Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Το Κράκεν δεν ήταν μύθος! Νέες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του τρόμου των θαλασσών






Στην Σκανδιναβική μυθολογία, το Κράκεν, ήταν ένα γιγάντιο θαλάσσιο πλάσμα, που υποτίθεται ότι είχε μήκος ένα μίλι, τρεφόταν με φάλαινες.



Σύμφωνα με αυτούς του μύθους, το αποτρόπαιο πλάσμα αναδυόταν από τις αβύσσους της θάλασσας, κολυμπώντας με τα τεράστια πλοκάμια του.

Μορφολογικά περιγράφεται σαν ένα τεράστιο χταπόδι, που μπορούσε να καταβροχθίσει ολόκληρα πλοία.

Οι πρώτες αναφορές στο Κράκεν απαντώνται σε ένα Ισλανδικό έπος του 13ου αιώνα, αλλά πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία που προκύπτουν με την εύρεση ενός απολιθώματος, που πιθανόν να σχετίζεται με τον σκανδιναβικό θρύλο.





Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ancient Origins, πριν από δύο χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός μεγάλου θαλάσσιου ερπετού, που έφεραν παράξενα στίγματα, και κατά τους ερευνητές ενδεχομένως να προκλήθηκαν από κάποιο τεράστιο κεφαλόποδο, σαν αυτό που περιγράφουν οι μύθοι του Κράκεν.




Παρά το γεγονός ότι τα αρχικά συμπεράσματα των ερευνητών δέχθηκαν κριτικές από τον ακαδημαϊκό κόσμο, ο παλαιοντολόγος καθηγητής ΜcMenamin, πιστεύει ότι νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την θεωρία, ότι κάποτε τεράστια καλαμάρια και χταπόδια κυριαρχούσαν στους ωκεανούς.






Η αρχική ανακάλυψη του 2011, αποτελούταν από τα απολιθωμένα οστά ενός ιχθυόσαυρου, τεράστιου θαλάσσιου δεινόσαυρου, που λυμαινόταν τις θάλασσες πριν από 250 εκ χρόνια.

Τα οστά αυτά παρουσίαζαν ανωμαλίες, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν πως παρά το τεράστιο μέγεθος του προϊστορικού θηρευτή, υπήρχε κάποιος μεγαλύτερος κυνηγός στις αρχαίες θάλασσες, που πιθανόν να τρεφόταν με ιχθυόσαυρους και άλλα μεγάλα θαλάσσια ερπετά.






Τα παράξενα σημάδια στα οστά του ερπετού φανέρωναν ότι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του ήταν μια επίθεση από κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν αυτή την θεωρία, καθώς ανάμεσα τους είναι μέρος του γιγάντιου στόματος-ράμφους, ενός κυκλώπειου αρχαίου χταποδιού, καθώς και νέα οστά που φαίνεται να έχουν σημαδευτεί από τις αδηφάγες βεντούζες των πλοκαμιών του.







 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου