Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

50 χρόνια θαύματα: οι Ηράκλειες δυνάμεις μέσα μας






Της Ιουλίας Πιτσούλη

« Σε παρακαλώ κράτησε σημειώσεις: αυτή είναι μια σειρά μαθημάτων για Θαύματα». Με αυτήν την εσωτερική φωνή να μιλάει στην κλινική ψυχολόγο Έλεν Σάκμαν ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια η συγγραφή του Course in Miracles, των Μαθημάτων Θαυμάτων, που εισηγούνται ένα βαθιά ανακουφιστικό σύστημα σκέψης και αποτελούν την κορύφωση της πνευματικής ψυχολογίας. Το θαύμα εδώ είναι η αλλαγή της αντίληψης από την ενοχή και την επίθεση προς τον εαυτό μας και τους άλλους και η μετατόπιση στην αθώωση και τη συγχώρεση.

Δεν είμαι από αυτόν τον κόσμο

Έτσι δόθηκε μια μέθοδος που άνοιξε διάπλατη τη θύρα διαφυγής από τον πόνο, τον ύπνο και τη μοναξιά οδηγώντας στη θεραπεία του νου, στην αφύπνιση και στην ειρήνη. Αυτή η θύρα είναι ανοιχτή εδώ και μισό αιώνα και θα καλωσορίζει κάθε έναν που θέλει να ξαναγυρίσει στη μεγάλη χαρά της αφύπνισης της αληθινής του ταυτότητας και της ενότητας. Αυτό που περιγράφεται στα Μαθήματα Θαυμάτων συνοψίζεται σε δυο τρεις φράσεις ουσιαστικά: Τίποτα αληθινό δεν μπορεί να απειληθεί. Τίποτα μη αληθινό δεν υπάρχει. Σ’ αυτό έγκειται η ειρήνη του Θεού.

Για τα Μαθήματα Θαυμάτων όπως και για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Παρμενίδη, τον Αναξαγόρα, τον Πλωτίνο και ένα πλήθος από τους πιο εξέχοντες στοχαστές που έχουν εμφανιστεί στη Γη, το αληθινό βρίσκεται πέρα από τον κόσμο της ύλης και των αισθήσεων που αποτελούν μια ψευδαίσθηση, μια πλάνη στην οποία συλλογικά πιστεύουμε. «Είμαι σ’ αυτόν τον κόσμο αλλά δεν είμαι από αυτόν τον κόσμο», έλεγε ο Ιησούς.

Η κολοσσιαία δύναμη της συγχώρεσης

Αυτό που έχει αξία λοιπόν είναι η βαθιά καλοσύνη μέσα μας, η αγαθότητα, η ικανότητά μας να συνδεόμαστε και να αγαπάμε. Και το πρώτο κολοσσιαίο βήμα είναι η συγχώρεση. Εκείνος που έχει ακούσει το κάλεσμα για συγχώρεση και έχει απαντήσει Ναι, έχει αδράξει μια συνταρακτική ευκαιρία.

Το μέγεθος της ευκαιρίας είναι τόσο μεγάλο, που ο νους μας δεν μπορεί αληθινά να το συλλάβει. Αν μπορούσαμε να φέρουμε στην μνήμη μας όλο τον πόνο και την απελπισία που έχουμε περάσει στο σύνολο των προηγούμενων ζωών μας και στην τωρινή, και μαζί όλο τον πόνο και την απόγνωση της ανθρωπότητας και παράλληλα είχαμε επίγνωση της λυτρωτικής απελευθέρωσης που δίνει η απόφαση για αθώωση και συγχώρεση, μόνο αν όλα αυτά μπορούσαμε να τα κρατήσουμε ταυτόχρονα στο νου μας, θα μπορούσαμε να νιώσουμε πόσο συμπαντική διάσταση, αξία και δύναμη έχει ο δρόμος που επιλέξαμε να βαδίσουμε.

Οι Ηράκλειες δυνάμεις μέσα μας

Κάθε φορά που επιλέγουμε την αγαθότητα, την απάρνηση των παραπόνων, την κατάργηση της ενοχής και της επίθεσης έχουμε κινητοποιήσει Ηράκλειες δυνάμεις μέσα μας. Όποιον κι αν φιλοξενούμε στο νου μας εκείνη τη στιγμή, τον εαυτό μας φιλοξενούμε. Όποιος το καταλαβαίνει συνειδητοποιεί τελικά ότι η αγάπη είναι ανώτερη νοημοσύνη γι αυτό εκείνος που συγχωρεί είναι ο ευφυής. Αυτό έκανε κι ο Ηρακλής που από τη βαθύτερη απόγνωση, όπου βυθίστηκε όταν παρασυρμένος από τρέλα σκότωσε τη γυναίκα και τα παιδιά του, κατάφερε τελικά να οδηγηθεί στη λύτρωση κάνοντας τους πιο γενναίους εσωτερικούς άθλους. Η ανάγκη του για εξιλέωση τον οδήγησε στο ηρωικό ταξίδι που τον έσπρωξε να ξεπεράσει τους περιορισμούς του φτάνοντας να υψωθεί στο χώρο των αθανάτων.

Εάν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τις Ηράκλειες λυτρωτικές δυνάμεις μέσα σας όπως εκφράζονται από τους άθλους του Ηρακλή, είστε προσκαλεσμένοι στη βιωματική παρουσίαση του βιβλίου της Ιουλίας Πιτσούλη «Ηρακλής: Ο Ήρωας μέσα μας», τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 8 στο καφέ του Public στο Σύνταγμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



 enallaktikidrasi.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου