Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Προς πυρηνική κρίση – Η Ρωσία απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ με λήψη "πυρηνικών αντιμέτρων"



του Πάνου Σπαγόπουλου

Λίγες ώρες μετά την ανταλλαγή ακραίων φραστικών επιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την Συρία η κατάσταση εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας περί αυξημένης πυρηνικής ετοιμότητας οι οποίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λάβει σοβαρά τις αμερικανικές ανακοινώσεις περί πυρηνικής αποτροπής και να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της ακεραιότητα», ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Maria Zakharova, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ashton Carter σε θέματα «πυρηνικής αποτροπής».

«Δεν είναι μόνο ότι η λεγόμενη “ρωσοφοβία” η οποία έχει γίνει τελευταία μόνιμη επωδός σε δημόσιες ομιλίες από στελέχη της απερχόμενης διοίκησης των ΗΠΑ, είναι κα οι δηλώσεις για ετοιμότητα των ΗΠΑ για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης με τη συμμετοχή της Ρωσίας με στόχο να εμποδίσει την χώρα μας από την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα, για την οποία εκφράζουμε σοβαρό προβληματισμό» αναφέρεται ακόμη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Φυσικά και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη την αμερικανική αυτή προσέγγιση και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια» πρόσθεσε η Zakharova.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τέλος κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «Πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τέτοιου είδους δηλώσεις γύρω από την πυρηνική αποτροπή για την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις 26 Σεπτεμβρίου στην αμερικανική βάση Minot AB της Αεροπορίας είχε δηλώσει σχετικά:

«Επειδή είναι αξιοθαύμαστο επίτευγμα ότι για πάνω από 7 δεκαετίες από το 1945 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παίρνουμε ως δεδομένο.

Για αυτό σήμερα θέλω να μιλήσω για τις καινοτομίες και τις επενδύσεις για να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο. Σε στρατηγικό επίπεδο φυσικά διατηρείτε την αποτροπή στο μέγιστο δυνατό επίπεδο από απειλές εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων μας.

Έχετε ακόμη βοηθήσει να πεισθούν οι πιθανοί αντίπαλοί μας ότι δεν μπορούν να κλιμακώσουν την απάντησή τους έπειτα από μια αποτυχημένη για αυτούς σύγκρουση με συμβατικά όπλα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για να καταλήξει:

«Ταυτόχρονα διαβεβαιώνετε τους συμμάχους μας ότι η διαρκής πυρηνική αποτροπή μας είναι αξιόπιστη, σε σημείο που πολλοί δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα από μόνοι τους, παρά το βεβαρυμμένο στρατηγικό περιβάλλον που βρίσκονται αλλά και η σχετική ευκολία στο να αναπτύξουν τέτοια όπλα».










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου