Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γυναικολογικές διαταραχές



Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) θεωρείται ως συμπληρωματική ή εναλλακτική ιατρική στις περισσότερες δυτικές χώρες, ενώ παραμένει ως μια μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μεγαλύτερο μέρος των ασιατικών χωρών.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία των γυναικολογικών διαταραχών.


Τα πρώτα γραπτά κείμενα για γυναικολογικά θέματα έρχονται από το 1500 π.Χ. και αναφέρονται σε διάφορες καταστάσεις του τοκέτου.
Την περίοδο 476 – 221 π.Χ γράφεται το πρώτο βιβλίο βοτανολογίας το οποίο περιγράφει βότανα για την θεραπεία της υπογονιμότητας.
Την ίδια περίοδο εμφανίζονται οι πρώτοι ιατροί που ασχολούνται αποκλειστικά με την γυναικεία υγεία.
Από το 1237 μ.Χ., έχουμε το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στη γυναικολογία και μαιευτική της κινεζικής ιατρικής, με 10 διαφορετικές αιτίες υπογονιμότητας.
Την περίοδο 1368 – 1644 μ.Χ γράφονται νεα βιβλία γυναικολογίας – μαιευτικής οπου αναφέρεται για πρώτη φορά η σημασία του άγχους στην γυναικεία αναπαραγωγική υγεία.
Από το 1949 συνδυάζεται η κλασσική δυτική γυναικολογία με την κινεζική ιατρικη με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων



Φυσιολογικός έμμηνος κύκλος

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί μια πολυ σημαντική προυπόθεση σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οποιαδήποτε διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική και αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.



Η περίοδος (εμμηνορυσιακός κύκλος) της γυναίκας είναι μια διαδικασία η οποία εξαρτάται απο πολλές ορμονικές αλλαγές του οργανισμού και οι οποίες καταλήγουν στον εμμηνορυσιακό κύκλο ή έμμηνο ρύση με μια συχνότητα περίπου 28 ημερών (ακόμα και κύκλος 21-35 ημερών θεωρείται φυσιολογικός) και έχει διάρκεια 2 ως 7 ημερών. Ο κύκλος της γυναίκας αρχίζει από την πρώτη μέρα της περιόδου όταν δηλαδή η γυναίκα έχει κανονική ροή αίματος και τελειώνει με την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου.
Η ωορρηξία πραγματοποιείται την 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών ή 14 ημέρες πριν την έλευση της επόμενης περιόδου σε ένα κύκλο μεγαλύτερης διάρκειας.


Το αίμα που απορρίπτεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ποικίλει σε ποσότητα από γυναίκα σε γυναίκα, με τη μέση ποσότητα του αίματος που χάνεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου να είναι 30-40 ml.


Ο βασικός καταρράκτηςεντολών για την πραγματοποίησει αυτής της φυσιολογικής λειτουργίας της περιόδου ξεκινά από τον υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει εντολή στις ωοθήκες να εκκρίνουν δυο βασικές ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που με τη σειρά τους έχουν επίδραση στο ενδομήτριο (εσωτερικό της μήτρας). Έτσι λοιπόν, κάθε μήνα, μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση, με μία σύνθετη διαδικασία που ονομάζεται ωοθυλακιορρηξία.



ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Το ενδομήτριο βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας και καλύπτει την κοιλότητα αυτής. Το πάχος του αυξάνεται μετά την περίοδο και φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη κατά την διάρκεια της ωορρηξίας, και ωριμάζει περιμένοντας το γονιμοποιημενο ωάριο. Μετά διαλύεται και αποπίπτει αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη. Το πάχος του κυμένεται από 6-7 mm εως 12-13 mm (χιλιοστά). Στην εμμηνόπαυση το πάχος του ενδομητρίου είναι μικρότερο από 4-5 mm λόγω ελλείψεως ορμονών.


Η Ενδομητρίωση δημιουργείται από την παρουσία και ανάπτυξη κυττάρων του ενδομητρίου σε θέσεις εκτός της κοιλότητας της μήτρας (έκτοπος ενδομητρικός ιστός δηλ. ενδομητριο σε αλλά σημεία της μήτρας, ή σε αλλά σημεία του οργανισμού έως τον πνεύμονα).

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που απασχολεί το 10-20% περίπου των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΕΩΣ

Ανεπάρκεια του ανοσολογικού συστήματος,
Οικογενειακό ιστορικό ενδομητριώσεως,
Διάρκεια κύκλου λιγότερη των 27 ημερών,
Πρώιμη έναρξη κύκλου,
Διάρκεια εμμηνορυσιακού κύκλου μεγαλύτερης των 7 ημερών,
Ανυπαρξία κυήσεως,
Μαιευτικό ιστορικό (πρώτη κύηση μετα από την ηλικία των 30 ετών),
Χρόνιο άγχος,
Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδρογονωμένα λιπαρά,
Ανατομικοί παράγοντες (ανώμαλη μορφολογία μήτρας, στενός κόλπος)
Ιστορικό επιμηκυσμένων κύκλων,
Φυλετικοί παράγοντες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Έντονοι πόνοι πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια), Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) ή και αμέσως μετά και πόνο σε συγκεκριμένες στάσεις κατά την σεξουαλική επαφή. Μεγάλη απώλεια αίματος (μητρορραγία) κατά την περίοδο ή κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια του κύκλου. Πόνος τις ημέρες πιθανής ωορρηξίας, δηλαδή την 11-17η ημέρα ενός φυσιολογικού κύκλου 28 ημερών. Πόνος κατά την κένωση του εντέρου ή την ούρηση και διαταραχές στην εντερική λειτουργία κατά την περίοδο, όπως ο πόνος στο έντερο, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και τεινεσμός (αίσθημα του να θέλει κάποιος επιτακτικά να πάει στην τουαλέτα, χωρίς όμως αποτέλεσμα). Κόπωση Πόνος στη μέση και στην περιοχή της λεκάνης Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 40% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ το 30% των υπογόνιμων γυναικών πάσχει από ενδομητρίωση





ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται με λαπαροσκόπηση, κατά την οποία ο γυναικολόγος ελέγχει για την ύπαρξη ενδομητρικού ιστού στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, έξω από τη μήτρα και σε άλλα πιθανά σημεία και διαπιστώνει τη θέση και την έκταση των ενδομητριωτικών εστιών.


H ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΕΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΓΟΥΣ, ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

1) Ορμονική
Η καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας για 6 μήνες μειώνει το άλγος που οφείλεται σε ενδομητρίωση.
Σε περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης, η συντηρητική θεραπεία συνήθως δεν επαρκεί.
2) Χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο.ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ειναι η παρουσία κύτταρων της εσωτερικής μεμβράνης της μήτρας σε αλλά σημεία της μήτρας, ή σε αλλά σημεία του οργανισμού έως τον πνεύμονα.


ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ & ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ δεν ήταν καταχωρημένη ως ασθένεια μέχρι το 1922 όταν έγινε περιγραφή για πρώτη φορά από τον αμερικανό John Sampon.

Στην πραγματικότητα μέχρι το 1968 με την χρήση της λαπαροσκοπίας δεν υπήρχε συστηματική διάγνωση.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δεν ανακάλυψε ποτέ την ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ όχι επειδή δεν είχε τα τεχνικά μέσα που αναφέραμε πριν, αλλά επειδή δεν είναι στην φύση αυτής της παναρχαιας ιατρικης.
Η κινεζική ιατρική δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει αυτά τα σύνθετα, ακριβά & κυρίως επεμβατικά μέσα διάγνωσης για να εξήγηση γιατί η γυναίκα υποφέρει από αυτούς του παράξενους πόνους στο χαμηλό υπογάστριο, την μικρή ή μεγάλη αιμορραγία ή την οσφυαλγία κατά την διαρκεί της ούρησης.

Το μοντέλο της κινέζικης ιατρικής βασίζεται κυρίως σε αυτό σήμερα ονομάζουμε κλινική εξέταση = κοιτάμε + ακούμε + ψηλαφούμε + ρωτάμε την κλινική- ενεργειακή κατάσταση της γυναίκας.



ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ (ΣΠΩ)


Το σύνδρομο περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1935 από τους γιατρούς Stein και Leventhal.


Το ΣΠΩ είναι μια ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του σώματος με διάφορους τρόπους. (Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος όρος. Η σωστή πλέον ονομασία είναι σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Δέν έχουμε παρουσία κύστεων στις ωοθήκες, λίγες κύστεις μπορεί να υπάρχουν και φυσιολογικά στις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και δεν θα πρέπει να συγχέονται με την τυπική εικόνα μιας πολυκυστικής ωοθήκης, που έχει συγκεκριμένα κριτήρια διάγνωσης).

Η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι γύρω στο 20% ενώ μόνο το 7% αυτών εμφανίζουν την βαρύτερη μορφή που είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.


Αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για μελλοντική εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη τύπου II, καρδιοπαθειών, ινομυωμάτων, πολυπόδων κλπ.


Η βασική διαταραχή στο σύνδρομο ΣΠΩ είναι ορμονική:διαταραχή στην έκκριση των γοναδοτροπινών από την υπόφυση, αυξημένα ανδρογόνα από τις ωοθήκες, και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ:


Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η αντιμετώπιση έιναι απλά συμπτωματική μέσω ελαχιστοποίησης των παραγόντων κινδύνου. Η χρήση αντισυλληπτικών βοηθά στην ομαλοποίηση της περιόδου, καθώς και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Οι ωοθήκες πρέπει να παρακολουθούνται από τον γυναικολόγο.


Ο βελονισμός σε συνδυασμό με την κινέζικη βοτανόθεραπεία είναι μια θεραπεία με θετικά αποτελέσματα που στόχο έχει την διέγερση την αποκατάσταση της ωορρηξίας.
Είναι ο μόνος τρόπος επανεκκινήσης του λειτουργεικού συστήματος των ωοθηκών σε μια νέα λειτουργική ισορροπία, μειώνοντας σχεδόν όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, των φαρμάκων.



Ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και οι προκύπτουσες βιοχημικές μεταβολές επηρεάζουντον ομοιοστατικό μηχανισμό του σώματος, προωθώντας έτσι τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία βελονισμού μπορεί να βοηθήσει ειδικά την συμπτωματολογίαμε του συνδρόμου μέσω:

της ρύθμισης της δραστικότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την βελτίωση της ροής του αίματος προς τις ωοθήκες,
της ρύθμισης των υποδοχέων των στεροειδών ορμονών,
της ρύθμισης των επιπέδων της τεστοστερόνης και οιστραδιόλης,
τον έλεγχο της υπεργλυκαιμίας αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μείωση της γλυκόζης του αίματος.
Τελος ο βελονισμός ενεργώντας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνει την ευαισθησία στον πόνο το άγχος και την ανησυχία.



Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Ακαδημία του Sahlgrenska , το Πανεπιστήμιο του Gothenburg της Σουηδίας, δημοσιεύσε στο American Journal of Physiology, μία μελέτη σύμφωνα με την οποία το σύνδρομο αυτό μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση του βελονισμού.

"Ο συνδυασμός του ηλεκτρο-βελονισμού (βελονισμού με ηλεκτρική διέγερση) και μέτρια άσκηση βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων του συνδρόμου,» λέει η ερευνήτρια, Ελισάβετ Stener-Victorin (An associate professor at the Institute of Neuroscience and Physiology in Sweden), υπεύθυνη της μελέτης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου