Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Κακάο – το ποτό των θεών




3

μήπως είναι πιο υγιεινό χωρίς ζάχαρη και τρανς λιπαρά;
μήπως οι Μάγιας είχαν δίκιο;
μήπως η μαγική τους σοκολάτα ήταν και αυτή ένα από τα πολλά θαύματά τους;
μήπως θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι εξακολουθεί το κακάο – σε όποια του μορφή – να μας συναρπάζει εδώ και χιλιετίες;
κακάο
και από τότε
που οι Ισπανοί κονκισταδόρες το έφεραν στην Ευρώπη τον 16ου αιώνα το ζεστό αυτό ελιξίριο καταναλώθηκε και καταναλώνεται άλλοτε σαν ειδικό ποτό σε διάφορες εκτελέσεις και μορφές και άλλοτε ως φάρμακο…
το ρόφημα του κακάο έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών…
όταν έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς
“για την καταπολέμηση των ξεσπασμάτων θυμού και της κακής διάθεσης” κάτι
το οποίο η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει δεδομένου
ότι η σοκολάτα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό των ατόμων τα οποία διακατέχονται από έντονο στρες και άγχος…
υπάρχει όμως ένα πρόβλημα…
παρά το γεγονός ότι το κανονικό κακάο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων όλα αυτά τα οφέλη τείνουν να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών…
και
εδώ είναι το δύσκολο διότι
το κύριο συστατικό – που είναι το κακάο – στις περισσότερες συσκευασίες αναμιγνύεται
– με ζάχαρη
– διάφορα σιρόπια και
– λιπαρά
οπότε
και κρύβεται κάπου στη μέση όλων αυτών των ανησυχητικών συστατικών…
ένα ολόκληρο συνονθύλευμα συστατικών που καμία σχέση δεν έχουν με το απλό φυσικό κακάο περιέχονται σε πολλές συσκευασίες όπως:

– υδρογονωμένα έλαια…
– ζελατίνη
– τεχνητές γεύσεις
– σουκραλόζη
– φωσφορικό νάτριο
– ακεσουλφάμη καλίου
– εξαμεταφωσφορικό νάτριο

και

ποιος θα ήθελε ένα ζεστό φλιτζάνι με όλα αυτά;
αλλά δεν ανησυχούμε…
κάνοντας το δικό μας υγιές ρόφημα κακάο ή σοκολάτας από την αρχή μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα επιβαρυντικά για την υγεία μας τρανς λιπαρά και την ζάχαρη…
και όπως έχω αναφέρει στην ανάρτησή μου ζεστό κακάο ή ζεστή σοκολάτα;
οι όροι ζεστό κακάο και ζεστή σοκολάτα φαίνεται να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως ενώ
στην πραγματικότητα υπάρχει μία διαφορά…

το ζεστό ή κρύο ρόφημα κακάο γίνεται με τη διάλυση της σκόνης κακάο σε ζεστό νερό
ενώ η ζεστή σοκολάτα γίνεται με το λιώσιμο ενός κομματιού σοκολάτας σε ζεστό νερό ή γάλα
το ζεστό ρόφημα σοκολάτας δίνει μια πιο πλούσια υφή από ό, τι το ζεστό κακάο
και αυτό γιατί
η σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο άρα
και περισσότερα λιπαρά ενώ
η σκόνη κακάο δεν περιέχει γι’ αυτό και
είναι ο υγιεινότερος τρόπος για να γευτούμε αλλά και να πάρουμε όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το κακάο…
με όλες τις συνταγές μπορούμε να παίξουμε

και
μπορούμε να προσθέσουμε ότι μας αρέσει ή να αφαιρέσουμε κάτι που βλέπουμε ότι δεν μας ταιριάζει…
έτσι και αλλιώς
πίνοντας ένα ζεστό και μυρωδάτο ρόφημα κακάο θα μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε καλύτερα!!!!
και τώρα ας απολαύσουμε μερικές συνταγές…
– αποξηραμένα δαμάσκηνα στο ζεστό μας κακάο

και
θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και το “ζεστό smoothie με εμποτισμένα δαμάσκηνα σε κακάο”
γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να σταθεί και σαν κάτι τέτοιο αλλά
είναι ένα παχύ και πλούσιο ζεστό ρόφημα το οποίο
αντί
για τις κενές θερμίδες της ζάχαρης είναι
γεμάτο από
βιταμίνες
αντιοξειδωτικά
ανόργανα άλατα

και
πολύτιμες φυτικές ίνες
και έχουμε:
μισό φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
τρία (3) μέτρια δαμάσκηνα
δύο (2) κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
μία πρέζα αλάτι
πολύ λίγη φυσική βανίλια – στη μύτη από το κουταλάκι
ένα (1) φλιτζάνι νερό

και
βάζουμε όλα μας τα υλικά – εκτός από το νερό – στο μπλέντερ

και
ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα την οποία
μεταφέρουμε σε μιά μικρή κατσαρολίτσα στην οποία έχουμε ρίξει το νερό μας…
στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα μας στο αναμμένο μάτι της κουζίνας

και
ανακατεύοντας συνέχεια ζεσταίνοντας το μείγμα μας – χωρίς να το αφήσουμε να κοχλάσει –
μόλις τα υλικά μας έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως
σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια με ή χωρίς καλαμάκι….
– ζεστό κακάο με γάλα καρύδας
ένα γευστικότατο
εξαιρετικά υγιεινό και νόστιμο ρόφημα για ένα απολαυστικό απόγευμα
και θα χρειαστούμε
τρεις (3) κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
τρία τέταρτα (3/4) του φλιτζανιού νερό
τρεις (3) χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους
μία (1) κουταλιά της σούπας κακάο σκόνη

και
λίγη τριμμένη κανέλα
βάζουμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ

και
ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα την οποία
μεταφέρουμε σε μιά μικρή κατσαρολίτσα…
στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας

και
απλά ζεσταίνοντας μόνο – δεν αφήνουμε να κοχλάσει –
σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια με ή χωρίς καλαμάκι

και
απολαμβάνουμε…
– ζεστό κακάο με σιρόπι σφένδαμου
το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά -όπως το μέλι και το πετιμέζι όταν θέλουμε -και πρέπει – να αποφύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη…
η καπνιστή και πλούσια γεύση του προσθέτει απίστευτο βάθος σε ζεστά ροφήματα και σε γλυκά
και θα χρειαστούμε
ένα (1) φλιτζάνι γάλα- οποιαδήποτε φυτικό γάλα θέλουμε π.χ αμυγδαλόγαλα
δύο (2) κουταλιές της σούπας κακάο
μία (1) κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
ένα (1) κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία (1) πρέζα αλάτι
και μισό φλιτζάνι νερό

τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δούμε το ρόφημά μας να αρχίσει να φουσκώνει – λίγο πριν τον κοχλασμό –
αμέσως αποσύρουμε από την ζεστή εστία και σερβίρουμε…
και τώρα
– το θερμό πικάντικο ρόφημα κακάο με πιπέρι καγιέν
το αφρώδες θαυμάσιο ρόφημα που πρώτοι επινόησαν οι Αζτέκοι με την πικρή πικάντικη γεύση…
πίνεται κρύο και καμία σχέση δεν έχει με το ζεστό ρόφημα με γάλα και ζάχαρη που επινόησαν οι Ισπανοί…
το ρόφημα αυτό διατηρεί την ‘θερμότητά του” χάρη στα μπαχαρικά και στο πιπέρι καγιέν…
είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό…
είναι ένα ελιξίριο…
ήταν το ποτό των θεών
το ποτό του Μοντεζούμα που το γευόταν μέσα στη χρυσή του κούπα και
που – λέγεται- ότι του χάριζε την ικμάδα και τη νεότητά του…
όταν οι Ισπανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι αφαίρεσα από το ποτό το τσίλι και πρόσθεσαν γάλα και επεξεργασμένοι ζάχαρη αφαίρεσαν μαζί και όλη την μαγεία του
και τώρα το ρόφημά μας

δύο (2) κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
ενάμιση (1/2) κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι
μία πρέζα καγιέν – αν το χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά αλλιώς όσο θέλουμε –
ένα γλυκαντικό π.χ ή σφένδαμο ή μέλι ή στέβια ή ανεπεξέργαστη ζάχαρη
ζαχαροκάλαμου
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
ένα (1) φλιτζάνι νερό
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
και
– σε μια κούπα ανακατεύουμε
το κακάο
την κανέλα Κεϊλάνης
το μοσχοκάρυδο
το πιπέρι καγιέν
το εκχύλισμα βανίλιας
μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως…
– σε μια μικρή κατσαρόλα θερμαίνουμε το νερό σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην βράσει
στη συνέχεια
– ρίχνουμε το ζεστό νερό στην κούπα με το μείγμα του κακάο και των μπαχαρικών και
ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά – αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο από τα γλυκαντικά μας που ανέφερα προηγουμένως –
συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου το νερό με τα υπόλοιπα υλικά μας ενσωματωθούν πλήρως…
αν το αποτέλεσμά μας είναι πάρα πολύ πλούσιο προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό…
και
σερβίρουμε!!!!
σημείωση:
– όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει όποιο φυτικό γάλα θέλει
– αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το πιπέρι καγιέν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί την πρώτη φορά διότι
η πικάντικη και καυτερή του γεύση μπορεί να μας φέρει δυσφορία κάτι το οποίο αποφεύγεται με την συχνή χρήση του καγιέν…
~~~~~~~~~~~~



thalia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου