Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Καράκας κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Βενεζουέλας.
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχει αυξηθεί στους 20 στο κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από 3 εβδομάδες, στις αρχές Απριλίου, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Την ίδια ώρα η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία φέτος, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει ανέρχονται μόλις στα 10 δισ. δολάρια.
Συγκρούσεις με δεκάδες θύματα
Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, η εισαγγελία γνωστοποίησε «τον θάνατο 11 ανθρώπων», ορισμένων εξ αυτών από ηλεκτροπληξία, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από σφαίρες. Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι επίσης 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν «κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν» στη συνοικία Ελ Βάγιε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με έναν πυροσβέστη, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από ηλεκτροπληξία ανέρχεται σε 8.
Το περιστατικό συνέβη όταν μια ομάδα προσώπων εισέβαλε σε ένα αρτοποιείο με στόχο να το λεηλατήσει, στη συνοικία Ελ Βάγιε, σύμφωνα με τον πυροσβέστη, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι προς το παρόν δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς συνθήκες που συνέβη το περιστατικό από ιατρικές πηγές ή άλλους αξιωματούχους.
Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Χθες γύρω στις 9 ή το 10 το βράδυ τοπική ώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε ανησυχητικά, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οπλισμένοι ήρθαν… και άρχισαν τις λεηλασίες» δήλωσε ο Χάνε Μουσταφά, ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ στο Ελ Βάγιε.
«Η κατάσταση ασφαλείας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Χάσαμε τα πάντα εδώ» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στο χείλος της χρεοκοπίας
Τα ρευστά διαθέσιμα της Βενεζουέλας φτάνουν στα μόλις 10 δισ. δολάρια -το ποσό το οποίο διατίθεται για να διατηρείται η οικονομία σταθερή και να αντιμετωπίζει δύσκολες εποχές.
Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αυτών δεν είναι σε σκληρό νόμισμα. Περίπου 7 δισ. δολάρια είναι σε μπάρες χρυσού, γεγονός που δεν διευκολύνει τις πληρωμές.
Η Βενεζουέλα θα κληθεί σύντομα να πληρώσει πολλούς λογαριασμούς. Το χρέος που πρέπει να πληρώσει στο υπόλοιπο του έτους ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η μοναδική πηγή εσόδων της χώρας -εξαγωγές πετρελαίου- θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις οφειλές.
Στο τέλος της ημέρας, η Βενεζουέλα διατρέχει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει φέτος, που σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να λάβει περισσότερα δάνεια ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα και φάρμακα, στα οποία καταγράφεται στέρηση.
Το 2011 η Βενεζουέλα είχε στην τράπεζα 30 δισ. δολάρια, ενώ το 2015 τα διαθέσιμα είχαν συρρικνωθεί στα 20 δισ. δολάρια.
Η επιδεινούμενη οικονομική εικόνα τονίζει τα προβλήματα της Βενεζουέλας. Βίαιες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στοίχισαν την ζωή περισσότερων από 10 ανθρώπων τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί 720% ενώ η ανεργία θα υπερβεί το 25%.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου