Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Tροφές που διατηρούν την υγεία του εντέρου


Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα, σιτίζετε περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που θεωρούν το έντερο και τα άλλα όργανά σας «σπίτι» τους. Αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή σας.
Την τελευταία δεκαετία μια πλειάδα από έρευνες και αναλύσεις έχουν εξηγήσει πώς τα μικρόβια που ζουν μέσα μας επηρεάζουν την υγεία μας, το βάρος ακόμα και τη διάθεσή μας. Εχουμε μάθει πως η εντερική χλωρίδα έχει αντίκτυπο στο πώς επεξεργαζόμαστε τις τροφές, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και διαδραματίζει ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια αυτά δεν είναι παθητικά μέσα στο πεπτικό σύστημα. Εχουν την ικανότητα να σπάνε τα υπολείμματα των τροφών και να τα μετατρέπουν σε χρησιμοποιήσιμες πηγές ενέργειες, να συνθέτουν βιταμίνες, να παραγκωνίζουν τα παθογόνα βακτήρια και να παράγουν μόρια που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Περίπου 1.000 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη κατοικούν στα έντερά μας και ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό εντερικό «δακτυλικό αποτύπωμα» μικροβίων που αποτελείται από διαφορετικά είδη σε διαφορετικές αναλογίες. Πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, η ηλικία, ο τρόπος γέννησης (κολπική ή καισαρική τομή) μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μικροβιώματός μας και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η διατροφή.

Πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει το έντερό μας

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σημαντικές διαφορές μεταξύ των βακτηριακών προφίλ των μωρών που θηλάζουν και εκείνων που πίνουν βρεφικό γάλα. Το μικροβίωμά μας υποβάλλεται σε μία ακόμα δραματική αλλαγή όταν εισάγεται για πρώτη φορά στον οργανισμό στερεά τροφή και μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των δύο-τριών ετών, έχει μεταμορφωθεί σε ένα μοτίβο που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το ενήλικο έντερο. Διαφορετικά είδη βακτηρίων ευδοκιμούν σε διάφορα τρόφιμα και έτσι ό,τι τρώμε μεταβάλλει το εντερικό μας… μακιγιάζ. Για παράδειγμα η έρευνα δείχνει ότι η τυπική δυτική διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος, έχει συσχετιστεί με μια μεγαλύτερη αναλογία από βακτήρια που ανήκουν στο γένος των βακτηριοειδών. Μία υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες όπως αυτή που καταναλώνουν παραδοσιακά οι αγροτικοί πληθυσμοί, έχει συσχετιστεί με υψηλότερη αναλογία βακτηρίων Prevotella.
Το πεδίο της έρευνας του μικροβιώματος είναι ακόμα σε νηπιακή ηλικία κι έτσι παρά τα όσα έχουν ανακαλύψει, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι ορίζει ένα υγιές πρότυπο εντέρου, ούτε καν αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η έρευνα υποστηρίζει πως από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει πως η μεγαλύτερη ποικιλία μοναδικών βακτηριακών στελεχών που υπάρχουν στο έντερο μπορεί να είναι προστατευτική. Η χαμηλή ποικιλομορφία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την καρδιακή νόσο και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διατηρεί κανείς μια ευεργετική κοινότητα βακτηρίων του εντέρου, όπως επίσης η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα.

Δώστε ώθηση υγείας στο έντερό σας

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για τη δημιουργία νέων βακτηριακών στελεχών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να δεσμευτεί για περισσότερο χρόνο σε μια υγιεινή διατροφή όπου θα καταναλώνει τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αν θέλει να βελτιώσει μόνιμα τον πλούτο της μικροβιακής κοινότητας του εντέρου του. Ευτυχώς, η κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής είναι σύμφωνη με τις γενικές συστάσεις υγιεινής διατροφής και συνδέεται με πολλά άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων της χοληστερόλης, της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, του μειωμένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω κάποιες διατροφικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να θρέψετε ένα πιο σύνθετο εντερικό περιβάλλον, τροφοδοτώντας ευεργετικά τα βακτήρια:

• Φάτε μια ευρεία ποικιλία φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάθε μέρα, όπως λαχανικά, φρούτα, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

• Ενσωματώστε στη διατροφή σας προβιοτικές τροφές. Οι προβιοτικές τροφές είναι πλούσιες στους τύπους των φυτικών ινών που ωφελούν τα βακτήρια και τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν. Τέτοιου είδους τροφές είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το λάχανο, τα φασόλια, οι φακές, το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρώμη και οι μπανάνες.

• Απολαύστε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Παρόλο που αυτές οι τροφές δεν είναι απαραίτητα προβιοτικά, εντούτοις μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Το γιαούρτι είναι μια εύκολη επιλογή ωστόσο υπάρχουν κι άλλες όπως τα τουρσιά και το λάχανο τουρσί.


medinova

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου