Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πώς η Ελλάδα θα γίνει ζάμπλουτη με τα δίκτυα ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες φυτών και βοτάνων





Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα! Φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ και το 80% της χλωρίδας στα Βαλκάνια. Σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, ευδοκιμούν τα πιο σπάνια βότανα και περισσότερα από 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών (ενώ π.χ. στην Αγγλία ευδοκιμούν μόλις 800 είδη), εκ των οποίων τα 1.200 είναι ενδημικά – αριθμός που την τοποθετεί στις τρεις πρώτες χώρες του κόσμου (με βάση τον λόγο του αριθμού ενδημικών φυτών προς τη γεωγραφική έκταση).
Κι όμως, δεν αξιοποιούμε ούτε το 1% των ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών μας φυτών, σε μια εποχή που η συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ…


Το φαρμακείο της ελληνικής φύσης
Η χρήση των βοτάνων για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων είναι μια πανάρχαια και αναντικατάστατη πρακτική. Οι θεραπείες με βάση τα βότανα αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση για την ανάπτυξη των παραδοσιακών συστημάτων φυσικής ιατρικής σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξη της συμβατικής ιατρικής και φαρμακοποιίας, παρέχοντας την πρώτη ύλη για ένα ευρύ φάσμα παρασκευασμάτων.
Η αξιοποίηση των φυτών και βοτάνων τα οποία βρίσκονται ελεύθερα στην φύση μπορεί να καλύψει τις βασικές καθημερινές ανάγκες πρόληψης και ίασης με ένα τρόπο φυσικό, οικολογικό, και ιδιαίτερα ασφαλή, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Ωστόσο, κατά τη συλλογή φυτών και βοτάνων θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, κυρίως για εκείνα τα βότανα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και δεν γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους. Εάν συλλέξουμε και χρησιμοποιήσουμε κάποιο φυτό που δεν γνωρίζουμε, μπορεί να κινδυνέψουμε από αλλεργίες στο δέρμα μέχρι δηλητηριάσεις και δυσεντερίες.
Το γεγονός ότι δεν αξιοποιούμε ούτε το 1% των ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών μας φυτών, μπορεί να αναστραφεί με την ανάπτυξη της Συμβολαιακής και η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργίας μέσω του Ηθικού Ισοδίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπόριου και διαρκώς διευρυνόμενων ηθικών δικτύων βιοκαλλιεργητών, πανεπιστημίων και εταιριών που υποστηρίζουν την καθαρή γεωργία και την αειφορία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ, η οποία αναπτύσσεται μέσω διευρυνόμενων ηθικών δικτύων με ιοκαλλιεργητές και πανεπιστήμια με βάση την στη διάσωση της βιοποικιλότητας και την συμβολαιακή γεωργία.


Γιατί η Συμβολαιακή και η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα
Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις νέες σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταχύτατη είναι η ανάπτυξη της και στην Ελλάδα.
Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, οι παραγωγοί διασφαλίζουν ένα εγγυημένο εισόδημα και ομάδες πολιτών ή επιχειρήσεων εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ποιοτικά προϊόντα μέσα από δίκτυα Ισοδίκαιου και Ηθικού Εμπορίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ μεμονωμένων αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών από τη μία και αγοραστών αγροτικών προϊόντων από την άλλη, με στόχο τη διασφάλιση συγκεκριμένης ποσότητας αλλά κυρίως ποιότητας προϊόντων και πώληση αυτών σε προσυμφωνημένες δίκαιες τιμές.






Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί εξασφαλίζουν την απορρόφηση των προϊόντων που παράγουν σε προκαθορισμένες τιμές και συγκεκριμένο χρόνο αποπληρωμής.
Παράλληλα με τη συμβολαιακή γεωργία, στην Ελλάδα αναπτύσσεται ο θεσμός της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, που αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα σε τοπικά αγροκτήματα και ομάδες πολιτών οι οποίες συμμετέχουν στο κόστος παραγωγής και απολαμβάνουν τα υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράγει το κάθε αγρόκτημα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το εναλλακτικό μοντέλο έρχονται πιο κοντά στη φύση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων αφού έχουν για συνέταιρο ένα "δικό τους" αγρότη, ενώ μοιράζονται το ρίσκο και τις ζημιές π.χ. μιας δύσκολης χρονιάς λόγω κακοκαιρίας.


Με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία συνάπτεται μια ηθική και δίκαιη συνεργασία ανάμεσα στον παραγωγό και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα προϊόντα του.
Με τι συμφωνία αυτή ο αγρότης-παραγωγός εξασφαλίζει ότι ο κόπος και η παραγωγή του δεν θα πάνε χαμένα και ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την ποιότητα του προϊόντος που θα έχει στο τραπέζι του.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ηθικές αλλά και συστημικές και ηθικές τράπεζες συμμετέχουν σε αυτά τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν ως βάση το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο, το οποίο διαμορφώνει έναν άλλο παράλληλο κόσμο.

Τι είναι το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο
Η νέα κοινωνική, αλληλέγγυα και συνεργατική «Οικονομία του Ισογείου» κατάφερε να δημιουργήσει παράλληλες εναλλακτικές ουτοπικές πραγματικότητες και εναλλακτικές οάσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα, αποδεικνύοντας στν πράξη πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και … εγκαταλείποντας τις πραγματικές ουτοπίες στην δικαιοδοσία των επαναστάσεων.








Το Ισοδίκαιο Ηθικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο αποτελούσε το βασικότερο πυρήνα της κουλτούρας των πολιτικών κινημάτων αμφισβήτησης στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και στη συνέχεια, μετά το ’80, του καταναλωτικού κινήματος.

Στόχος του οι δικαιότερες εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η ενίσχυση των περιθωριοποιημένων παραγωγών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες και ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.







Το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο αναπτύσσεται ταχύτατα με γεωμετρική πρόοδο σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί είναι οι: Fair Trade International, European Fair Trade Association, World Fair Trade Organisation. [Δείτε εδώ στο enallaktikos.gr, όλες τις οργανώσεις ηθικού και αλληλέγγυου εμπορίου που υπάρχουν στην Ελλάδα].

Το παράδειγμα ανάπτυξης της ΚΟΡΡΕΣ μέσω διευρυνόμενων ηθικών δικτύων με βιοκαλλιεργητές και πανεπιστήμια με βάση την συμβολαιακή γεωργία
Τα ελληνικά βότανα πρωταγωνιστούν στη λίστα των φυσικών συστατικών στα οποία βασίζονται οι φόρμουλες της ελληνικής εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ, μαζί με ενεργά φυτικά συστατικά υψηλής απόδοσης, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες και βρώσιμα συστατικά.
Η ΚΟΡΡΕΣ επενδύει στα ελληνικά βότανα, τα οποία θεωρεί βασικό της κεφάλαιο. Αυτός ήταν άλλωστε από την ίδρυσή της κύριος σκοπός: η ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Η επιστημονική μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες με την παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εναλλακτικής προσπάθειας.
Ισοδίκαιες επιχειρηματικές δράσεις με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, οι οποίες αποσκοπούν στην ουσιαστική υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, στη διάσωση των φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών βιολογικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.
Οι ηθικές συνεργασίες της ΚΟΡΡΕΣ με πανεπιστήμια και δίκτυα βιοκαλλιεργητών (υπο)στηρίζουν ήδη περισσότερες από 5.000 οικογένειες
Το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού και Πανεπιστημίου Αθηνών η ΚΟΡΡΕΣ εντόπισαν τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων, τα οποία διακρίθηκαν βάσει της μοναδικότητας και της ευεργετικής - θεραπευτικής δράσης τους.
Στη διαδικασία αυτή ελήφθησαν υπόψη πολλαπλές παράμετροι, όπως οι: κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποδόσεις, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως περιοχές με μεγάλη ανεργία.

Ανάμεσα στις περιοχές που επιλέχθηκαν για τέτοιες καλλιέργειες είναι: ο Βόλος για την Αμυγδαλιά, το Αγρίνιο για την Αχίλλεια, η Σάμος και η Εύβοια για το Θυμάρι, η Λάρισα για την Άγρια Τριανταφυλλιά, η Θεσπρωτία για τη Δάφνη κ.α.
Στις συγκεκριμένες περιοχές η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με βάση τη συμβολαιακή γεωργία, με τοπικούς παραγωγούς/βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα.
Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα βότανα που χρειάζεται, είναι συνειδητή. Έτσι δεν ανταγωνίζεται, αλλά στηρίζει τους καλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς τους, καθώς και την τοπική κοινωνία.
Αυτό το δίκτυο ηθικών συνεργασιών υποστηρίζει περίπου 5.000 οικογένειες.
Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα της εταιρείας και το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας μελέτησαν και προετοίμασαν ανά περίπτωση ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη των συνεργαζόμενων παραγωγών, όπως στη βιολογική παραγωγή σποριοφύτων (πολλαπλασιαστικού υλικού), σε τεχνικές πολλαπλασιασμού, σε στρεμματικές αποδόσεις, σε οικολογικές μεθόδους αντιμετώπισης ζιζανίων και φυτοπροστασίας, εξασφαλίζοντας την εκπαίδευση και την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών.
Η επεξεργασία των φυτικών υλών, που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες, γίνεται στη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, Μονάδα Εκχυλίσεως στις εγκαταστάσεις ΚΟΡΡΕΣ, η οποία είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον.



Πρόκειται για το μεγαλόπνοο έργο των τελευταίων ετών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή/ Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελώντας φυσική συνέχεια της κληρονομιάς και της βαθειάς γνώσης των βοτάνων που προέρχεται από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο - αφετηρία της ιστορίας της.
Η μελέτη λειτουργίας της Μονάδας και η υλικο-τεχνική υποδομή - κάποια από τα μηχανήματα σχεδιάστηκαν ειδικά, ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές - συνθέτουν τη μοναδικότητα και πρωτοπορία του εγχειρήματος.


Ο περιβαλλοντικά φιλικός χαρακτήρας της Μονάδας, κεντρικός άξονας στο σχεδιασμό της, συνίσταται σε διάφορα επίπεδα:


- Όλα τα στάδια εκχύλισης γίνονται σε θερμοκρασίες, που δεν επηρεάζουν τη σύσταση των θερμοευαίσθητων δραστικών του εκχυλίσματος και άρα της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
- Όλοι οι μέθοδοι εκχύλισης μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη απόδοση του εκχυλίσματος -η ελαχιστοποίηση των απωλειών κατά τη διεργασία και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της α’ ύλης συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού πλούτου.
- Χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά φιλικοί διαλύτες σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική χρήσης επιβλαβών οργανικών διαλυτών.
- Τα απόβλητα της διεργασίας διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς όλα τα προϊόντα της διαδικασίας εκχύλισης (συμπυκνωμένο εκχύλισμα και φυτικό νερό) είναι αξιοποιήσιμα στις καλλυντικές φόρμουλες, ενώ τα στέρεα υπολείμματα υπόκεινται ήδη σε μελέτη από το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας για την απομόνωση φυσικών ζιζανιοκτόνων στο πλαίσιο των βιολογικών καλλιεργειών
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, είναι η σειρά προιόντων ενυδάτωσης προσώπου βασισμένη σε βιολογικά Άνθη Αμυγδαλιάς από τους αμυγδαλεώνες της Ελασσόνας, και η σειρά Αμπέλι Σαντορίνης με Ασύρτικο Σταφύλι Σαντορίνης, σε συνεργασία με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Παραδείγματα συμπράξεων με βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση τη συμβολαιακή γεωργία και το ηθικό εμπόριο
Ηθικές συμπράξεις - διευρυνόμενα ηθικά δίκτυα με βιοκαλλιεργητές

Μαρία Κομίνη, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ/ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Η κ. Κομίνη με άδεια από τη Νομαρχία Θεσπρωτίας συλλέγει αυτοφυή αρωματικά φυτά και κυρίως Φασκόμηλο από την περιοχή της Φασκομηλιάς.

Βασιλική Γκουντρουμπή, ΛΑΡΙΣΑ/ ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Παραγωγός βιολογικού αμυγδάλου στην Ελασσόνα Λάρισας όπου συνεχίζει την παράδοση αυτής της καλλιέργειας - σε μια από τις πιο ιδανικές τοποθεσίες για αμυγδαλεώνες - στους πρόποδες του Ολύμπου.


Γεωργία Κληρονόμου, ΣΑΜΟΣ/ ΜΕΛΙΣΟΧΟΡΤΟ –ΛΟΥΙΖΑ

Χάρη στο κλίμα και τον ήλιο, η Σάμος θεωρείται ιδανική για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Χρόνια τώρα η παραγωγός δραστηριοποιείται στη βιολογική παραγωγή αρωματικών φυτών στη Σάμο.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, ΟΛΥΜΠΟΣ/ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Νέος παραγωγός, από τους πρώτους που επιχείρησε βιολογική καλλιέργεια για το τσάι του Ολύμπου.

Πρόκειται για σημαντική συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς «εγκαινιάζει» την αξιοποίηση φυτού από καλλιέργεια σε αντίθεση με την άγρια συλλογή που αποτελούσε συνήθης πρακτικής έως σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατήρηση του συγκεκριμένου είδους.


Νικόλαος Περίφανος, ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ/ ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Παραγωγός που καλλιεργεί αμυγδαλιές σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα περιοχή με δενδρώδεις καλλιέργειες.

Νίκος Χατζηνδρέου, ΝΑΞΟΣ/ ΘΥΜΑΡΙ
A’ ύλη από τη Νάξο -νησί καταγωγής του Γιώργου Κορρέ.
Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια οργανωμένης παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Δρόγη, ΚΟΜΟΤΗΝΗ/ ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών στην Κομοτηνή. Η αφετηρία της τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αποτελώντας παράδειγμα ζωντανής ιστορίας στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη χώρα μας.


Ηθικές συμπράξεις - διευρυνόμενα ηθικά δίκτυα με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ/ ΚΡΟΚΟΣ (ΣΑΦΡΑΝ)

1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη. 150.000 λουλούδια συλλέγονται με το χέρι για να παραλάβει η εταιρία 1 κιλό κρόκου.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ/ ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Αυτή η συνεργασία δημιουργήθηκε από μία ομάδα τοπικών παραγωγών, οι οποίοι προηγουμένως καλλιεργούσαν καπνό –μία από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές στην Ελλάδα.

Λόγω όμως της μείωσης της ζήτησης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά του.

Στην αναζήτηση μιας εναλλακτικής πηγής εισοδήματος που θα μπορούσε να τονώσει οικονομικά την περιοχή, οι αγρότες έχουν δημιουργήσει μία σημαντική μονάδα παραγωγής λαδιού και έχουν αρχίσει να καλλιεργούν αρωματικά φυτά.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ/ ΜΑΣΤΙΧΑ

3.000 οικογένειες απασχολούνται με τη Μαστίχα στο νησί της Χίου.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (SANTOWINES)/ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

Πανάρχαιες αναφορές καθιστούν τη Σαντορίνη μία από τις πλέον χαρακτηριστικές οινοπαραγωγές περιοχές του πλανήτη.
Η έκρηξη του ηφαιστείου, όχι μόνο δεν εξαφάνισε τα αμπέλια του νησιού, αλλά δημιούργησε συνθήκες στις οποίες η προσαρμογή τους αποδίδει εξαιρετικής ποιότητας οίνους.
Σήμερα στο νησί καλλιεργούνται περί τα 13.000 στρέμματα αμπελιού τα οποία δεν αρδεύονται, απλώνονται στο έδαφος, ενώ κλαδεύονται υπό μορφή καλαθιού πράγμα που καθιστά μοναδικό τον τρόπο καλλιέργειάς τους παγκοσμίως.
Η ποικιλία Ασύρτικο δεσπόζει στους λευκούς οίνους.


Ηθικές συμπράξεις - διευρυνόμενα ηθικά δίκτυα με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ECHINACEA

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένα μη κυβερνητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ιδρύθηκε το 1904 για να στηρίξει τις ανάγκες της ελληνικού αγροτικού πληθυσμού.
Η συνεργασία με το συγκεκριμένο ίδρυμα ξεκίνησε με σκοπό την παραγωγή του φυτού Echinacea purpurea, αλλά και την εξοικείωση των εκπαιδευομένων του ιδρύματος με τη βιολογική καλλιέργεια.
Ηθικές συμπράξεις - ηθικά δίκτυα και βιολογικές καλλιέργειες στις φυλακές!


ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΙΑΣ/ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Μετά από διετή προσπάθεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάστηκε με τις αγροτικές φυλακές, στη λογική της στήριξης του εισοδήματος των κρατουμένων, αλλά κυρίως στην εκπαίδευσή τους στις βιολογικές καλλιέργειες, ώστε αυτό να αποτελέσει μελλοντικά μια πιθανή διέξοδο ζωής.

Ηθικές συμπράξεις - ηθικά δίκτυα και βιολογικές καλλιέργειες για χρήστες ουσιών! Η καλλιέργεια της Αχίλλειας στο ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης

ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΑΧΙΛΛΕΑ

Η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την καλλιέργεια της Αχίλλειας. Οι εκτάσεις της μονάδας είναι βιολογικά πιστοποιημένες. Στόχος είναι η συνεργασία αυτή να βοηθήσει στην προβολή του τεράστιου έργου που παράγει η «ΙΘΑΚΗ».



enallaktikos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου