Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στα Σκόπια μετά την χθεσινή βία στη Βουλή (φωτό, βίντεο)





Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζόεαν Ζάεφ με αίματα στο πρόσωπο να προσπαθεί να βγει από τη Βουλή που δείχνει ότι τα Σκόπια έχουν φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση

Περίπου 100 υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του μέχρι πρότεινος πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στην Βουλή κρατώντας σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 10 μασκοφόροι, ενώ σε βίντεο από τα επεισόδια φαίνονται να πετούν καρέκλες και τραπέζια στο γραφείο τύπου της Βουλής.

Τα επεισόδια συνέβησαν ενώ εδώ και μήνες τα Σκόπια ταράσσονται από συνεχείς διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν έχει προκύψει ακόμα οριστικό αποτέλεσμα. Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται σε μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (SDSM) και των εθνικιστών Αλβανών, τους οποίους θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας.

Χρειάστηκαν αρκετές ώρες μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην Βουλή, προκειμένου η αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ενώ την ίδια ώρα απέξω παρέμεναν περίπου 3000 άτομα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ήταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το κόμμα του απέσπασε μόνο 51 έδρες (από τις 120) στο κοινοβούλιο. Ηταν πρώτο, με δύο έδρες περισσότερες από το κόμμα του Ζάεφ, όμως δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα. Αντίθετα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έκανε συμφωνία με τα κόμματα αυτά, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ, σύμμαχος του Γκρούεφσκι, αρνήθηκε να του δώσει εντολή για να κυβερνήσει. 





Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στον Ιβάνοφ να ανατρέψει την απόφασή του και να δώσει την εντολή στον Ζάεφ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου έγιναν υποτίθεται για να τερματίσουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια επικρατεί αναταραχή, μετά από σκάνδαλα παρακολούθησης. 




O επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ χτυπημένος, με αίματα στο πρόσωπο



Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Διάγγελμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ

Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε μια συνάντηση την Παρασκευή για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απηύθυνε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.







ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν τα επεισόδια στα Σκόπια


Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική. «Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».

Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».

Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

Κάλεσμα Γκρουέφσκι για αυτοσυγκράτηση

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.


Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου