Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο κουράζονται τα μάτια μας, όταν καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή από το πρωί μέχρι το βράδυ? Ξεχνάμε πόσο ευαίσθητα και μοναδικά είναι τα μάτια μας. Είναι ένα από τα ελάχιστα όργανα του σώματος, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ακόμη.
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω πραγματικά γεγονότα για τα μάτια και μην ξεχνάτε να αφήνετε τα δικά σας να ξεκουράζονται που και που.
Η κόρη του ματιού διαστέλλεται έως και 45%, όταν βλέπουμε κάποιον που αγαπάμε.
Τα μάτια των καρχαριών μοιάζουν τόσο πολύ με τα ανθρώπινα μάτια, που χρησιμοποιούνταν στις εγχειρήσεις για αντικατάσταση των ανθρώπινων ματιών.
Κάθε μάτι περιέχει 107 εκατομμύρια κύτταρα, και όλα τους έχουν ευαισθησία στο φως.
Ένας σε κάθε 12 άνδρες έχει αχρωματοψία.
Το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει μόνο 3 χρώματα: κόκκινο, μπλε και πράσινο. Όλα τα άλλα είναι συνδυασμοί αυτών.
Τα μάτια έχουν μήκος 2,5 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 8 γραμμάρια.
Μόνο το ένα έκτο από το ανθρώπινο μάτι είναι εκτεθειμένο.
Κατά μέσο όρο τα μάτια καταγράφουν 24 εικόνες μέχρι το τέλος της ζωής μας.
Το αποτύπωμά μας έχει 40 μοναδικά χαρακτηριστικά, ενώ η ίριδα του ματιού έχει 256. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυξάνονται οι χρήσεις σαρωτών αμφιβληστροειδών για λόγους ασφαλείας.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την φράση “σε ριπή οφθαλμού”, γιατί είναι ο πιο γρήγορος μυς του σώματος. Το βλεφάρισμα συνήθως διαρκεί από 100 έως 150 κλάσματα του δευτερολέπτου, και είναι πιθανό να το επαναλάβουμε έως και πέντε φορές το δευτερόλεπτο.
Κατά μέσο όρο τα μάτια ανοιγοκλείνουν 17 φορές το λεπτό, 14.280 φορές την ημέρα και 5 εκατομμύρια φορές τον χρόνο.
Τα μάτια μπορούν να επεξεργαστούν σχεδόν 36.000 bits πληροφοριών την ώρα.
Τα καστανά μάτια είναι στην πραγματικότητα μπλε κάτω από το καφέ χρώμα, και γι’ αυτό είναι εφικτό μέσα μιας εγχείρησης λέιζερ να αλλάξει μόνιμα το χρώμα από καφέ σε μπλε.
Τα μάτια μπορούν να εστιάσουν σε περίπου 50 πράγματα το δευτερόλεπτο.
Οι εικόνες που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο στην πραγματικότητα στέλνονται ανάποδα και με το πάνω κάτω.
Από όλους του μυς του σώματος, οι μύες που ελέγχουν τα μάτια είναι οι πιο ενεργοί.
Κάθε βλεφαρίδα ζει περίπου 5 μήνες.
Οι μάγιας πίστευαν ότι οι άνθρωποι που είχαν στραβισμό ήταν ελκυστικοί και προσπαθούσαν βεβαιωθούν ότι και τα παιδιά τους θα έχουν στραβισμό.
Πριν από 10 χιλιάδες χρόνια, υπήρχαν μόνο καστανά μάτια, μέχρι που συνέβη μια γενετική μετάλλαξη και δημιουργήθηκαν τα μπλε μάτια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις μπλε μάτια, έχεις κοινά προϊστορικά γονίδια με κάθε γαλανομάτη στον κόσμο.
Η διάγνωση της σχιζοφρένειας γίνεται με ποσοστό επιτυχίας 98,3% μόνο από μια απλή εξέταση ματιών.
Οι άνθρωποι και οι σκύλοι είναι τα μοναδικά είδη που μπορούν να δουν οπτικά ερεθίσματα από τα μάτια ενός άλλου. Οι σκύλοι το κάνουν αυτό μόνο όταν επικοινωνούν με τους ανθρώπους.
Αν δε μια φωτογραφία έχεις μόνο ένα μάτι που κοκκινίζει, τότε είναι πιθανό να έχεις καρκίνο του ματιού (αν κοιτάς ευθεία τον φακό). Ευτυχώς, το 95% των περιπτώσεων θεραπεύονται με επιτυχία.
Περίπου το 2% των γυναικών έχουν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους παρέχει έναν επιπλέον αμφιβληστροειδή πυρήνα. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να βλέπουν 100 εκατομμύρια χρώματα.
Το ανθρώπινο μάτι κάνει απαλές κινήσεις όταν προσπαθεί να εντοπίσει ένα κινούμενο αντικείμενο.
Οι πειρατές χρησιμοποιούσαν καλύπτρα για το μάτι για να προσαρμόσουν γρήγορα τα μάτια τους από το πάνω στο κάτω κατάστρωμα, έτσι είχαν ένα μάτι συνηθισμένο στο φως και ένα στο σκοτάδι.
Κάποια χρώματα είναι πολύ δύσκολα για να τα επεξεργαστεί το ανθρώπινο μάτι και λέγονται “Αδύνατα χρώματα”.
Όλα τα βρέφη έχουν αχρωματοψία όταν γεννιούνται.
Τα μάτια άρχισαν να αναπτύσσονται πριν από 550 εκατομμύρια χρόνια. Τα πρώτα μάτια ήταν επιθέματα στους φωτοϋποδοχείς μονοκύτταρων οργανισμών.
Ενώ τα περισσότερα μέρη του σώματος χρειάζονται χρόνο για να αναπτύξουν όλες τους τις δυνατότητες, τα μάτια είναι ενεργά 24/7.
Τα μάτια επουλώνονται γρήγορα. Με την κατάλληλη φροντίδα χρειάζονται μόνο 48 ώρες για να επουλωθεί μια γρατζουνιά στον κερατοειδή.
Οι φακοί του ματιού είναι πιο γρήγοροι από οποιονδήποτε άλλο φακό.
Τα μάτια αρχίζουν να αναπτύσσονται δυο βδομάδες μετά την γονιμοποίηση.
Βλέπουμε με τον εγκέφαλο, όχι με τα μάτια. Καμιά φορά όταν βλέπουμε θολά ή η όρασή μας είναι φτωχή δεν έχει καμία σχέση με τα μάτια. Οφείλεται σε βλάβη στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.
Τα μάτια χρησιμοποιούν περίπου το 65% της ενέργειας του εγκεφάλου. Κανένα άλλο όργανο δεν χρησιμοποιεί τόση πολλή ενέργεια.
Οι τυφλοί άνθρωποι μπορούν να δουν τα όνειρά τους, εκτός και αν γεννήθηκαν τυφλοί.
pestomou
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου