Η σπουδαιότητα των βιταμινών για τον οργανισμό μας..
Τι είναι οι βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και η λήψη τους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη λόγω του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει.
Πώς λειτουργούν
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμόύ. Μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των μακροδιατροφικών συστατικών (πρωτείνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.
Πολύ σημαντικές είναι και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες πολλών βιταμινών οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση έναντι των οξειδώσεων. Παράλληλα πολλές βιταμίνες είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει η απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου.
Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E, & K οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε λιπαρές τροφές μια και είναι απαραίτητη η παρουσία λίπους προκειμένου να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύονται και κυρίως στο συκώτι όταν λαμβάνονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται. Οταν η πρόσληψη είναι πολύ μεγάλη οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και κυρίως οι Α και η D μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Μεγάλες δόσεις από αυτές τις βιταμίνες είναι τοξικές.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και οι βιταμίνη C. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, σε σημαντικές ποσότητες και όταν αυτές λαμβάνονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται η περίσσεια αποβάλλεται στα ούρα. Για τη διατήρηση λοιπόν της καλής υγείας, θα πρέπει ο οργανισμός να λαμβάνει τακτικά επαρκείς ποσότητες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
Πίνακας τροφών – Βιταμίνες
Ακόρεστα λιπαρά οξέα: Φυτικά έλαια και ηλιόσποροι.
Ασβέστιο: Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά με πράσινα φύλλα, οστρακοειδή και μελάσσα.
Βιοτίνη: Κρόκοι αυγών, συκώτι, μη-αποφλοιωμένο ρύζι, μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, σαρδέλες και όσπρια.
Βιοφλαβονοειδή: Εσπεριδοειδή φρούτα, μαύρες σταφίδες και buckwheat.
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή φρούτα, καρποί τριαντάφυλλου, κεράσια acerola, σπόροι alfalfa, βλαστάρια, cantaloupe, φράουλες, μπρόκολο, ντομάτα και πράσινες πιπεριές.
Βιταμίνη D: Σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, μανιτάρια shiitake, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, κρόκοι αυγών και οργανικό κρέας.
Βιταμίνη Α: Συκώτι, αυγά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Β-1: Μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, μελάσσα από blackstrap, μαύρο ρύζι, οργανικά κρέατα και κρέατα, ψάρι, πουλερικά, κρόκοι αυγών, όσπρια και καρύδια.
Βιταμίνη Β-12: Οργανικά κρέατα, ψάρια, χοιρινό, αυγά, τυρί, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Β-2: Μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, μελάσσα από blackstrap, οργανικό κρέας, κρόκοι αυγών, όσπρια και καρύδια.
Βιταμίνη Β-6: Κρέατα και οργανικά κρέατα, πλήρη δημητριακά, μαγιά μπύρας, μελάσσα από blackstrap, σπόροι σιταριού, όσπρια και λαχανικά με πράσινα φύλλα.
Βιταμίνη Ε: Έλαια ψυχρής συμπίεσης, αυγά, φύτρα σιταριού, οργανικό κρέας, μελάσσα, γλυκοπατάτες και λαχανικά με φύλλα.
Βιταμίνη Κ: Λαχανικά με πράσινα φύλλα, κρόκοι αυγών, έλαιο safflower, μελάσσα από blackstrap, κουνουπίδι και σόγια.
Θείο: Ψάρια, κόκκινες καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι, αυγά, κρέας, λάχανο, βλαστάρια Βρυξελλών και ραπανάκια.
Ινοσιτόλη: Πλήρη δημητριακά, εσπεριδοειδή φρούτα, μαγιά μπύρας, μελάσσα, κρέας, πλήρες γάλα, καρύδια και λαχανικά.
Ιώδιο: Θαλασσινά, φύκια και ιωδισμένο αλάτι.
Κάλιο: Άπαχο κρέας, πλήρη δημητριακά, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια και ηλιόσποροι.
Κοβάλτιο: Οργανικό κρέας, στρείδια, μύδια, πουλερικά, πλήρες γάλα, πράσινα λαχανικά και φρούτα.
Λίπη: Βούτυρο, μαργαρίνη, φυτικά έλαια, λίπη κρεάτων, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια και σπόροι.
Μαγγάνιο: Πλήρη δημητριακά, λαχανικά με πράσινα φύλλα, όσπρια, καρύδια, ανανάς και κρόκοι αυγών.
Μαγνήσιο: Θαλασσινά, πλήρη δημητριακά, σκούρα πράσινα λαχανικά, μελάσσα και καρύδια.
Μόλυβδος: Όσπρια, πολύσπορα δημητριακά, πλήρες γάλα, νεφρά, συκώτι και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Νάτριο: Θαλασσινά, επιτραπέζιο αλάτι, σκόνη ψησίματος, μαγειρική σόδα, σέλινο, επεξεργασμένες τροφές και προϊόντα πλήρους γάλακτος.
Νιασίνη: Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, μαγιά μπύρας, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυστίκια και πίτουρο ρυζιού.
Πανγκαμικό οξύ (Pangamic acid): Μαγιά μπύρας, μισοψημένες μπριζόλες, μαύρο ρύζι, ηλιοτρόπιο, κολοκύθα και σπόροι σουσαμιού.
Παντοθενικό οξύ: Οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, κρόκοι αυγών, όσπρια, πλήρη δημητρακά, σπόροι σιταριού και σολομός.
Παρα-αμινο-βενζοικό οξύ (PABA): Οργανικό κρέας, σπόροι σιταριού, γιαούρτι, μελάσσα και λαχανικά με πράσινα φύλλα.
Πρωτείνες: Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα σόγιας και πλήρη δημητριακά.
Σελήνιο: Τόνος, ρέγγα, μαγιά μπύρας, σπόροι σίτου, πίτουρο, πλήρη δημητριακά και σπόροι σουσαμιού.
Σίδηρος: Οργανικό κρέας και κρέας, αυγά, ψάρια, πουλερικά, μελάσσα από blackstrap, χυμός από κεράσια, πράσινα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα.
Υδατάνθρακες: Πλήρη δημητριακά, ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, φρούτα και λαχανικά.
Φολικό οξύ: Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, ρίζες/βολβοί, πλήρη δημητριακά, στρείδια, σολομός και πλήρες γάλα.
Φώσφορος: Ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια και πολύσπορα δημητριακά.
Χαλκός: Οργανικό κρέας, θαλασσινά, καρύδια, όσπρια, μελάσσα και σταφίδες.
Χολίνη: Κρόκοι αυγών, οργανικό κρέας, μαγιά μπύρας, σπόροι σιταριού, σόγια, ψάρια και όσπρια.
Χρώμιο: Μέλι, σταφύλια, σταφίδες, αραβοσιτέλαιο, μύδια, πολύσπορα δημητριακά και μαγιά μπύρας.
Ψευδάργυρος: Σπόροι κολοκυθιού, ηλιόσποροι, θαλασσινά, οργανικό κρέας και κρέας, μανιτάρια, μαγιά μπύρας, σόγια, στρείδια, ρέγγες, αυγά και σπόροι σίτου.
Vitamin A:
Σημαντική για υγιή μάτια, δέρμα, μαλλιά, οστά, δόντια και μυϊκές μεμβράνες των αναπνευστικών, πεπτικών και ουροδόχων οδών.
Vitamin B1 (Thiamine):
Σημαντική για την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, την διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού συστήματος και για διάφορες άλλες μεταβολικές λειτουργίες. Επίσης, είναι απαραίτητη για την φυσιολογική όρεξη και ανάπτυξη.
Vitamin B2 (Riboflavin):
Συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των ματιών και της εσωτερικής επένδυσης της μύτης και του λαιμού. Βοηθά επίσης, στο σχηματισμό των ενζύμων του συκωτιού και στη φυσιολογική λειτουργία του διανοητικού και μυϊκού συστήματος.
Vitamin B3 (Niacin or nicotinic acid):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του διανοητικού, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των στεροϊδών. Είναι απαραίτητη για την καλή κυκλοφορία.
Vitamin B5 (Pantothenic acid):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορμονών του αδένα αδρεναλίνης και στο μεταβολισμό χοληστερόλης και λιπαρών οξέων. Απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και υγιές δέρμα. Θεωρείται από πολλούς σαν βιταμίνη “αντιστρες”. Απαιτείται για το σχηματισμό αντισωμάτων, την επούλωση πληγών και την ομαλή ανάπτυξη.
Vitamin B6 (Pyridoxine):
Απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές. Σημαντική για τον μεταβολισμό του λίπους και των αμινοξέων. Απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη διατήρηση ισορροπίας υγρών, υγιούς νευρικού συστήματος και εγκεφαλικής λειτουργίας.
Vitamin B12 (Cyanocobalamin):
Ανάπλαση του μυελού των οστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σύνθεση του DNA και υγιές νευρικό σύστημα. Η έλλειψη της αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη αναιμία μεταξύ των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που είναι εντελώς χορτοφάγοι, καθόσον συναντάται μόνο σε ζωϊκές τροφές. Η προύπαρξη κακοήθους αναιμίας, που εμποδίζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό, η χειρουργική αφαίρεση μέρους του στομάχου, ο ειλεός, ορισμένα βακτήρια που αναπτύσονται στο γαστρεντερικό σύστημα, η κακή διατροφή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία των ελκωμάτων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλούν το ανωτέρω είδος αναιμίας. Επιβάλλεται η χορήγησή της από συμπληρώματα διατροφής ή ορισμένα δημητριακά στο κουτί των οποίων αναγράφεται η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη. Το 30 percent των ανθρώπων μετά τα 50 έτη, αρχίζει σταδιακά να χάνει μέρος από τα υγρά του στομάχου που βοηθούν στην απορρόφηση από τον οργανισμό των βιταμινών. Η βιταμίνη Β12 όμως και μάλιστα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, δεν επηρεάζεται από τα οξέα του στομάχου και απορροφάται από τον οργανισμό εύκολα. Εάν το 30 percent των ανθρώπων που έχουν μειωμένη ποσότητα υγρών στο στομάχι δεν πάρουν εγκαίρως βιταμίνη Β12, υπάρχει η περίπτωση να αναπτύξουν κάποιο είδος αναιμίας, κάποια νευρολογική ασθένεια ή να χάνουν σταδιακά τη μνήμη τους και να εμφανίσουν κάποια νόσο στο αίμα.
Vitamin B Complex:
Ομάδα βιταμινών “Β” απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών, των εντερικών μυών και του συκωτιού. Τα ανιβιοτικά, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά χάπια και κάποια φάρμακα αυξάνουν την ανάγκη γι’ αυτές τις βιταμίνες.
Vitamin C:
Απαραίτητη για τη συντήρηση του κολλαγόνου, των οστών, των ούλων, των δοντιών και των τριχοειδών αγγείων. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκμετάλλευση του φυλικού οξέος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες-προστατεύει τις βιταμίνες Α και Ε. Συμμετέχει στην ανάπλαση των κυττάρων/ιστών. Βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ορμονών, του αδένα της αδρεναλίνης, στη συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.
Vitamin D:
Απαιτείται για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών, του δέρματος, της καρδιάς, των νεύρων και του θυροειδή.
Vitamin E:
Ισχυρό αντιοξειδωτικό, αποτρέπει την οξείδωση ορισμένων λιπών και βιταμινών. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θρόμβωσης του αίματος και στην ακεραιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού και του αναπαραγωγικού συστήματος και της υγιούς κατάστασης του δέρματος. Η D-άλφα τοκοφερόλη είναι η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Ε και κατακρατείται από τους ιστούς σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Vitamin K:
Βοηθά στην πήξη του αίματος και στην διατήρηση της υγείας των οστών.
Απο τα πιο συνηθισμένα και απο τα πιο χρήσιμα εκχυλίσματα βιταμινών , αμινοξέων, ή μέταλλα που μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα ή φαρμακεία… είτε σε μορφή κάψουλας είτε σε μορφή ταμπλέτας… ή ακόμα και ως βότανα..
Agnus Castus:
Ιθαγενές στην περιοχή της Μεσογείου και στη δυτική Ασία, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των ανωμαλιών της εμμήνου ρύσης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS και την ομαλοποίηση του κύκλου.
Alfalfa (Medicago sativa):
Ιθαγενές στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική. Θρεπτικό βότανο υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και μέταλλα.
Aloe Vrea:
Παγκοσμίως γνωστό φυτό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό του εντέρου, για σφριγηλή και νεανική επιδερμίδα και για τις αντιφλεγμονώδεις, προστατευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Alpha – Galactosidase:
Ενζυμικός ψευδομύκητας που διασπά με ασφαλή τρόπο τα υπολείμματα των υδατανθράκων, τα οποία δεν μπορούν να αφομοιωθούν φυσιολογικά από τον οργανισμό.
Alpha-lipoic acid:
Αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα καροτενοειδή των ιστών. Βοηθά στην ανακύκλωση των βιταμινών C και Ε.
Amino – Acids:
Δομικά στοιχεία πρωτεϊνών με συγκεκριμένες χρήσεις. Η βασική λειτουργία των περισσότερων αμινοξέων είναι η παροχή σημαντικού υλικού για την αντιγραφή του γεννετικού κώδικα, τη διαίρεση των κυττάρων και το σχηματισμό των μυών και των συνδετικών ιστών. Χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό με πολλούς τρόπους περιλαμβάνοντας ορμόνες, αντισώματα, ένζυμα, νευροδιαβιβαστές, ενδορφίνες, φορείς θρεπτικών συστατικών.
Amylase:
Είναι το πρωταρχικό πεπτικό ένζυμο που δρα επί των τροφών που έχουν ληφθεί από τον οργανισμό. Υπάρχει στο σίελο και στα παγκρεατικά και εντερικά υγρά. Διάφορες μορφές του ενζύμου αυτού διασπούν ορισμένους τύπους υδατανθράκων (από σάκχαρα ή άμυλο), όπως μαλτόζη, λακτόζη και σουκρόζη.
Aniseed:
Έχει αντι-παρασιτικές ιδιότητες. Έχει, επίσης, αντισπασμωδική δράση και συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των στομαχικών αερίων, της δυσπεψίας και των μυϊκών σπασμών.
Arginine:
Δεν θεωρείται απαραίτητη για τους περισσότερους ενήλικες. Έχει ουσιαστική συμβολή στην αποτοξίνωση από την αμμωνία. Πολλοί από τους βασικούς ιστούς του οργανισμού, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, χρειάζονται το συγκεκριμένο αμινοξύ κατά το στάδιο της δημιουργίας των.
Artemisia:
Θάμνος που ευδοκιμεί ευρέως στην Ευρώπη, την Β. Αφρική και τη Δ. Ασία, περισσότερο γνωστός ως αγριαψιθιά (wormwood). Χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της πέψης και την καταπολέμηση των παρασίτων.
Artichoke (Cynara scolymus):
Τονωτικό που προστατεύει και αποκαθιστά το συκώτι. Χρησιμοποιείται και σαν καθαριστικό του αίματος. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αξία του στη μείωση της χοληστερίνης και των παραγομένων από το μεταβολισμό απορριμμάτων ουρίας και αζώτου. Χρησιμοποιείται σε παθήσεις του ήπατος, κακής πέψης, χολολιθίασης και χρόνιας δυσκοιλιότητας. Σε παχύσαρκους ασθενείς χoρηγείται για την μείωση της χοληστερίνης και των τριγλικεριδίων. Επίσης, χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό του δέρματος, στην κασκοσμία της αναπνοής και την υπερβολική κασκοσμία του σώματος.
Aspartic acid:
Αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στο σχηματισμό των DNA και RNA.
Astragalus:
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα φυτά της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στην Κίνα, χρησιμοποιούμενο σαν τονωτικό για την αντιμετώπιση της κούρασης, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και παρέχοντας ενέργεια. Χρησιμοποιείται επίσης και για:
(α) Tην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
(β) Περιφερειακές αγγειακές παθήσεις, υπέρταση, ισχαιμία.
(γ) Βελτίωση της λειτουργίας των επινεφριδίων και της πέψης.
(δ) Αποκατάσταση περιφερειακής λειτουργίας.
Avena Sativa (Αβένα η εδώδιμος – Βρώμη):
Η παραδοσιακή ποικιλία που καλλιεργείται στη βόρεια Ευρώπη είναι μια ζεστή, γλυκιά τροφή, ιδανική για ψυχρά κλίματα. Για φαρμακευτικούς σκοπούς, γενικά, χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό. Εξαίρετο γενικό τονωτικό, χρησιμοποιείται για φυσικές και νευρικές ανεπάρκειες και είναι ιδανικό για την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδή και την έλλειψη οιστρογόνων, για εκφυλιστικές νόσους, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και για κρυολογήματα, ιδιαίτερα όταν υποτροπιάζουν ή είναι επίμονα.
Bacopa Monnieri:
Εκχύλισμα του ομώνυμου φυτού, το οποίο έχει μακράν ιστορία σαν τονωτικό των νεύρων. Η συμβολή του στη βελτίωση της μνήμης έχει επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες. Βελτιώνει, επίσης, το πνευματικό επίπεδο και τις μαθησιακές λειτουργίες.
Beetroot:
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε φυσικές δίαιτες σαν καθαριστής του ήπατος. Διεγείρει την χοληδόχο κύστη, όπου έχουν αποχετευθεί τοξίνες του ήπατος πριν την αποβολή τους.
Beta – Carotene (Carotenoid):
Πρόδρομος της βιταμίνης Α. Αντιοξειδωτικό και δεσμευτής ελεύθερων ριζών.
Beta 1,3 Glucans:
H πολυσακχαρίδη που ονομάζεται βήτα γλυκάνη, εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα η βήτα γλυκάνη ενεργοποιεί απευθείας διάφορα μάχιμα κύτταρα όπως τα μακροφάγα (macrophages) και τα κύτταρα “φυσικούς δολοφόνους” (natural killer). Επιπλέον, ενισχύει τη λειτουργία των μεσολαβητών του ανοσοποιητικού συστήματος όπως οι λυμφοκίνες και η ιντερλευκίνη-1
Betaine Hydrochloride:
Φυσική πηγή υδροχλωρικού οξέως, το οποίο φυσιολογικά παράγεται στο στομάχι και συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες όπως, ενεργοποίηση του ενζύμου “προτεάση”, συμβολή στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και πολλών μετάλλων και αποστείρωση των τροφών που εισέρχονται στο στομάχι. Η παραγωγή του υδροχλωρικού οξέως από τον οργανισμό είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας του κάθε ατόμου, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της πέψης.
Bifidobacteria:
Υγιή, υψηλής αξίας βακτήρια που φυσιολογικά βρίσκονται στα έντερα. Αποτρέπουν την ανάπτυξη άλλων βλαβερών βακτηριών, συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης, στην παραγωγή βασικών βιταμινών, στην αποτοξίνωση και στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού και των επιπέδων χοληστερόλης.
Bilberry (Vaccinium myritillus):
Ιθαγενές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυαμίνη που του δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, με συνολικά οφέλη στα μάτια και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Bioflavonoids:
Γνωστά, επίσης και σαν φλαβονοειδή. Τα βιοφλαβονοειδή είναι ζωντανά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης C, στη διατήρηση της ακεραιότητας των αγγείων και στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα βιοφλαβονοειδή περιλαμβάνουν anthocyanidins, hesperidin, myricetin, nobiletin, proanthocyanidins, quercetin και rutin.
Biotin:
Συμβάλλει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, στο μεταβολισμό των υδρογονανθράκων και των πρωτεϊνών. Βοηθά στην παραγωγή των προσταγλανδίνων από τα βασικά λιπαρά οξέα. Απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του μυελού των οστών, των μαλλιών, του δέρματος και των μυών.
Black radish:
Το βότανο αυτό διεγείρει το συκώτι προκειμένου αυξηθεί η παραγωγή χολής. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή θείου, το οποίο συμμετέχει στη διαδικασία αποτοξίνωσης του συκωτιού.
Black walnut:
Το βότανο αυτό έχει μακράν ιστορία στη θεραπεία των μολύνσεων από τα παράσιτα. Χρησιμοποιείται, επίσης, στη θεραπεία της κάντιτας.
Boldo:
Τα φύλλα του φυτού, το οποίο ευδοκιμεί στη Χιλή, χρησιμοποιούνται για την τόνωση του συκωτιού. Σαν τονωτικό του συκωτιού διεγείρει την έκκριση της χολής. Είναι, επίσης, ένα απαλό ηρεμιστικό κι έχει διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Boswellia:
Αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με ιδιαίτερη χρήση στη διατήρηση ευλύγιστων και υγιών συνδέσμων.
Boron:
Η έρευνα αποδεικνύει ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών, δυνατών οστών και στη ρύθμιση των ορμονών. Επίσης, είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Bromelain:
Πεπτικό ένζυμο εκχυλισμένο από ανανά που βοηθά στην πέψη των πρωτεινών.
Betaine:
Βρίσκεται στη ρίζα τεύτλου. Είναι μεσάζων στη μετατροπή της χολίνης σε γλυκίνη. Βοηθά στη διάλυση του λίπους.
Buchu (Barosma betulina):
Παραδοσιακό Νοτιοαφρικάνικο βότανο, γνωστό για την τονωτική, αντισηπτική και διουρητική δράση του.
Burdock:
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά από την Κινεζική ιατρική σαν καθαριστής του αίματος. Τα στοιχεία που απελευθερώνονται κατά τη χρήση του έχουν αντιμικροβιακή δράση, ιδιαίτερα κατά των παθογόνων βακτηρίων και των μυκήτων. Έχει, επίσης, ελαφρά υπογλυκαιμικά αποτελέσματα.
Calamus:
Υποστηρίζει γενικά την πέψη, ανακουφίζει από τα φουσκώματα και τα στομαχικά αέρια κι έχει αντιβακτηριακή δράση.
Calcium:
Δρά συνεργιστικά με το Μαγνήσιο και τη βιταμίνη D. Διατηρεί υγιή οστά και δόντια. Βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Παίζει ρόλο στην εκμετάλλευση των αμινοξέων, στην παραγωγή ορμονών και στη διατήρηση φυσιολογικής κυκλοφοριακής πίεσης.
Το ασβέστιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στους ηλικιωμένους, αφού είναι ο κυριότερος παράγοντας διατήρησης της πυκνότητας των οστών. Η οστεοπόρωση, μολονότι πλήττει περισσότερο τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ταλαιπωρεί, επίσης και πολλούς άνδρες μετά την ηλικία των 65 ετών. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να λαμβάνει ο κάθε άνθρωπος που ξεπέρασε τα 50 έτη 1200 mg ασβεστίου ημερησίως.
Calcium D-Glucarate:
Άλας ασβεστίου του D-κλουκαρικού οξέως. Φυσικό στοιχείο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και σε πολλά φυτά και είναι σημαντικός αποτοξινωτικός παράγοντας.
Caprilic acid:
Διατηρεί το επιθυμητό επίπεδο φιλικής μικροχλωρίδας. Παρουσιάζει αντιμυκητιασική δράση.
Caraway:
Συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τα φουσκώματα και τα στομαχικά αέρια. Έχει επίσης αντιμικροβιακή και αντισπασμωδική δράση.
Cardamon:
Παράγοντας που ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης.
Carnitine:
Αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό από την Lysine και τη Methionine. Παίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του αποθηκευμένου στο σώμα λίπους σε ενέργεια. Η δράση του έχει σημαντικά αποτελέσματα για την καλή καρδιακή λειτουργία.
Carotenoids:
Ωφέλιμες λιποδιαλυτές φυτικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται ιδιαιτέρως στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μερικά από τα πιο σημαντικά και ενεργά καροτενοειδή είναι οι βήτα, άλφα και γάμα καροτίνη, lycopene, lutein και capsanthin.
Cat’s Claw:
Φυτό που ευδοκιμεί στα δάση των Άνδεων, κυρίως στο Περού. Το εσωτερικό της φλούδας περιέχει πολλά αλκαλικά χημικά στοιχεία που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα κι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Cayenne (Capsicum frutescens):
Προερχόμενο από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής, το κόκκινο πιπέρι είναι γνωστό ότι ερεθίζει τον ιδρώτα, βοηθά την πέψη και δρά σαν ερεθιστικό του κυκλοφορικού. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Celery (Apium graveolens):
Ιθαγενές στις Ευρωπαικές χώρες, είναι ένα καλό καθαρτικό και διουρητικό βότανο.
Cellulase:
Ένζυμο το οποίο διαλύει την κυτταρίνη και βοηθά στην πέψη φυτικής ύλης και τροφής με ίνες.
Champignon Mushroom:
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμά του συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος εξουδετερώνοντας χαλασμένες (σάπιες) ουσίες που έχουν απορροφηθεί στο αίμα από τον γαστροενετερικό σωλήνα. Είναι πολύ αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των δυσάρεστων οσμών του σώματος. Υποστηρίζει, επίσης, τις ηπατικές και νεφρικές λειτουργίες, συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών από το αίμα.
Chamomile:
Βότανο με χαλαρωτικές ιδιότητες και πολύ απαλό ηρεμιστικό.
Charcoal:
Συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τα φουσκώματα, τα στομαχικά αέρια και τους πόνους, λόγω της ικανότητάς του να απορροφά τις τοξίνες και τα εντερικά αέρια.
Chelate:
Τα περισσότερα μέταλλα είναι δεσμευμένα σε ένα χηλικό (chelate) (π.χ. αμινοξέα, aspartates, picolinates, και citrates) με μια διαδικασία που ονομάζεται χηλική (chelation). Σ΄ αυτή τη μορφή, αποκτούν μέγιστη απορροφητικότητα.
Chinese Red Yeast:
Έρευνες έχουν δείξει ότι η Κινεζική κόκκινη μαγιά περιέχει στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.
Chitosan:
Θετικά φορτισμένες ίνες προερχόμενες από όστρακα θαλασσινών, δεσμεύουν τα αρνητικά φορτισμένα διαιτητικά λίπη.
Chlorella:
Πράσινος μικροοργανισμός, πλούσιος σε χλωροφύλλη, ενδείκνυται για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτοξινώνει το συκώτι, το αίμα και το έντερο από χημικά και βαριά μέταλλα.
Choline:
Συστατικό της λεκιθίνης. Προπομπός της ασετυλοχολίνης των νευροδιαβιβαστών. Συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους ιδιαίτερα στο συκώτι. Απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και την παραγωγή ορμονών.
Chondroitin:
Γλυκοσαμινογλυκάνη που έχει βασικό ρόλο στο σχηματισμό των χόνδρων των συνδέσμων ενεργώντας σαν μαγνήτης, διευκολύνοντας την είσοδο θρεπτικών συστατικών και υγρών στο χόνδρο.
Chromium:
Βασικό μέταλλο που συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στο μεταβολισμό των υδρογονανθράκων, του λίπους, των πρωτεινών και της χοληστερόλης.
Cinnamon:
Αντισπασμωδικό, συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κι έχει αντιμικροβιακή δράση κατά της κάντιτας, παρασίτων κλπ.
Cod Liver Oil:
Πηγή των EFA ωμέγα-3 (EPA και DHA) καθώς επίσης και βιταμινών A και D, που διατηρούν τη φυσιολογική ανάπτυξη ευλύγιστων συνδέσμων και υγιών μαλλιών, δέρματος και νυχιών.
Co-Enzyme Q10:
Απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας σε όλα τα κύτταρα, ιδιαίτερα σε αυτά της καρδιάς, των μυικών ιστών, του εγκεφάλου και του συκωτιού. Ισχυρό αντιοξειδωτικό, σημαντικό για το ανοσοποητικό σύστημα και υγιή ούλα.
Collagen:
Μία ακατέργαστη μορφή της “σούπας κολλαγόνου” είχε χρησιμοποιηθεί το 12ο αιώνα για την υποστήριξη της λειτουργίας των συνδέσμων και τη διατήρηση της ακεραιότητάς τους. Είναι μία χαμηλού μοριακού βάρους πρωτεϊνη, αποτελούμενη από μια σειρά αμινοξέων, δομικό στοιχείο των οστών και του χόνδρου και υπεύθυνο για τη δομή και το σχηματισμό των συνδετικών ιστών.
Collagen (Purified Type II):
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο τύπου ΙΙ διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, στο να παράγει το δικό του φυσικό κολλαγόνο και συνδετικό ιστό. Ανακουφίζει τα συμπτώματα των αρθριτικών/ ρευματικών παθήσεων.
Colloidals Minerals:
Το διάλυμα των κολλοειδών μετάλλων χαρακτηρίζεται από διασπορά ιχνών μετάλλων εντός υγρού, τα οποία δεν επιπλέουν αλλά και δεν βυθίζονται. Θεωρητικά, τα μεταλλικά στοιχεία απορροφώνται γρήγορα και αποτελεσματικά, επειδή είναι πάρα πολύ μικρά ως προς το μέγεθος.
Copper:
Απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυρθρών αιμοσφαιρίων. Συμμετέχει σε διάφορα συστήματα ενζύμων. Βοηθά στην αφομοίωση του σιδήρου και στην ανάπτυξη των οστών, των ιστών του εγκεφάλου και των νεύρων.
Cranberry:
Γνωστό ότι αποκαθιστά την ισορροπία των οξέων στην ουροδόχο οδό. Έχει, επίσης, αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Creatine:
Αμινοξύ που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό. Αποθηκεύεται στους μυϊκούς ιστούς προκειμένου χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φωσφατοκρεατίνης, σημαντικός παράγοντας για τον σχηματισμό τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ).
Cysteine:
Αμινοξύ που συνεισφέρει στη δομή των πρωτεϊνών και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό ενέργειας.
Damiana (Turnera diffusa):
Είναι ένα παραδοσιακό τονωτικό των Μάγια στην κεντρική Αμερική, γνωστό για αφροδισιακές και ψυχολογικά ανυψωτικές ιδιότητες. Πηγή συγκεκριμένων sterols και glycosides, αυξάνει την κυκλοφορία και την ενέργεια. Δύναται να ενεργήσει διεγερτικά στις γεννετήσιες ορμές.
Dandelion (Taraxacum officinale):
Ευδοκιμεί στα περισσότερα σημεία του κόσμου και είναι γνωστό για τις ισχυρές και ασφαλείς διουρητικές του ιδιότητες. Είναι ένα αποτελεσματικό αποτοξινωτικό βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του συκωτιού και της χολής.
Devil’s Claw (Harpagophytum procumbens):
Aφρικανικό φυτό, το οποίο απέκτησε το όνομά του από την εμφάνιση του σκληρού και ακανθώδους καρπού του. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στις φλεγμονές και στα οιδήματα αρθροπαθειών.
Dong Quai:
Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα από την Κινεζική ιατρική για την τονωτική του δράση στις γυναίκες. Αναγνωρίζεται σαν ένα ισχυρό βότανο για τη ρύθμιση όλων των τύπων των ανωμαλιών της καταμηνίου περιόδου και τη διαχείριση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.
Dunaliella Salina:
Μονοκύτταρος οργανισμός του ωκεανού που παρέχει φυσική πηγή βήτα καροτίνης.
Echinacea (Echinacea spp.):
Ιθαγενές στη βόρεια Αμερική, γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές του ιδιότητες. Είναι χρήσιμο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Evening Primrose Oil:
Πλούσια πηγή γάμα-λινολεϊκού οξέως (GLA) και λινολεϊκού οξέως (LA), τα οποία είναι πολυακόρεστα βασικά λιπαρά οξέα (EFA’s). Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα EFA’s για την ανάπτυξη της κυτταρικής μεμβράνης και την παραγωγή των προσταγλανδίνων. Οι προσταγλανδίνες συμβάλλουν στην ρύθμιση του νευρικού, του καρδιαγγειακού και του αναπαραγωγικού συστήματος, σε δερματικές παθήσεις και σε άλλες βιολογικές λειτουργίες. Ανεπάρκεια των EFA πιστεύεται ότι ευθύνεται για ένα σύνολο καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών εμμηνόρροιας, αρθριτικών φλεγμονών, εκζεμάτων και υπερδραστηριότητας των παιδιών.
Eyebright (Euphrasia officinalis):
Φυτό με μοβ και κίτρινα άνθη το οποίο συναντάται στην Ευρώπη. Το λατινικό του όνομα, ευφρασία, προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει “καλή διάθεση”. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνες D και Ε, σίδηρο, πυρίτιο και ίχνη χαλκού και ψευδαργύρου. Κατά τον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε σαν τονωτικό λόγω των αντιστυπτικών ιδιοτήτων του. Σήμερα χορηγείται (κάψουλες ή τσάι) για την ανακούφιση συμπτωμάτων ιγμορίτιδας, αλλεργιών, καταρροής με φαγούρα στα μάτια και για παθήσεις των ματιών. Τελευταία χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του αίματος και συνεπώς για την υγιή λειτουργία του συκωτιού.
Fenugreek:
Χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των υψηλών επίπεδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Feverfew:
Καταγόμενο από την νοτιοανατολική Ευρώπη, το feverfew είναι γνωστό για τις αναλγητικές του ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση των εμμήνων κραμπών. Αποτρέπει και μετριάζει τους πονοκεφάλους από ημικρανίες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος.
Folic acid:
Σχηματισμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σημαντικό για υγιές νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη του RNA/DNA σε ενδομήτρια ζωή. Επίσης, βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στη διατήρηση φυσιολογικού επιπέδου χοληστερόλης. Αποτρέπει την αναιμία.
White Willow Bark:
Ευδοκιμεί κυρίως στην κεντρική και νότιο Ευρώπη. Ο φλοιός του περιέχει ορισμένα στοιχεία που ονομάζονται “Salicylates” (παρόμοια με την ασπιρίνη), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην ανακούφιση των πόνων. Η αναλγητική του δράση είναι τυπικά αργή, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας από την αντίστοιχη των σκευασμάτων με ασπιρίνη.
Wild Yam Mexican (Dioscorea villosa):
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από τους ινδιάνους Μάγια και Ατζέκους της Αμερικής για την ανακούφιση των εμμηνοροιακών πόνων, ωοθηκών και τοκετού. Είναι πηγή diosgenin, προπομπού της προγεστερόνης, ανακουφίζει τα τοιχώματα του στομαχιού και της κοιλιάς. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος, του ήπατος και τη χοληδόχου κύστεως.
Witch Hazel:
Ταννίνες και πτητικά έλαια είναι τα δραστικά συστατικά του. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ικανότητα των στοιχείων αυτών σε ότι αφορά στην ενίσχυση των φλεβών και στην παροχή αντιφλεγμονώδους προστασίας.
Yellow Dock:
Ήπιο καθαρτικό, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία της χολής. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις αποτοξίνωσης.
Yerba Sante:
Δρα σαν τονωτικό του αναπνευστικού συστήματος και διασταλτικό των βρόγχων. Χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων στο στήθος, του πυρετού της βρογχίτιδας και του άσθματος.
Yucca:
Το εκχύλισμα γιούκα προέρχεται από δέντρα και θάμνους που ανήκουν στην οικογένεια της πασχαλιάς Liliaceae. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν σε πολλές περιπτώσεις το γιούκα και το σέβονταν ως φυτό, διότι πίστευαν ότι εξασφάλιζε την υγεία και την επιβίωσή τους. Ο Δρ. Τζον Γ. Γιέιλ, βιοχημικός βοτανολόγος, κατόρθωσε να αποστάξει από το φυτό ένα στεροειδές, τη σαπωνίνη, την οποία χρησιμοποίησε για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Η θεραπεία απεδείχθει ασφαλής και αποτελεσματική χωρίς γαστρεντερικό ερεθισμό. Τα δισκία από εκχύλισμα γιούκα δεν είναι τοξικά.
Zinc:
Ρόλος κλειδί στη διατήρηση της υγείας του νευρικού, του αναπαραγωγικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Απαιτείται για τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Αναπόσπαστο τμήμα της ινσουλίνης, χρειάζεται για τον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Βοηθά στην κατάλυση ορισμένων ενζύμων, στην επούλωση των πληγών, στη φυσιολογική ανάπτυξη, στην καλή όραση και στη συντήρηση της υγείας του δέρματος. Είναι επίσης γνωστό ότι μετριάζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και μειώνει το χρόνο ανάρρωσης.
Al Zaro
enallaktikidrasi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου