Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Βρωμόχορτο (χωνί των Αγγέλων): ένα επικίνδυνο είδος...



Το βρωμόχορτο (Datura stramonium) ή χωνί των Αγγέλων, με πικρή και δυσάρεστη γεύση που προκαλεί ναυτία, έχει άνθη σε σχήμα τρομπέτας και με αγκαθωτούς καρπούς. Είναι αυτοφυές είδος της Αμερικής, που όμως πλέον έχει κοσμοπολίτικη εξάπλωση, όπως και στην Ελλάδα. Είναι παραισθησιογόνο, και για αυτό χρησιμοποιήθηκε από Ινδιάνους σε τελετές ενηλικίωσης, ενώ είναι και ισχυρά δηλητηριώδες και έχει προκαλέσει θανάτους, ακόμα και στην Ελλάδα (μπερδεύεται πολλές φορές με κοινά χόρτα που γίνονται σαλάτα...).

Χημικά περιέχει κάποιες ουσίες με έντονες αντιχολινεργικες ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες είναι υοσκυαμίνη και σκοπολαμίνη. Το βρωμόχορτο είναι γνωστό για τις επικίνδυνες ιδιότητες του. Σε περίπτωση κατανάλωσης της τα συμπτώματα είναι: ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο, ξηροστομία και ξηροφθαλμία, ρινορραγία και απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται παραισθησιογόνα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραία, για αυτό και χωνί των "Αγγέλων". Όπως σχεδόν όλα τα δηλητηριώδη είδη, η D. stramonium έχει και θεραπευτική αξία (στην οφθαμολογία, στην αναισθησιολογία, στις καρδιακές και γαστρεντερικές παθήσεις, για αναπνευστικά προβλήματα).

Τελετή ενηλικίωσης με παραισθήσεις των Ινδιάνων Algonquin


Στην ινδιάνικη φυλή των Algonquin η μετάβαση στην ενήλικη ζωή περιλαμβάνει το ολοκληρωτικό σβήσιμο των παιδικών αναμνήσεων. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ενός πολύ ισχυρού παραισθησιογόνου, που ονομάζεται "wysoccan", το οποίο έχει σαν βάση του το Datura stramoniun που θεωρείται 100 φορές πιο δυνατό από το LSD! Τα αγόρια της φυλής αναγκάζονται να παραμένουν κλεισμένα σε ένα κλουβί για 20 ημέρες και να καταναλώνουν το παραισθησιογόνο. Στόχος του τελετουργικού ήταν η οριστική διαγραφή των αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας, ώστε να μπορέσει το αγόρι να προχωρήσει καθαρός στη ζωή του ως άντρας. Το φάρμακο ήταν τόσο δραστικό που δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιο από τα παιδιά δηλητηριαζόταν και πέθαινε. Όσα αγόρια επιζούσαν, βίωναν ακραίες ψευδαισθήσεις και απώλεια μνήμης σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσαν να μιλήσουν, ούτε καν να αναγνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν κάποιες από τις αναμνήσεις παρέμεναν, τότε το παιδί επαναλάμβανε το ακραίο τελετουργικό.



Πηγές, Πληροφορίες, Άρθρα

http://en.wikipedia.org/wiki/Datura_stramonium [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://www.geocities.com/SunsetStrip/Palladium/8237/grdrugs.html [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/thorna12.html [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://www.missouriplants.com/Bluealt/Datura_stramonium_page.html [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://purpleslinky.com/trivia/science/20-deadliest-plants-on-the-planet [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://www.gardensandplants.com/gr/plant.aspx?plant_id=1089 [Πρόσβαση 10/7/2015]

http://happyworld.gr/ [10/9/2015]

http://mde-didaktiki.biol.uoa.gr/mde4/lagoudakis/datura_stramonium_l.htm [Πρόσβαση 10/7/2015]

Τραγική κατάληξη συλλογής χόρτων, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν βρωμόχορτα: http://www.paratiritis-news.com/?p=46436#/ms-9/2



Κείμενο Μιχάλης Μπακομήτρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου