Του Ευάγγελου Καραμάνου
Η βασιλεία ως πολίτευμα έπαψε να υπάρχει στη χώρα μας κατόπιν δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 1974.Ο "νεότερος" έλληνας αισθάνθηκε απογοητευμένος,αλλά και πιεσμένος κάτω από το "στέμμα",οπότε επιθυμώντας να περάσει σε πιο δημοκρατικές εποχές ψήφισε στην αρχή light δεξιά πολιτικά ρεύματα.Στη συνέχεια αισθάνθηκε πάλι πιεσμένος κάτω από τις εξουσίες "ξεπερασμένων" πολιτικών συστημάτων και επιθυμώντας να κυβερνηθεί "δημοκρατικότερα" έδωσε τη σκυτάλη στον "σοσιαλισμό".Όμως οι διαχειριστές του συγκεκριμένου μοντέλου σοσιαλισμού δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν σοσιαλιστικές μεθόδους.Κράτησαν το λαό με το μέρος τους για αρκετά χρόνια και αυτό διότι αρκετοί οπαδοί και ψηφοφόροι είχαν "στο δάχτυλό τους το μέλι" και ως γνωστόν "όταν έχεις στο δάχτυλο το μέλι δε θα το αφήσεις να πάει χαμένο".
Κάποια στιγμή όμως "το μέλι" τελείωσε...
Και ένα ωραίο πρωί ξυπνήσαμε με αριστερή κυβέρνηση...
Στη δημιουργία της κυβέρνησης αυτής βοήθησε και ένα τμήμα της κεντροδεξιάς...
Και επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος αποδείχτηκε ότι ένας λαός είναι ικανός να απορρίπτει τα "πιστεύω του" εντός ολίγων μηνών,χωρίς καν να το αντιληφθεί.Ουσιαστικά ο καθένας ξεχωριστά απέρριψε τον εαυτό του,διότι απλά δεν υπήρχαν ποτέ "πιστεύω" και το χειρότερο είναι πως δε το κατάλαβαν ποτέ.
Δημοκρατία υπό την πραγματική έννοια της λέξης δεν είχαμε ποτέ.Σε όποια εποχή κι αν ανατρέξουμε,σε όλα τα πολιτικά συστήματα,πάντα υπήρχαν οι δούλοι,οι σκλάβοι,οι είλωτες,οι υπηρέτες,ενώ στη σύγχρονη εποχή οι υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, υφιστάμενοι και προϊστάμενοι,αλλά στην τελική όλοι υπάλληλοι ενός παγκόσμιου συστήματος.
Αρκετοί εκ'των πολιτικών είναι διάδοχοι παλαιότερων πολιτικών.Από παππού σε πατέρα και από πατέρα σε γιο...και πάει λέγοντας όσον αφορά τις συγγένειες των πολιτικών.Κατά τ'άλλα στη νεότερη "ελλάδα" δε θέλουμε να ακούμε περί "βασιλικού πολιτεύματος".
Είμαστε ένας λαός που μας αρέσουν τα ψέμματα.Υποκρινόμαστε.Ξεχνούμε επιλεκτικά.Θυμόμαστε μόνο ότι μας συμφέρει.Δεν εφαρμόζουμε σωστές μεθόδους προκειμένου να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.Δεν έχουμε την ικανότητα να ξεχωρίζουμε τις καταστάσεις.Άλλο ο άνθρωπος-πολιτικός και άλλο το πολιτικό σύστημα.Εάν ο πολιτικός δεν εφαρμόζει σωστά και δίκαια το πολιτικό σύστημα στο οποίο υπάγεται,δε φταίει το πολιτικό σύστημα,αλλά ο πολιτικός.
Ποιός θα μπορούσε να κατηγορήσει ποτέ τον Τσε Γκεβάρα ο οποίος κατά τη γνώμη μου εκτός από γνήσιος πολιτικός,ήταν και ένας γνήσιος ηγέτης; Ίσως από τους λίγους στην ιστορία της ανθρωπότητας ο οποίος έκανε πράξη την ουσιαστική δημοκρατία.
Ναι, ήταν αυτός που εφάρμοσε στη πράξη το πολιτικό σύστημα το οποίο πίστεψε,χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και με βάση τη δικαιοσύνη.Όχι την "τυφλή" βέβαια...
Ίσως θα μπορούσε να έχει τον τίτλο του "αντιβασιλέα",εάν υπηρετούσε εντός ανάλογου πολιτικού συστήματος,αλλά τι να τον κάνεις τον τίτλο όταν δεν εφαρμόζεις άμεσα και στην πράξη αυτά που οφείλεις να πράξεις ως πολιτικός με βάση τη δικαιοσύνη;
Αρκετές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία,η Ισπανία,το Μονακό,η Ολλανδία,η Δανία,η Φινλανδία,η Νορβηγία,η Σουηδία κυβερνούνται μέχρι και σήμερα από "βασιλευόμενες δημοκρατίες",ή αν θέλετε από "βασιλικά καθεστώτα".Μπορεί άραγε κάποιος να μιλήσει πραγματικά περί "βασιλικών καθεστώτων"; Μπορεί άραγε κάποιος να κατηγορήσει τις χώρες αυτές ως "τυρρανικές" ή "οπισθοδρομικές";
Σίγουρα όπου υπάρχει "παλάτι" υπάρχει και η "αυλή".Η βασιλεία εμπεριέχει κατά κάποιον τρόπο την "ολιγαρχία",υπό την έννοια πως εντός και γύρω των "ανακτόρων" υπάρχουν οι λεγόμενοι "αυλικοί".Αυτή η "ολιγαρχία" αποτελεί τους ευννοημένους του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος.Και αυτό ενοχλεί τον λαό.
Αναρωτιέμαι...ποιά η διαφορά σε σχέση με τα λοιπά "δημοκρατικά" πολιτεύματα,από τα οποία ουσιαστικά προκύπτουν περισσότερες "βασιλικές αυλές" και περισσότερες "ολιγαρχίες" με τελικό αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων;
...με τελικό αποτέλεσμα τις ελλείψεις και τα κενά εντός του κρατικού μηχανισμού;
...με τελικό αποτέλεσμα ένα φτωχό κράτος;
...με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία κύκλων "λίγων" νεόπλουτων προνομιούχων(με περιουσίες αμφισβητούμενης προέλευσης),εις βάρος των πολλών που φτάνουν σε έσχατα σημεία εξαθλίωσης;
Είναι αυτά δημοκρατικά πολιτεύματα; Μήπως είναι "μικρά βασίλεια" και "ολιγαρχίες" κρυμμένες πίσω από πολιτικές ενδυμασίες για να μη φαίνονται;
Δεν υπήρξα λάτρης της βασιλείας.
Θυμάμαι κατά τα παιδικά μου χρόνια,ίσως και επηρεασμένος από μύθους,παραμύθια και από πραγματικά ιστορικά γεγονότα ανά τον κόσμο,πως η ιδέα του ηγέτη-βασιλιά σε ένα κράτος δε με άφηνε ασυγκίνητο.Εάν οι τότε παιδικές σκέψεις,θα μπορούσαν τώρα,να με χαρακτηρίσουν "φιλοβασιλικό",τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά!
Σε μικρή ηλικία μου άρεσε να ξεφυλλίζω συγκεκριμένα βιβλία και να ψάχνω για πολιτικά θέματα και για φωτογραφίες πολιτικών προσώπων.Αναφέρομαι σε παλαιού τύπου βιβλία της δεκαετίας του '70.
Θυμάμαι πως καθώς έψαχνα μέσα σε εγκυκλοπαίδειες για τους βίους πολιτικών προσώπων Ελλήνων και ξένων,αντιλήφθηκα πως η χώρα μας πέρασε από διάφορα στάδια του πολιτεύματος της βασιλείας.Όπως συμβαίνει και σε άλλα πολιτεύματα, η μορφή του πολιτεύματος αυτού εξαρτάται από τον ηγέτη.Και αυτό τα λέει όλα.
............................................................................................................
Στεκόμενος μπροστά σε ένα κτίριο το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε τα "ανάκτορα" του ελληνικού κράτους,αισθάνθηκα δέος...
Όχι για συγκεκριμένα βασιλικά πρόσωπα του παρελθόντος,όσο για το ίδιο το κτίριο που συνεχίζει να αποτελεί ένα μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Το αν έπρεπε ή ποιούς να φιλοξενεί μέσα του,με αυτούς ή αντίστοιχους τίτλους,είναι μια υπόθεση που συνεχώς θα ξεδιπλώνεται.Τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται,αλλά και διαγράφονται,και διαστρεβλώνονται.
Οι σκέψεις μου πάμπολλες...
...και ο νους μου τώρα πετάει σε μία σχετικά πρόσφατη ταινία επιστημονικής φαντασίας που έτυχε να δω."Το πεπρωμένο της Jupiter".
Στη ταινία αυτή δίνεται μία διαφορετική διάσταση στο θέμα του βασιλιά ή της βασίλισσας,του πρίγκηπα ή της πριγκήπισσας.Ενδιαφέρον!
"-...Θα εκπλαγείς όταν μάθεις τι δουλειά κάνω...
-Δεν έχει σημασία τι δουλειά κάνεις,αλλά τι είσαι..."
Πολλές φορές φαντάστηκα και άλλες τόσες ονειρεύτηκα μία ιδανική κοινωνία,μέσα σε έναν ιδανικό κόσμο.Είναι αυτό που οι περισσότεροι θα το χαρακτήριζαν "ουτοπία",λες και είναι αδύνατο να υπάρξει.Μία επιστήμονας μου είπε κάποτε να συνέλθω,διότι "δε ζούμε σε κόσμο αγγέλων",επιρρίπτοντάς μου προφανώς ευθύνες και υποστηρίζοντας εμμέσως αλλά σαφώς πως πρέπει να συντηρήσω σε κάποια θέματα την επιθετική συμπεριφορά,προκειμένου να επιβιώσω.
Αν επεξεργαστούμε την άποψη της επιστήμονος με μία πρώτη ματιά συμπεραίνουμε-μάλλον ενστικτωδώς-πως έχει δίκιο.Αν σκεφτούμε βαθύτερα όμως θα καταλάβουμε πως εάν όλοι ενεργήσουν με βάση την επιθετικότητα,έστω και σε "κάποια" θέματα,δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αρνητικής ενέργειας.
Όπως είναι φυσικό ένας φαύλος κύκλος δεν οδηγεί πουθενά.Ή μάλλον...ναι,οδηγεί κάπου...Ένας φαύλος κύκλος αρνητικής ενέργειας οδηγεί στη καταστροφή.Συγκεκριμένα στην αυτοκαταστροφή.
Κύκλος και μάλιστα φαύλος δεν υφίσταται στη θετική ενέργεια.
Να σταθώ σε κάτι που έγραψα πιο πάνω.Είπα:"ενστικτωδώς".Και θέτω ένα ερώτημα το οποίο και εσκεμμένα θα το αφήσω αναπάντητο,αλλά παρόλα αυτά το αφήνω στη κρίση σας:Άραγε το ανθρώπινο ένστικτο είναι επιθετικό από τη φύση του;
Πως θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος μία ιδανική κοινωνία αποτελούμενη από σκεπτόμενα όντα;
Λειτουργώντας τα μέλη της κοινωνίας βάσει του"γνώθι σ'αυτόν".Αυτοπροσδιορίζονται μέσα σ'αυτήν.Μία ιδανική κοινωνία δεν έχει ανάγκη τις έννοιες "ανώτερος" και "κατώτερος".Αυτό ρυθμίζεται από μόνο του με δίκαια κριτήρια που έχουν να κάνουν με ψυχικά χαρίσματα,όπως η γενναιότητα και η ανδρεία,καθώς και με χαρίσματα του πνεύματος,του σώματος και της μαχητικής ικανότητας.
Μία σύγκρουση με "σκοτεινές δυνάμεις" είναι πολύ πιθανή,έως ότου το ανθρώπινο είδος καταργήσει τον πόλεμο.Οι απειλές όμως στο μέλλον ίσως να μη προέρχονται μόνο από ανθρώπινους παράγοντες.
Αυτό που φαντάζομαι σε έναν ηγέτη ως φύσει ανώτερο άνθρωπο,είναι να ηγείται σε δύσκολες για τη χώρα του καταστάσεις,και όχι να κρύβεται.
Επίσης σε μία υποτιθέμενη ιδανική κοινωνία δε τίθεται ζήτημα ισότητας των δύο φύλων,γιατί απλούστατα ποτέ δεν υπήρξε ανισότητα.Εννοείται ότι τα δύο φύλα είναι ισάξια.Διαφέρουν όσον αφορά την αποστολή τους,λόγω της φυσικής τους διαφορετικότητας.
Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα...
Ίσως να είναι αδύνατη η δημιουργία κοινωνίας "αγγέλων",αλλά δεν είναι αδύνατη η δημιουργία μίας ανθρώπινης κοινωνίας "φωτισμένων".
...............................................................................................................
...Η ώρα πέρασε...
...και ο ήλιος άρχισε να δύει,υπακούοντας πιστά τους φύσει ανώτερους νόμους του Σύμπαντος...
...και χαμένος σε ένα παραμύθι που θα μπορούσε να μην είναι...
...ξαφνικά συνήλθα και επανήλθα στην πραγματικότητα,πίσω στην ηλεκτρονική εποχή...
Στην εποχή των κακοποιημένων και μεταλλαγμένων ανθρωποειδών...
Στην εποχή μιας "διευθετημένης αναρχίας"...
...Ο ήλιος έδυε και έπρεπε να αφήσω το "μαγικό δάσος"...
Ζητώ συγνώμη για τη "κακή"μου συνήθεια...
...να φαντάζομαι!...
Ευάγγελος Καραμάνος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου