Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

«Έγκλημα πολέμου στην Παλμύρα»Ήταν ένας πανέμορφος αρχαίος ναός, που θύμιζε πολύ τη δική μας μικρή και κομψή Αθηνά Νίκη στην Ακρόπολη των Αθηνών.


Στόλιζε το «μαργαριτάρι της ερήμου», την υπέροχη αρχαία πόλη της Παλμύρας. Αφού αποκεφάλισαν τον Δάσκαλο που τη φύλαγε, τον αρχαιολόγο Χαλίντ Ασαντ, οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και τον ναό του θεού Βάαλ - Δία.Τον ανατίναξαν με εκρηκτικά, δίνοντας πολύ καθαρά το στίγμα τους: όλα θα καταστραφούν. Ακόμα και όσα έγιναν επί ισλαμικής εποχής. Ο,τι δεν χωράει στο δικό τους «ισλαμόμετρο» οι άντρες του ISIS το εξαφανίζουν από προσώπου Γης.


Πρώτη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι αρχαιότητες της ρωμαϊκής εποχής (ο ναός ήταν του 1ου αιώνα μ.Χ.) αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους καταστροφείς.


Αντιθέτως... «Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό», τόνισε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ. Τη θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.


Άμεση ήταν η αντίδραση της γενικής διευθύντριας της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο διεθνής οργανισμός διευκρινίζει ότι η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, συνιστά έγκλημα πολέμου.


Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλλαν κατέρρευσαν.


Όπως είπε η κυρία Μπόκοβα, «το Ντάες σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους, αλλά δεν μπορεί να φιμώσει την ιστορία και δεν θα καταφέρει να σβήσει αυτόν τον μεγάλο πολιτισμό από την παγκόσμια μνήμη. Παρά τα εμπόδια και τον φανατισμό, η ανθρώπινη δημιουργικότητα θα επικρατήσει, τα κτίρια και οι τοποθεσίες θα αποκατασταθούν και ορισμένα από αυτά θα ξαναχτιστούν».


Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε δύο ιερά του πρώιμου Ισλάμ στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων αλλά οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα. Γενικώς, οτιδήποτε δεν εμπίπτει στους κανόνες του ακραίου Ισλάμ, που οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει, βαφτίζεται ειδωλολατρικό και κονιορτοποιείται.
Το 17 μ.Χ.


Αυτήν τη φορά, έστρεψαν την προσοχή τους σε προγενέστερη περίοδο. Ο ναός είχε οικοδομηθεί το 17 μ.Χ. και είχε επεκταθεί κατά τη βασιλεία του Αδριανού, στα 130 μ.Χ.


Ήταν αφιερωμένος σε έναν σημιτικό θεό το όνομα του οποίου αναφέρεται για διαφορετικές θεότητες στη Μέση Ανατολή κατά την αρχαιότητα, ιδίως στη Χαναάν, τη Φοινίκη και τη Συρία. Ήταν θεός «ομότιμος» του δικού μας Δία και ένας από τους δύο κύριους θεούς στην προ-ισλαμική Παλμύρα. Ο άλλος ήταν ο Μπελ με καταγωγή από τη Βαβυλώνα.


Ο Βάαλ είχε ως εμβλήματά του τον αετό και τον κεραυνό, όπως και ο Δίας. Το όνομα ήταν σε χρήση από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., αλλά από τον 14ο αιώνα π.Χ. και μετά έχουμε περιγραφή του συγκεκριμένου θεού συνδεδεμένη με αυτή την ονομασία.


Η επιγραφή καταγράφει μια συμφωνία ανάμεσα στους βασιλείς των Χετταίων και της Ουγκαρίτ. Άλλη αναφορά βρίσκουμε επίσης σε μια συμφωνία, αυτήν τη φορά του 677 π.Χ. ανάμεσα στους άνακτες της Ασυρίας και της Τύρου. Σε άλλα αρχαία κείμενα περιγράφεται ως κορυφαία θεότητα, με αντίστοιχους Ελληνες θεούς να είναι ο Ζευς Ηλιος ή ο Ζευς Ολύμπιος.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη στυγερή δολοφονία του Χαλίντ Ασαντ και του Κασέμ Γιεχίγια.


«Συγκλονισμένοι από τις δολοφονίες ανθρώπων που υπηρετούν με αποδεδειγμένη αυτοθυσία τον πολιτισμό, υποκλινόμαστε στο παράδειγμά τους και πενθούμε μαζί με τις οικογένειές τους και τους συναδέλφους τους στην τόσο κοντινή μας πλέον Συρία», αναφέρουν.


«Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους έχουμε περισσότερο από ποτέ τώρα καθήκον να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία, συμπαραστεκόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις στις χιλιάδες των προσφύγων, που για να γλιτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από το μακελειό των πολέμων, τον αποτρόπαιο βανδαλισμό των σπιτιών τους και των μνημείων τους και έφθασαν ικέτες στον τόπο μας».Αγγ. Κώττη, Έθνος

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου