Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του.
Ο δρ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων και ένας από τους ανθρώπους που επηρέαζε όσο κανένας άλλος την διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι γεωπολιτικές αναλύσεις του ήταν πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, πολύ ακριβείς και ιδιαίτερα “προφητικές”, αφού ο ίδιος βρισκόταν πάντα στην καρδιά των κέντρων αποφάσεων. Οι υψηλές διασυνδέσεις του και η ικανότητα του ώθησαν τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, το 1973, να ζητήσει από τον καθηγητή να διοργανώσει ένα κλαμπ κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματιών από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών πόλων. Έτσι γεννήθηκε η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission) της οποίας τα 350 περίπου μέλη και οι προσκεκλημένοι τους συναντώνται κάθε φθινόπωρο εκ περιτροπής στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Η Τριμερής Επιτροπή περιλαμβάνει τρεις περιφερειακές υποεπιτροπές (αμερικανική, ευρωπαϊκή, ιαπωνική) που συναντώνται χωριστά μία φορά τον χρόνο η ευρωπαϊκή συναντήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1999. Η Ελλάδα άργησε πολύ να συμμετάσχει στην Τριμερή Επιτροπή.
Από τον διεθνή χώρο «τραϊλατεραλιστές» είναι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Κλίντον, ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Ντόιτς, ο Χόλμπρουκ, ο Κίσινγκερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν.
Η Τριμερής Επιτροπή κατηγορείτο ότι ανέβαζε κυβερνήσεις, λ.χ. ότι ο Ροκφέλερ και ο Μπρεζίνσκι αποφάσισαν να προωθήσουν τον Τζίμι Κάρτερ στον Λευκό Οίκο το 1976. Σήμερα η επιτροπή θεωρείται ότι βρίσκεται σε παρακμή και ότι τη συντηρούν κυρίως οι Ιάπωνες. Πρόσφατα έκανε ανοίγματα στο Μεξικό και στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ την ανακάλυψαν και οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.
Στο επίκεντρο της προσοχής του βρισκόταν πάντα ο έλεγχος των πληθυσμών και ο μέγας φόβος του ήταν η μαζική αφύπνιση. Αυτή που θα στεκόταν ως εμπόδιο στην επιβολή της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.
Κάποτε, έχει πει, ήταν ευκολότερο να ελέγξεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους από το να τους σκοτώσεις. Σήμερα, είναι είναι ευκολότερο να σκοτώσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους από το να τους ελέγξεις.
Ωστόσο γι’ αυτό το “πρόβλημα”, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι τη δεκαετία του ’70 ανακοίνωσε ότι η λύση έχει βρεθεί κι έχει ήδη δρομολογηθεί. Στο σύγγραμμα του Between Two Ages, εξηγεί πως η Τεχνολογία θα μπορέσει να ελέγξει τους πληθυσμούς, σε βάρος του περιβάλλοντος και παρά τις αντιρρήσεις κάποιων
Από τις κορυφαίες απαντήσεις του θεωρείται κι εκείνη σχετικά με το ποιο θα είναι το επίσημο όργανο της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Απάντησε ότι “προς το παρόν” δεν χρειαζόμαστε κάποιο άλλο, έχουμε τον ΟΗΕ!
Γεγονός είναι ότι ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι ήταν άριστος γνώστης της διεθνούς πολιτικής σκηνής αλλά και του παρασκηνίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου