Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΝΟΣΟ Κρόνος απέκτησε πολλά παιδιά από τη Ρέα: την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα, αλλά τα κατάπιε όλα τη στιγμή που γεννήθηκαν, αφού είχε μάθει από τη Γαία και τον Ουρανό ότι ο γιος του θα τον ανατρέψει, όπως ο ίδιος είχε ανατρέψει τον δικό του πατέρα.

Όταν ο Δίας ήταν έτοιμος να γεννηθεί, η Ρέα ζήτησε από τη Γαία να επινοήσει ένα σχέδιο για να τον σώσει, έτσι ώστε ο Κρόνος να τιμωρηθεί για τις πράξεις του ενάντια στον πατέρα του Ουρανό και τα παιδιά του.

Η Ρέα γέννησε το Δία στο Δικταίο Άντρο της Κρήτης, παραδίδοντας στον Κρόνο μια πέτρα τυλιγμένη στα σπάργανα, την οποία κατάπιε.

Η Ρέα έκρυψε τον Δία σε μια σπηλιά στο όρος Ίδη της Κρήτης. Κουρήτες-στρατιώτες χόρευαν, φώναζαν και χτυπούσαν τα δόρατα στις ασπίδες τους έτσι ώστε ο Κρόνος να μην ακούσει το κλάμα του μωρού.

Το βρέφος τράφηκε με το γάλα μιας κατσίκας της Αμάλθειας. Αργότερα, σαν έγινε ο Δίας βασιλιάς των θεών την τίμησε ιδιαίτερα.


Την έκανε άστρο να λάμπει στον ουρανό , φόρεσε το δέρμα της και το έκανε απρόσβλητη ασπίδα στον πόλεμο με τους Τιτάνες την περίφημη «αιγίδα», και το κέρατο της Αμάλθειας έγινε σύμβολο αφθονίας.

Ο Δίας μετά την ενηλικίωση του ανάγκασε τον Κρόνο να εμέσει πρώτα την πέτρα και στη συνέχεια τα αδέλφια του, με την αντίστροφη σειρά της κατάποσης.

Αυτή την πέτρα ο Δίας την πήρε και την έστησε στον Παρνασσό , στο Μαντείο των Δελφών, για να θαυμάζουν και προσκυνούν οι άνθρωποι πάντα τη δύναμη του.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛOΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ

ΠΗΓΕΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ , τόμος 2ος, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ. WIKIPAIDEIA

ΠΗΓΗ

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου