Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

"Διάσωση" με ταχύτητες Μνημονίου: 18 ώρες θα χρειαστεί η Φ/Γ "Ναυαρίνο" για να φτάσει το Norman Atlantic!





Στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται όλες οι ελπίδες για διάσωση των επιβαινόντων στο πλοίο Norman Atlantic που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας.

Ήδη μια μεγάλη δύναμη από εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας σπεύδουν προς την περιοχή, ενώ δυστυχώς η εγκατάλειψη του Ιονίου Πελάγους από το Πολεμικό Ναυτικό από άποψη πλοίων επιφανείας λόγω των περικοπών του Μνημονίου δεν επιτρέπει την ταχεία μετάβαση πλοίων επιφανείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά φρεγάτα (F461) "Ναυαρίνο", ο πρωταγωνιστής των Ιμίων, θα χρειαστεί 18 ώρες για να φτάσει στην περιοχή,καθώς μόλις απέπλευσε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας!

Παλαιότερα υπήρχαν πλοία του ΠΝ στη Ναυτική Διοίκηση Πάτρας και στην Ηγουμενίτσα, ενώ γενικά το Ιόνιο, από τότε που τα τουρκικά υποβρύχια ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη ναυτική αλβανική βάση του Δυρραχίου, έχει καταστεί θαλάσσιος χώρος υψηλής στρατηγικής σημασίας για τον οποίο όμως απλά δεν επαρκούν τα κονδύλια για να φυλαχθεί επαρκώς από το ΠΝ...

Από τον Μάρτιο του 2010 όταν το τουρκικό υποβρύχιο «Ντολουνάι» (Dolunay) αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αλβανία,η βάση χρησιμοποιείται συστηματικά από τα τουρκικά υποβρύχια.

Πάντως η δύναμη που έχουν διαθέσει οι ΕΔ σε αεροπορικά μέσα είναι ισχυρή:
2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ
3 Ε/Π ΑΒ-205 της ΠΑ
2 Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ
1 A/Φ C-130 της ΠΑ
2 E/Π ΝΗ 90 του ΣΞ
2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) του ΣΞ

Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ επιβαίνει σε E/Π SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ ("ΔΑΝΙΟΛΟΣ") και 1 ΠΓΥ ("ΑΞΙΟΣ") από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ στο Κοτρώνι.

Πλέον των παραπάνω, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.

Ομως, εξαιτίας των συνθηκών τα ελικόπτερα δεν μπορούν να συνδράμουν, αλλά κάνουν διαδοχικές προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο.

Αυτή την ώρα κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση του Ακτίου ακόμη δύο ελικόπτερα του στρατού τύπου NH-90. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ελικόπτερα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο.

Από αυτούς οι 42 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν.

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.

Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο.

Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η διάσωση από αέρος η οποία τώρα είναι αδύνατη λόγω των σφοδρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό. Στο πλοίο όμως παραμένουν εγκλωβισμένα πολλά άτομα ακόμη.

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά. Ομως, η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχή αλλά και ο καπνός κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις δραματικές ώρες που ζουν.

Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Παράλληλα, σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από τον αέρα, για να διαπιστωθεί μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα οκτώ παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Το Cruise Europa όμως δεν μπόρεσε να πλησιάσει λόγω της κακοκαιρίας και τώρα δεν μπορούν καν να ανεβάσουν τη βάρκα στο δικό τους πλοίο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.

Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βαρελάκια σωσίβια που βρίσκονται στο πλοίο, όμως οι επιβάτες, που φοράνε όλοι ατομικά σωσίβια, αρνούνται να ανέβουν σε αυτά λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια που έριξε το πλήρωμα στη θάλασσα παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.

Στην περιοχή έχουν φτάσει και δύο ρυμουλκά ανοιχτής θαλάσσης από Κέρκυρα και Πύλο. Για να ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης, ωστόσο, χρειάζεται άδεια από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Πρόβλεψη καιρού στην περιοχή μέχρι το απόγευμα: 8-9 μποφόρ νότιοι άνεμοι
κατάσταση θάλασσας κυματώδης, νοτιάς με ριπές.

Δύο εγκλωβισμένοι στη «γλίστρα»

Πριν από λίγη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων έφτασαν οι πληροφορίες για δύο επιβάτες που είναι εγκλωβισμένοι. Το Super Puma που βρίσκεται στο σημείο τους εντόπισε εγκλωβισμένους στη «γλίστρα» του πλοίου, καθώς προσπάθησαν να βγουν με αυτό τον τρόπο από το πλοίο, και γίνεται σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα γίνει η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

«Προσευχηθείτε για εμάς»

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν... Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Και πυροσβεστικό σκάφος

Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».






defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου