Γράφει ο Χαράλαμπος Κορωνίδης
Από την αρχαιότητα κιόλας οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν ότι η μουσική είχε καλή επίδραση στον εγκέφαλο, όχι μόνο στον ανθρώπινο αλλά και στον ζωικό. Αλλά σε τι άλλο κάνει καλό η μουσική ;
Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίσωμα για εγκεφαλικά νοσήματα όπως το Αλτσχάιμερ, η σχιζοφρένεια, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας η και για την νόσο Πάρκινσον.
Αλλά πως γίνεται η μουσική να ενεργεί ως αντίσωμα γι' αυτά τα αθεράπευτα ή και δύσκολα μερικά εξ' αυτών θεραπεύσιμα εγκεφαλικά νοσήματα ;
Όταν ο άνθρωπος ακούει μουσική και συγκεκριμένα αυτή που του αρέσει, στον εγκέφαλο παράγεται μία χημική ουσία η ντοπαμίνη, η οποία παράγεται σε πολλά μέρη του εγκεφάλου αλλά κυρίως στη μέλαινα ουσία και στην κοιλιακή καλύπτρα (ραχιαίο τμήμα του εγκέφαλου).
Η ντοπαμίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, δηλαδή είναι η ουσία την οποία χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου για να μεταβιβάσουν της πληροφορίες από τον έναν νευρώνα στον άλλον και χωρίς αυτήν εμφανίζονται τα προαναφερθέντα νοσήματα, Ακούγοντας τη μουσική της αρεσκείας μας αρχίζει να παράγεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα μετά από πείραμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε, τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό τους αυξάνονταν, έτσι για να μετρήσουν οι ερευνητές πότε απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν. Οι ερευνητές στην συγκεκριμένη μελέτη είχαν χρησιμοποιήσει μαγνητικό τομογράφο, έτσι διαπίστωσαν ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε η έκκριση ντοπαμίνης αυξανόταν κατά 9%.
Οπότε καλό είναι να ακούτε μουσική αλλά και να τρώτε ξηρούς καρπούς οι οποίοι μετά από πειράματα έχουν δείξει ότι αυξάνουν την ευφυΐα κατά 13%.
awakengr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου