Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κατά 30% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης



Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών όπου στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζεται μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας.


Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.


Η αυτοκτονία σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), με αφορμή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης», που έγινε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οδός Σεβαστουπόλεως 113, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης των αυτοκτονιών.

Η ημερίδα οργανώθηκε από το περιοδικό «Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και τους Κλάδους Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών και Προληπτικής Ψυχιατρικής της ΕΨΕ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Με αφορμή την ημερίδα, η ΕΨΕ παραθέτει σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται με την αυτοκτονία και ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους παράγοντες κινδύνου.

Μεταξύ των δευτερογενών παραγόντων περιλαμβάνεται η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, τα σοβαρά αρνητικά γεγονότα ζωής και την κοινωνική απομόνωση.



Αόρατα Γεγονότα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου