Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Φαρμακευτική εταιρεία – κολοσσός προωθεί επικίνδυνα ψυχοφάρμακα βασισμένη σε ψεύτικες μελέτες



Σοκαριστικές αποδείξεις ενισχύουν για άλλη μια φορά την άποψη ότι η απληστία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών τις οδηγεί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Μετά από επανεξέταση μιας γνωστής μελέτης του 2001 η οποία προωθούσε σε εφήβους το αντικαταθλιπτικό Paxil από την εταιρεία-κολοσσό SmithKline Beecham (γνωστή πλέον ως GlaxoSmithKline) ισχυριζόμενη ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο τελικά δεν ήταν ασφαλές. Παρ’ όλα αυτά, το σόου της απληστίας πρέπει να συνεχιστεί, σωστά;

Δείτε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα

Η μελέτη του 2001, η οποία ονομάστηκε Μελέτη 329, χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία GlaxoSmithKline. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αντικειμενικότητα όταν κάποιος χρηματοδοτεί τη δική του έρευνα και δημοσιεύει τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα περιοδικά και σε ανθρώπους που χρειάζονται αυτά τα χάπια.

Οι δηλώσεις περιέχουν τις εξής πληροφορίες: «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι η παροξετίνη είναι ευεργετική στη θεραπεία των εφήβων με μείζονα κατάθλιψη». Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία. Το Paxil, το οποίο είναι χημικά γνωστό ως παροξετίνη, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στους εφήβους με κατάθλιψη. Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια, η ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου μεγάλωνε. Οι άνθρωποι άρχιζαν να γίνονται πιο καταθλιπτικοί και παρουσίαζαν αυτοκτονικές συμπεριφορές και βίαιες τάσεις, δηλαδή το ακριβώς το αντίθετο από τα υποτιθέμενα αποτελέσματα του φαρμάκου.

Δεν είναι καθόλου περίεργο που μια επανεξέταση της αρχικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «BMJ», αποκάλυψε ότι η Μελέτη 329 είναι γεμάτη με λάθη όπου συμπεριλαμβάνονται η αγνόηση κάποιων πληροφοριών και λεπτομερειών. Με άλλα λόγια, το Paxil κρίθηκε μη ασφαλές και αναποτελεσματικό αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή πλευρά για κάτι στο οποίο πολλοί άνθρωποι στήριζαν τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Η επανεξέταση της αρχικής μελέτης όσον αφορά το Paxil δείχνει ότι είναι γεμάτη λάθη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η χρήση συγγραφέων-φάντασμα με σκοπό την προώθηση δημοσίων σχέσεων

Η επανεξέταση της μελέτης στο περιοδικό «BMJ» αναφέρει: «…υπήρχαν κλινικά σημαντικές αυξήσεις σε προβλήματα, όπως ο αυτοκτονικός ιδεασμός και η αυτοκτονική συμπεριφορά, αλλά και άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ομάδα που έλαβε παροξετίνη…». Το συμπέρασμα είναι το εξής:

«Ούτε η παροξετίνη ούτε υψηλή δόση ιμιπραμίνης είχαν αποτελέσματα στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης στους εφήβους ενώ υπήρχε αύξηση των προβλημάτων και με τα δύο φάρμακα. Η πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα των δοκιμών αφήνει σοβαρούς υπαινιγμούς τόσο για την κλινική πρακτική όσο και για την έρευνα που περιλαμβάνουν και τα δημοσιευμένα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια οι οποίες δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως έγκυρες. Η επανεξέταση της Μελέτης 329 δείχνει την αναγκαιότητα αύξησης της αυστηρότητας της βάσης αποδεικτικών στοιχείων στα αρχικά δεδομένα των δοκιμών και των πρωτοκόλλων».

Το χάος δεν σταματά εδώ. Αποδεικνύεται ότι τα στελέχη της εταιρείας GlaxoSmithKline σκέφτηκαν πως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να απευθυνθούν σε συγγραφείς-φάντασμα προκειμένου να αναλάβουν τις δημόσιες σχέσεις όσον αφορά τη Μελέτη 329. Για ποιόν λόγο; Διότι γνώριζαν πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργούσαν στους εφήβους κι έτσι έσπευσαν να παρουσιάσουν με έξυπνο τρόπο τα ευρήματά τους ώστε το φάρμακό τους να φαίνεται ασφαλές στη χρήση. Στη συνέχεια, η αναφορά προωθήθηκε στους γιατρούς ενισχύοντας έτσι τη μη προβλεπόμενη χρήση του Paxil, πράγμα για το οποίο τελικά επιβλήθηκε πρόστιμο στην GlaxoSmithKline.

Ο Ed Silverman από την εφημερίδα «Boston Globe» εξηγεί την απληστία που επιτρέπει στις φαρμακοβιομηχανίες να συνεχίζουν το έργο τους: «Πέρα από τα θέματα που αφορούν το συνταγματικό δίκαιο και την κυβερνητική εποπτεία, η φαρμακευτική βιομηχανία σαφώς επιχειρεί να αυξήσει τις πωλήσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, πράγμα πολύ βολικό ειδικά για τους μετόχους».

Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν παρά μόνο τη μισή υπόθεση. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τελικά αποδείχτηκε ότι το Paxil δεν ήταν εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) όσον αφορά τη χρήση του από εφήβους. Η GlaxoSmithKline παρέλειψε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια και αντί να συμμετέχει η ίδια σε μια μαζική εκστρατεία μάρκετινγκ στράφηκε προς τους γιατρούς. Αναρωτιέστε αν αυτό είχε αποτέλεσμα; Να είστε σίγουροι ότι είχε. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο πειστικό που μόνο μέσα στο 2002 χορηγήθηκαν 2 εκατομμύρια συνταγές για το Paxil. Μαζί με την καλά διατυπωμένη Μελέτη 329 και τις προσπάθειες μάρκετινγκ, πολλοί γιατροί ήταν μπλεγμένοι σε όλη αυτή την ιστορία.

Η εταιρεία GlaxoSmithKline θεωρεί ότι οι αναφορές στην αρχική μελέτη της είναι «λανθασμένες»

Πώς αντιδρά η GlaxoSmithKline σε όλα αυτά; Όπως ένας νταής που δεν παραδέχεται με τίποτα ότι έχει κάνει λάθος και θέλει να φαίνεται δυνατός μπροστά στους άλλους ενώ είναι πολύ πιθανό να μένει άγρυπνος τα βράδια, η GlaxoSmithKline διατηρεί αμυντική στάση. Μαζί με άλλα μέλη της ομάδας, ο δρ Μάρτιν Keller από το Πανεπιστήμιο Μπράουν ο οποίος ήταν επικεφαλής της αρχικής έρευνας, αναφέρει τα εξής: «Εν ολίγοις, το να χαρακτηρίσουμε τις δοκιμές μας «εσφαλμένες» είναι υποτιμητικό και λανθασμένο».

Η επαίσχυντη απάτη που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από εταιρείες παρόμοιας ιδεολογίας πρέπει να σταματήσει. Η ζωή άραγε περιστρέφεται γύρω από τους μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και το κύρος των μετόχων; Μήπως ο πλούτος είναι ανώτερος από την υγεία; Όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και κάποιοι παίζουν σκόπιμα με τη σωματική και ψυχική υγεία των άλλων χρησιμοποιώντας δόλιες συμπεριφορές, το μόνο που θα πρέπει να νιώθουμε είναι ντροπή.



enallaktikidrasi.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου