Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Συρία: Σε απόσταση αναπνοής από την αρχαία πόλη Παλμύρα οι τζιχαντιστές - Αμέτοχοι οι Αμερικανοί


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και εκπρόσωποι της εφορίας αρχαιοτήτων της Συρίας, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική πόλη Παλμύρα που προστατεύεται από την UNESCO.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την επέλαση των τρομοκρατών προς την αρχαία πόλη 2.000 ετών.

Οι Σύροι αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τις αρχαιότητες της περιοχής πριν πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών που δεν διστάζουν να καταστρέψουν ακόμα και με μπουλντόζες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας γλυπτά και μνημεία.

Η Πλαμύρα που χαρακτηρίζεται «όαση στην έρημο της Συρίας» βρίσκεται βορειοδυτικά της Δαμασκού και είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, ενώ αποτελούσε δημοφιλές τουριστικό σημείο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στη χώρα.

Ο διευθυντής της εφορίας αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιηθεί πριν και όχι μετά την καταστροφή (των αρχαιοτήτων) όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Εάν το Ισλαμικό Κράτος εισέλθει στην Παλμύρα, αυτό θα ισοδυναμεί με την καταστροφή της, μια παγκόσμια καταστροφή καθώς μπορείτε να κρύβετε τα αντικείμενα όμως πώς θέλετε να προστατεύσουμε την αρχαία αρχιτεκτονική;».

Μιλώντας στο Reuters ο Αμπντουλκαρίμ τόνισε ότι οι μαχητές του ΙΚ «θα καταστρέψουν όλα όσα βρίσκονται εκεί» και προειδοποιώντας ότι αν εισβάλουν στην περιοχή οι τζιχαντιστές «θα καταστρέψουν μνημεία και τάφους».

defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου