Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Νέες εικόνες από το Cassini αποκαλύπτουν τους αμμόλοφους του Τιτάνα και άλλα χαρακτηριστικά



Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA συνέλαβε πρόσφατα νέες εικόνες από το ραντάρ του, από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, αποκαλύπτοντας απρόβλεπτα χαρακτηριστικά ενός παγωμένου εξωγήινου τοπίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Τιτάν περιβάλλεται από μια πυκνή ομίχλη, τα όργανα του ραντάρ του Cassini είναι σε θέση να διεισδύσουν στην ουράνια ομίχλη του για να συλλάβουν τις λεπτομέρειες στην επιφάνεια του φεγγαριού.



Σύμφωνα με τη NASA, το Cassini, που έφθασε στο σύστημα του Κρόνου στα μέσα του 2004, έλαβε τις εικόνες κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης στον Τιτάνα στις 25 Ιουλίου, όταν ήρθε 607 μίλια κοντά στο γιγαντιαίο φεγγάρι.



Σε μία από αυτές φαίνονται μεγάλου μήκους, γραμμικοί αμμόλοφοι, που θεωρείται ότι αποτελούνται από κόκκους άμμου που έχουν προκύψει από υδρογονάνθρακες οι οποίοι προέρχονται από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Το Cassini έχει δείξει ότι αμμόλοφοι τέτοιου είδους περιβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του ισημερινού του Τιτάνα. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να μάθουν περισσότερα για τους ανέμους, τη σύσταση της άμμου και άλλα χαρακτηριστικά του φεγγαριού.

Άλλη μια εικόνα απεικονίζει μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Xanadu annex» από νωρίτερα στην αποστολή. Το ραντάρ του διαστημοπλοίου δεν είχε αποφέρει προηγουμένως εικόνες, ωστόσο μετρήσεις υποδείκνυαν ότι η μορφολογία της είναι παρόμοια με αυτή της μεγάλης περιοχής του Τιτάνα που έχει λάβει το όνομα «Xanadu».




Επρόκειτο για το πρώτο χαρακτηριστικό της επιφάνειας του Τιτάνα που είχε αναγνωριστεί, και οι πρώτες εικόνες είχαν προέλθει από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1994. Η νέα εικόνα δείχνει πως όντως το Xanadu annex παρουσιάζει όντως βραχώδη μορφολογία παρόμοια με την «αρχική» Xanadu. Και οι δύο περιοχές πάντως αποτελούν αινίγματα, καθώς σε άλλες περιοχές του Τιτάνα, βραχώδεις όγκοι εμφανίζονται ως μικρά, μεμονωμένα σημεία, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις- και ως αποτέλεσμα, θεωρείται πως ίσως να είναι τα παλαιότερα εδάφη του Τιτάνα.

Το Cassini, το οποίο είχε την 122η συνάντησή του με τον Τιτάνα στις 25 Ιουλίου, θα εκτελέσει μόνο τέσσερεις ακόμα κοντινές πτήσεις στο φεγγάρι, εστιάζοντας κυρίως στις λίμνες και θάλασσες που είναι γεμάτες υγρό, στον Βορρά. Η αποστολή θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2017 με μια σειρά από 22 τροχιές που θα βυθιστούν μεταξύ του πλανήτη και των παγωμένων δαχτυλιδιών του.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου