Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τα μασονικά φλερτ στην Τρίπολη…



Είναι κακό να είναι κάποιος Μασόνος; Είναι κακό να ανήκει κάποιος σε Μασονική στοά; Όχι βέβαια. Δημοκρατία υποτίθεται πως έχουμε, οπότε ο καθένας είναι ελεύθερος να ανήκει όπου θέλει. Αλλού είναι το πρόβλημα. Ότι αυτός που για τον έναν ή τον άλλο λόγο αποφάσισε να θέσει εαυτόν στην αγκαλιά των Μασόνων, το κρύβει! Αυτό είναι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Για ποιο λόγο, τόση μυστικότητα; Για ποιον λόγο, η μασονική τους δραστηριότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στο βιογραφικό τους; Τέλος πάντων, κι αυτό δικαίωμά τους είναι. Τώρα θα μου πεις, τι σε έπιασε και έβγαλες από το σεντούκι όλες αυτές τις μασονικές καταστάσεις; Θα σας πω. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη αποκάλυψη μέσω φωτογραφίας, ότι συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης είναι Μασόνος. Η σχετική φωτογραφία μάλιστα, τον δείχνει ντυμένο με την παραδοσιακή στολή του Τεκτονισμού, προφανώς σε εκδήλωση κάποιας Στοάς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ένοιωσαν έκπληξη βλέποντας το συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο, και ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί, από την στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως η Μασονία έχει στις τάξεις της επιφανείς ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους, κατέχουν άλλος λίγο και άλλος πολύ, θέσεις εξουσίας. Όσο κι αν ψάξει κανείς στις λίστες με τα Μασονικά στελέχη που απαρτίζουν τις διάφορες Στοές, δύσκολα θα βρει έστω και έναν εργάτη.


Η Τρίπολη έχει μεγάλη παράδοση στη Μασονία. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ λειτουργούσε επί σειρά ετών μια από τις πιο δυναμικές στοές της Πελοποννήσου με την επωνυμία «Θ. Κολοκοτρώνης» μέλη της οποίας υπήρξαν ουκ ολίγοι επώνυμοι Τριπολίτες, γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες… Οι δραστηριότητες της εν λόγω Στοάς ήταν ποικίλες, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την επισκέπτονταν και οι εκάστοτε Μεγάλοι Διδάσκαλοι-ηγέτες της Μεγάλης Στοάς των Αθηνών, οι οποίοι και χάραζαν τις κατευθυντήριες γραμμές. Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα και σήμερα, η Τριπολιτσιώτικη Στοά εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70, άρχισε να υπολειτουργεί, μέχρι που αποφασίστηκε να κλείσει οριστικά, και να ενοποιηθεί με την Μασονική Στοά της Καλαμάτας με την επωνυμία «Αριστομένης».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα αρχίζουν να αλλάζουν ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και περιπτώσεις στενών δεσμών μεταξύ πολιτικών προσώπων και Μασόνων. Αυτήν ακριβώς την περίοδο, αρχίζουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις και σχεδιασμοί για την επαναλειτουργία της Στοάς της Τρίπολης. Ορισμένα παλιά στελέχη αναλαμβάνουν να μαζέψουν πάλι όλα τα διασκορπισμένα μέλη, αλλά και να στρατολογήσουν καινούργια για τους Μασόνους της Τρίπολης. Οι μαζώξεις και οι εκδηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία-ντοκουμέντο που είχαμε αποκαλύψει πιο παλιά, και που δημοσιεύουμε σήμερα. Βλέπουμε σε αυτήν, ένα απλό Τριπολιτσιώτικο στέλεχος, τον Σεβάσμιο Μασόνο της στοάς της Τρίπολης «Θ. Κολοκοτρώνης», και τον Σεβάσμιο της Στοάς της Αθήνας «Απόλλων». Όμως και αυτή η δεύτερη απόπειρα λειτουργίας της Στοάς της Τρίπολης, δεν έμελλε να έχει αίσιο τέλος, και μετά από λίγο έπεσε οριστικά η αυλαία.

Μπορεί τελικά, η Τρίπολη, να έμεινε χωρίς Μασονική Στοά, δεν έμεινε όμως και χωρίς το ενδιαφέρον των Μασόνων για την πολιτική και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκεί να σας αναφέρουμε πως πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τουλάχιστον τρεις απ’ αυτούς, είχαν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθουν σε σχετικούς συνδυασμούς, κάτι που τελικά δεν έγινε για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

arcadiapress





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου