτή, με το 3,6% του συνόλου των θανάτων να αποδίδονται στη νόσο, τονίζεται στην έκθεση.
Οι ερευνητές προέβλεπαν εδώ και καιρό την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς όλο και περισσότερα μέλη της λεγόμενης γενιάς των «μπέιμπι μπούμερς» (σ.σ. άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 ως τις αρχές του 1960) περνούν τα 65 τους χρόνια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο, η οποία συνδέεται με την ηλικία. Ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ από 65 ετών και πάνω που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 13,8 εκατομμύρια περί το 2050.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια εγκεφαλοπάθεια η οποία αργά αλλά σταθερά κλέβει από τους ασθενείς την ικανότητα να σκέφτονται και να αυτοεξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με την έκθεση ερευνητών των CDC και του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Τζόρτζια (GSU), το 2014 από τη νόσο Αλτσχάιμερ πέθαναν στις ΗΠΑ 93.541 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 54,5% από το 1999.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ποσοστό των ανθρώπων που απεβίωσαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ενώ νοσηλεύονταν σε κάποιου είδους ιατρικές εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον, στο 6,6% το 2014, από 14,7% το 1999.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ και πέθαναν στο σπίτι αυξήθηκε στο 24,9% το 2014, από 13,9% το 1999.
Η απότομη αύξηση των θανάτων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων στα σπίτια, σημαίνουν πως πιθανότατα αυξάνεται ραγδαία το βάρος για τα μέλη των οικογενειών τους και άλλους που προσφέρουν βοήθεια στους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα υποδεικνύει πως αυτοί οι άνθρωποι θα ωφελούνταν από υπηρεσίες όπως κέντρα προσωρινής φροντίδας και εξατομικευμένης αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η βασική αιτία άνοιας στις ΗΠΑ και πλήττει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οι ασθενείς αναμένεται να φθάσουν τα 13,8 εκατομμύρια πολιτών από 65 ετών και πάνω περί το 2050.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου